Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Open House Praha 2023: Více než 100 zdarma otevřených skvostů architektury

doporučujeme | 12. 4. 2013

Festival otevřených budov Open House Praha se letos uskuteční v termínu od 15. do 21. května 2023. Devátý ročník svátku městské architektury o víkendu zdarma zpřístupní veřejnosti více než 100 budov a prostorů na celém území hlavního města. V týdnu od 15. května bude připraven i doprovodný program, jehož součástí jsou tradičně komentované procházky, přednášky a diskuze.

Text, foto: 
Open House Praha

lanna.jpg
Vila Lanna
Foto: archiv budovy

 

Open House Praha 2023

Open House Praha

15.05. - 21.05.

„V letošním roce s námi mohou lidé zcela zdarma navštívit o víkendu 109 běžně nepřístupných budov a areálů. Jsou to místa, která pravidelně míjíme, aniž bychom měli šanci zjistit, co se skrývá za jejich fasádami a ploty. Nejen, že mezi nimi najdeme skvosty pražské architektury a designu, ale lidé se také na komentovaných prohlídkách dozví fascinující příběhy, které často stojí za jejich realizacemi,“ říká ředitelka festivalu Klára Veselá.

Seznam všech objektů přístupných zdarma v rámci festivalu Open House Praha 2023 je již zveřejněn na www.openhousepraha.cz/festival-2023.

Architektura pro všechny

Festival Open House Praha je určen pro širokou veřejnost, jeho mottem je Architektura pro všechny. Vstupy do budov o víkendu jsou zdarma a organizátoři se zaměřují na co největší bezbariérovost programu pro různé skupiny obyvatel.

Víkendový program nabízí speciální prohlídky pro děti, dále pak osoby se sluchovým či zrakovým postižením a nezapomíná ani na cizince dlouhodobě žijící v Praze.

Prager – Machoninová – Barvitius

Organizátoři připomenou architekta Karla Pragera, jednoho z nejvýznamnějších českých architektů 2. poloviny 20. století, od jehož narození v létě uplyne 100 let. V programu jsou zastoupeny jeho realizace z různých období. Návštěvníci se budou moci poprvé podívat do bývalé pobočky Komerční banky na Smíchově, vysokoškolského areálu z 90. let v Jinonicích nebo zákulisí Nové scény ND, která letos slaví 40 let od otevření.

„Opět nabídneme k návštěvě technickou stavbu centrální kotelny Všeobecné fakultní nemocnice nebo areál Pragerových kostek v Emauzích, kde se v rámci doprovodného programu uskuteční debata o tom, jak přistupovat k rekonstrukcím staveb vzniklých ve 2. polovině 20. století, včetně vzpomínky na Karla Pragera,“ upřesňuje kreativní ředitelka Andrea Šenkyříková. 

Nosticuvpalac_20230327_Eva_Moricka_arch_017.jpg
Nosticův palác.
Foto: Eva Mořická

Výraznou architektkou tohoto období je také Věra Machoninová, která letos v září oslaví významné jubileum. Její tvorba ve stylu brutalismu je zastoupena v programu administrativní budovou Teplotechny a obchodním centrem DBK (dříve Dům bytové kultury), které je považováno za jedno z vrcholných děl poválečné architektury u nás. 

Třetím architektem, jemuž je letošní program věnován, je Antonín Viktor Barvitius, který se narodil před 200 lety. Při této příležitosti budou zpřístupněny Gröbeho vila v Havlíčkových sadech, Lannova vila v Bubenči a kostel sv. Václava na Smíchově.

„Působivá bazilika patří k nejvýznamnějším příkladům české novorenesanční architektury u nás. Dominantou interiéru je Barvitiův hlavní oltář z několika druhů kararského mramoru nebo netradiční dřevěný zlacený kazetový strop,“ láká Klára Veselá. Doprovodný program se bude věnovat i architektově funerální tvorbě. 

Medialni_dum_Economia_opecspace_foto_Lukas_Biba-4.jpg
Mediální dům Economia 
Foto: Lukáš Bíba

Seznam všech zpřístupněných objektů je již zveřejněn ZDE.

Většina budov (a prostorů) je otevřena po oba víkendové dny od 10 do 18 hodin, existují ale výjimky. Konkrétní časy zpřístupnění a další informace (např. o bezbariérovosti) najdou lidé ZDE. Vstup do budov je zdarma.

Bývalý hotel Intercontinental je stále v režimu stavby, a proto je nutné se na prohlídku objektu předem registrovat. Registrace budou spuštěny na začátku května. Vstup do všech ostatních budov je bez registrace.

 

Open House Praha 2023

Open House Praha

15.05. - 21.05.

Hotel_Intercontinental_foto_Boysplaynice-01.jpg
Hotel Intercontinental
Foto: BoysPlayNice

Letiste_Vaclava_Havla_Praha_Terminal_4_interier_Tomas_Sysel-001.jpg
Letiště Václava Havla
Foto: Tomáš Sysel

Kostel_sv_Vaclava_na_Smichove_exterier_foto_Tomas_Sysel-013.jpg
Kostel svatého Václava na Smíchově
Foto: Tomáš Sysel

Grobehovila_interier_archiv_CEELI-4.jpg
Gröbova vila
Foto: archviv CEELI Institute

Libensky_plynojem_foto_archiv_VZLU-1.jpg
Libeňský plynojem
Foto: archiv Výzkumný a zkušební letecký ústav

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!