Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Interaktivní expozice představí Prahu Karla IV. videomappingem i unikátními nálezy

advertorial | 19. 6. 2023

Interaktivní expozice "Praha Karla IV. – středověké město" nedaleko Staroměstského náměstí představuje návštěvníkům každodenní život města a jeho obyvatel v době lucemburské. V Domě U Zlatého prstenu jsou k vidění unikátní archeologické nálezy, videomapping i hmotné modely důležitých pražských míst.

clanky9/Prsten1_mal.jpg

 

Praha Karla IV. - středověké město

Dům U Zlatého prstenu

02.12. - 30.06.

Expozice nabízí pohled do středověkého města pomocí hmotových a virtuálních rekonstrukcí důležitých pražských míst i jednotlivých staveb (Dobytčí trh, kostel Panny Marie Sněžné, Emauzy, dům U Kamenného zvonu, gotické novostavby v Karlově ulici atd.). K atraktivním exponátům patří např. modely Vyšehradu a Pražského hradu či chrámu sv. Víta, který v Karlově době sloužil náboženským i státnickým potřebám. 

Zcela novou představu nabízí model Nového hrádku u Kunratic, sídla krále Václava IV., vytvořený podle nejnovějších poznatků získaných archeologickým výzkumem. Virtuální prezentace seznamují se způsobem městské správy i stavbou středověkého mostu. Dramatická zastavení přibližují atmosféru města, jeho života a některých událostí, Karlovo narození, jeho příchod do Prahy v roce 1333, korunovaci i pohřeb.

Videomapping & dětské muzeum

Videomapping na modelu celého pražského souměstí a modelu Karlova náměstí s blízkým okolím představuje stavební a urbanistický rozvoj města v průběhu 14. století. Každodenní život města i jeho obyvatel v době lucemburské ilustrují unikátní archeologické nálezy i další originální předměty ze sbírek Muzea města Prahy, pražského pracoviště Národního památkového ústavu a dalších institucí.

Samostatnou částí expozice je dětské muzeum, které nejmenším návštěvníkům nabízí možnost na vlastní kůži proniknout do různých oblastí života karlovské Prahy.

Praha Karla IV. – středověké město | Multimediální expozice

Otevírací doba:

Letní období:

→ ​červen–září: úterý–neděle 9.00–20.00 hod.

Zimní období

→ ​říjen–květen: úterý–neděle 9.00–18.00 hod.

Vstupné:

Základní: 180 Kč

Snížené (7–26 let a osoby 65+): 80 Kč

Rodinné (2 dospělí a 4 děti do 15 let): 390 Kč

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!