Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Obrazy za 2,5 miliardy korun. Začala nová výstava František Kupka & Alfons Mucha

tisková zpráva | 1. 3. 2022

Více než osmdesát významných děl dvou českých malířů světového významu, Františka Kupky a Alfonse Muchy, je k vidění v prostorách ikonické budovy Expo 58 na Letné. Většina děl je zapůjčena ze soukromých sbírek z tuzemska a zahraničí a některá díla mají možnost návštěvníci vidět vůbec poprvé. Výstava je otevřena denně od 10.00 do 18.00 hodin, a to až do 20. března.

Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery

clanky8/CBkolaz.png

Jako volné připomenutí jediné společné výstavy Františka Kupky a Alfonse Muchy, která se konala v roce 1936 v Paříži, pod názvem F. Kupka, A. Mucha, v „Musée des Écoles Étrangères Contemporaines“ v Jeu de Paume v Tuilerijských zahradách, pořádá renomovaná česká galerie a aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery výstavu Kupka – Mucha ve výstavní síni Expo 58 ART v Letenských sadech v Praze. 

Galerie touto jedinečnou výstavou oficiálně zahajuje výstavní činnost ve své nové výstavní síni Expo 58 ART. Budova Expo 58 je považována za jednu z nejkrásnějších staveb světové architektury druhé poloviny 20. století, která se stala symbolem mezinárodního úspěchu československého umění a architektury. Objekt zapsaný na Listinu světového kulturního dědictví UNESCO, který obdržel na Světové výstavě Expo 58 v Bruselu hlavní cenu (Zlatou hvězdu - Grand Prix) a dalších třináct ocenění, tak bude znovu otevřen veřejnosti. 

Zhroucenivertikal.jpg

František Kupka, Zhroucení vertikál, 1935, olej plátno 

Unikátní výstava představí více než osmdesát  významných děl  dvou českých malířů světového významu, Františka Kupky a Alfonse Muchy, kteří byli jedněmi z nejpozoruhodnějších postav českého a světového umění první poloviny 20. století. Většina děl je zapůjčena ze soukromých sbírek z tuzemska a zahraničí a některá díla budou mít možnost návštěvníci vidět vůbec poprvé.

Několik vystavovaných obrazů pochází z nejslavnější předválečné sbírky Františka Kupky, kterou vlastnil továrník, mecenáš umění a Kupkův nejbližší přítel a podporovatel, Jindřich Waldes. Představena budou i díla pocházející z proslulé sbírky významného pařížského galeristy Louise Carrého, který jako jediný Františka Kupku zastupoval (od roku 1951 do roku 1957).

Dále budou vystavena díla z původních sbírek např. ze sbírky manželky malíře paní Eugenie Kupkové, blízkého přítele A. P. Galiena, Jiřího Koláře a dalších významných sběratelů.

Mucha_Divkasedzbanem.jpg

Alfons Mucha, Dívka se džbánem, olej na plátně, soukromá sbírka

Vystaveny společně vůbec poprvé budou jediné dvě sochy vytvořené Františkem Kupkou - bronzové busty jeho manželky Eugenie.  

Hodnota vystavených děl činí více než dvě a půl miliardy korun a jedná se tak o nejdražší výstavu v České republice, kterou pořádá soukromá galerie. Výstavu budou proto doprovázet přísná bezpečnostní opatření. Jedná se o neopakovatelnou možnost spatřit unikátní díla světového významu obou mistrů. 
 
Výstava se koná denně (10:00 – 18:00) včetně víkendů a svátků ve výstavní síni Expo 58 ART (Letenské sady 1500/80, Praha 7) od 26. února do 20. března 2022.

 

Expo 58 ART

Nová výstavní síň Adolf Loos Apartment and Gallery v ikonickém pavilonu EXPO 58....

Beznazvu%2841%29.jpg

Alfons Mucha, Srpen, 1899, běloba a tužka na papíře, soukromá sbírka

CaryplochyhloubkaII.jpg

František Kupka, Čáry, plochy, hloubka II., 1913, olej, plátno



[mucha%281%29.jpg]

Alfons Mucha, Sváteční portrét, 1925-1930, olej, plátno, lepenka

Zenavzrcadle.jpg

František KupkaŽena v zrcadle, 1903, olej, plátno, sbírka Galerie Zlatá Husa

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!