Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Signal Festival rozsvítí Prahu. Kde bude videomapping? Kde další instalace?

doporučujeme | 12. 10. 2022

Signal Festival míří poprvé do Vršovic. Ročník 2022 nabídne celkem 15 instalací na dvou festivalových trasách – Centrum a Vinohrady/Vršovice, kde se vrátí na divácky nejoblíbenější lokaci náměstí Míru. Baziliku sv. Ludmily oživí videomapping po čtyřleté pauze. Projekci francouzského vizuálního kolektivu AV Extended doplní hudba českého hudebního producenta Aid Kida. 

SIGNAL2017_Dusan_Vondra_lowres_A6A9331.jpeg

 

Signal Festival 2022

SIGNAL Festival

13.10. - 16.10.

Signal Festival letos slaví 10 let. Jubilejní ročník si zaslouží velkou oslavu. Akce se proto po několika letech vrací znovu na náměstí Míru. Videomapping na průčelí baziliky sv. Ludmily patřil v minulosti k nejoblíbenějším instalacím festivalu, organizátoři se proto rozhodli návštěvníkům nadělit dárek a tento neogotický klenot opět rozsvítit. Kostel svaté Ludmily letos v srpnu navíc papež František povýšil na baziliku. Stala se tak pátou pražskou a šestnáctou bazilikou v České republice. 

Autorem projekce je francouzský kolektiv AV Extended, který tvoří architekti, grafičtí designéři, hudebníci a softwaroví inženýři. Studio se věnuje tvorbě uměleckých děl, jimiž se snaží zlepšit vztah mezi architekturou a lidskou společností.

Klíčovou osobností kolektivu je digitální umělec a architekt Jérémie Bellot, který navrhuje a vytváří architektonické, světelné a zvukové instalace, v nichž se zabývá rolí světla a vnímání prostředí skrze imerzivní audiovizuální díla. Unikátní projekci s názvem IRIS, která tematizuje perspektivy viditelného světa z hlediska jiných živočišných druhů, doprovodní hudba českého hudebního producenta Aid Kida. Videomapping tak představuje pomyslné předání francouzského a českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Hnet.com-image-3-min-1024x576.jpg

Slavnostní zahájení Signal Festivalu proběhne na náměstí Míru ve čtvrtek 13. 10. 2022 v 19:00 hodin. Videomapping zde ale bude možné spatřit poprvé už den před samotným startem festivalu, tedy ve středu 12. 10. 2022 od 19:00–22:00 hodin.

Podmanivou projekci doplní také interaktivní odpočet od dlouholetého festivalového partnera, značky Mercedes-Benz, do kterého se mohou zapojit samotní diváci. Skrz webové stránky signalmb.cz budou moci vyslat na baziliku sv. Ludmily vybraný model auta označený třeba osobními iniciálami. Interaktivní hra tak divákům předvede čtyři vybrané modely z portfolia osobních a velkoprostorových vozů.

 

Signal Festival 2022

SIGNAL Festival

13.10. - 16.10.

Den-Zeme_signal_slavik_websize-6-1024x683.jpg

„Náměstí Míru je srdcová lokalita Signal Festivalu. Stala se nám dokonce inspirací pro letošní festivalový vizuál. Rozetu baziliky sv. Ludmily totiž najdete v našem X neboli 10 let. Letošní Signal Festival je celkově pomyslnou oslavou naší první dekády. Jsme proto moc rádi, že se po čtyřech letech vracíme na náměstí Míru a přinášíme skvělou projekci, na které navíc spolupracovali čeští a francouzští umělci. Dlouhodobě spolupracujeme s celou řadou zahraničních festivalů a umělců, společný projekt je proto logickým výsledkem. Vedle nové trasy Vinohrady/Vršovice jsme připravili také největší galerijní zónu v naší historii,” popisuje ředitel festivalu Martin Pošta. 

Ondřej Mikula neboli Aid Kid patří v současné době mezi nejznámější české představitele elektronické hudby. V dubnu 2015 vydal eponymní debutové album, které vzbudilo pozitivní kritický ohlas včetně ceny Vinyla pro Objev roku. V současné době působí v audiovizuálním kolektivu Lunchmeat, věnuje se filmové a scénické hudbě nebo proniká do galerijních prostorů.

Živě vystupuje v kapelách Kittchen a Zvíře jménem Podzim, v improvizačním uskupení GTA Soundsystem (s Davidem Herzigem a Oliverem Torrem) nebo po boku Lenky Dusilové či Katarzie. Sólové koncerty staví na improvizaci svých skladeb s pomocí analogového i digitálního hardwaru. V rámci eklektických DJ setů se zaměřuje na aktuální klubové trendy, experimenty, ale i poslechovou elektroniku.

SIGNAL2018_Dusan_Vondra_A6A9784_facebook-1024x683.jpg

Signal Festival letos chystá také unikátní a vůbec největší galerijní zónu ve své historii. Jedná se o impozantní velkoformátovou projekci Refika Anadola (CAMP), hyperrealistické dílo Ondřeje Zunky (Kunsthalle Praha), dynamickou hru laserových paprsků od japonského umělce Shohei Fujimota (kostel u Salvátora), divadelní performance od Laterny magiky (Kateřinská zahrada), instalaci mladého pražského kolektivu Tabula Rasa (vršovická kulturní křižovatka Vzlet) a pohyblivou světelnou instalaci francouzského studia Collectif Scale (Heroldovy sady).

Na zmíněné instalace je potřeba zakoupit vstupenku Signal Plus, se kterou lze díla navštěvovat opakovaně. Vstupenku Signal Plus je nyní možné pořídit výhodně za 240 Kč, od 21. 9. pak za 290 Kč. Na místě bude k dostání za 340 Kč.

Vůbec poprvé lze zakoupit také vstupenku Signal VIP, se kterou mohou návštěvníci vyrazit do galerijní zóny už hodinu před oficiálním zahájením programu (18:00–19:00). Vyhnou se také veškerým frontám, se vstupenkou Signal VIP se totiž mohou okamžitě zařadit na její začátek. Signal VIP lze pořídit až do 12. 10. za 1 690 Kč, na místě pak za 1 990 Kč.

 

Signal Festival 2022

SIGNAL Festival

13.10. - 16.10.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!