Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Tip na výlet: Prohlédněte si nejlepší a nejnovější moderní architekturu v Praze

doporučujeme | 10. 11. 2023

Výsledky České ceny za architekturu 2023 už jsou známy. Porota ve finále vybírala mezi šesti díly, která se etablovala z celkem 31 nominovaných prací (všechny stavby byly postaveny v období posledních pěti let a osm se jich nachází na území hlavního města). Pojďte se s námi podívat na pražské stavby, které letos soutěžily. Prozradíme vám i to, která čtyři díla uspěla.

clanky10/archi_colllage(kopie).png

1) Holečkova 26 – Cena společnosti Central Group za inovativní přístup k řešení nového bydlení

Expresivní pětipatrová budova stojí jako solitér v poloze bývalé tiskařské dílny a respektuje proporce novější okolní zástavby. Dům má tvar elipsy a každé patro je trochu posunuté. V nižších podlažích jsou byty menší s přilehlými zahrádkami, směrem vzhůru se byty zvětšují. Původní terasovitá zahrada včetně vzrostlých stromů zůstala co nejvíce zachována a je přístupná všem obyvatelům domu.

autor: DAM architekti
adresa: Holečkova 26, Smíchov

ocizbujs21f6v7ddr8h7v-holeckovasebek06689-1920x0.jpg
Foto: Jiří Šebek

xsrcqwb-lovodslrfmcum-holeckovarad8672-1920x0.jpg
Foto: Jiří Šebek

2) Fibonacci – Cena společnosti Vekra za povýšení elementárního stavebního prvku na umění

Při budování terasovitého vinohradu byla odkryta kamenná ruina jakéhosi zakřiveného prostoru. Jelikož původní kamenné zdi byly nepatrně zahloubeny do okolního terénu, byly využity jako základ pro tvorbu nového návrhu. Genius loci vedl architekty k užití Fibonacciho spirály, jejíž stopa dokonale kopíruje původní kamennou zeď. Nové zdivo definované Fibonacciho spirálou vymezuje prostor oázy klidu, chráněné proti hlučné dopravě v údolí. 

autor: Marco Maio Architects
adresa: Troja

FIB.jpg
Foto: BoysPlayNice

FIB2.jpg
Foto: BoysPlayNice

3) Rozšíření lodžií panelového domu – Finalista soutěže

Obyvatelé jednoho bytového domu v Hostivaři dokázali zlepšit kvalitu svého bydlení, když se zasadili o netradiční rekonstrukci svého domu. Lodžie obtížně využitelné hloubky 1,1 metru byly pomocí konzolové konstrukce rozšířeny přibližně na 2 metry. Každý byt má nyní jednu souvislou lodžii namísto dvou menších. Podívejte se na fotky před a po.

autor: re:architekti studio
adresa: Hostivař

PRED.jpg
Foto: Ondřej Bouška


PO%281%29.jpg
Foto: Ondřej Bouška

4) Zahrady se hřbitovem – Finalista soutěže

Horizontalita, destigmatizace hřbitovního místa, zrušení klasické hřbitovní zdi, průhledy, plynulé napojení areálu hřbitova do volné krajiny – to jsou hlavní témata nově vzniklého veřejného prostoru. 

autor: OBJEKTOR ARCHITEKTI
adresa: Suchdol

HR.jpg
Foto: PKučera Photography

HR2.jpg
Foto: PKučera Photography

Další nominované projekty v Praze

Edukační centrum České filharmonie

Upravené prostory České filharmonie se nacházejí v přízemí historické budovy, v místě původních pokladen a kanceláří. Vzniklé prostory jsou pojaty nejenom jako místo pro výuku, workshopy a komorní koncerty, ale i jako reprezentativní prostor vhodný pro využití širokého spektra kulturních a vzdělávacích aktivit České filharmonie.

autor: 0,5 Studio architektů  
adresa: Gerstnerova 5, Praha 7

EDU.jpg
Foto: Peter Fabo

EDU2.jpg
Foto: Peter Fabo

VIDEOPROHLÍDKA

Prohlédněte si tři nominované stavby zblízka v dalším díle YouTube seriálu „Žít Prahu“, který připravuje Dan Kotula a se kterým CityBee dlouhodobě spolupracuje. Další jeho videa najdete na YouTube kanálu ZDE.

Kavárna Kontejner

V srdci Prahy 7 na Ortenově náměstí vyrostla (dočasná) stavba z recyklovaných lodních kontejnerů. Hrubá černá skořápka skrývá příjemnou městskou kavárnu. Dostanete tu kávu i něco dobrého na zub. Jídlo a pití si můžete vychutnat uvnitř nebo na terase.

 

Kontejner

Kavárna v srdci Holešovic, na Ortenově náměstí....

autor: COLLARCH
adresa: Ortenovo náměstí

KON.jpgFoto: Karolína Matušková

KON2.jpg
Foto: Peter Fabo

La Vida Residence

Dům je zahalen do jemného závoje z nerezových prutů, který plynule přechází na balkónech a pobytové střešní terase v zábradlí. Tyčová síť slouží také jako podpora pro zeleň vinoucí se jak ze země, tak ze střešní zahrady. 

autor: under-construction architects
adresa: Modřany

LA.jpgFoto: Vladimír Vašut

LA2.jpg
Foto: Vladimír Vašut

Mezi konflikty

Objekt Between Conflicts stojí v zahradě Uměleckoprůmyslového muzea a vychází z modulového systému prvků. V rámci výstavního pavilonu byl objekt kontextualizován a upraven tak, aby referoval k obranným stavbám, ale zároveň reagoval na architektonický a sociálně politický kontext.

autor: ICE Architects
adresa: 17. listopadu 2

KO.jpg
Foto: AlexShootsBuildings

KO2.jpg
Foto: AlexShootsBuildings

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!