Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Chcete poznat Prahu z jiného úhlu? Zapište si do diářů neděli 5. června

doporučujeme | 4. 6. 2022

Podpořit městskou cyklistiku, vzájemný respekt v ulicích i důležitost udržitelné dopravy má Světová cyklojízda, která se letos uskuteční v neděli 5. června. Organizátoři ze spolku AutoMat tak oslaví Světový den jízdního kola, který připadá každoročně na 3. června. Na programu je nejen společná jízda od 12:00 z Kasárna Karlín, ale i odpolední program plný workshopů, diskusí, aktivit pro děti a živé hudby. Do akce se zapojí také OSN a řada evropských ambasád. 

cyklo%281%29.jpg

 

Světová cyklojízda Prahou

Auto*Mat

05.06. 12:00

Tradice jarních cyklojízd v Praze sahá až do dubna 2001. Situace pro lidi na kolech v metropoli se od té doby velmi proměnila a cyklojízda už není nástrojem protestu, ale pozitivní oslavy bezpečného, zdravého a svobodného pohybu po městě. Nárůst využívání bicyklu jako dopravního prostředku urychlila i pandemie covidu-19. Od roku 2019 stoupl počet průjezdů na kolech v metropoli na dvojnásobek a nová infrastruktura přitahuje další cyklisty a cyklistiky. 
 
 „Cyklojízda nejede proti autům, chce naopak připomenout, že kolo je nezbytné pro udržitelnou dopravu,” říká Michal Lehečka z Laboratoře udržitelného urbanismu spolku AutoMat. 

cyklo2%281%29.jpg

Trasa cyklojízdy

Letošní cyklojízda odstartuje ve 12:00 z Kasárna Karlín přes Štvanici do Holešovic, dále pod Bílou Skálou, po nábřeží přes Rohanský ostrov směrem do centra, odkud se vydáme kolem Prašné brány zpět do Kasáren. Trasa dlouhá příjemných 14,5 km je vhodná i pro děti (cca od 7 let) a ukáže Prahu z nového úhlu. 

„Není moc jiných dní, kdy hrají kola v ulicích metropole prim a je možné se projet se místy jindy plnými aut. Konečnou trasu cyklojízdy ještě upřesníme, ale plánujeme ji samozřejmě s ohledem na výjimečnost situace,” dodává Michal Lehečka. 

Zábava v cíli

Po návratu pelotonu do Kasáren Karlín čeká všechny přítomné odpolední Doprovodný program Světového dne kola včetně cyklodráhy pro děti od skandinávských ambasád, řady workshopů, přednášek a diskusí nebo virtuální reality cyklisty v Kodani, kterou zájemcům zprostředkuje dánské velvyslanectví. 

cyklo3.jpg

 

Světová cyklojízda Prahou

Auto*Mat

05.06. 12:00

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!