Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Novou hru pro Švanďák napsal robot. Sledovat ji můžete online klidně z gauče

doporučujeme | 3. 2. 2021

Švandovo divadlo nezahálí a na 26. února přichystalo světovou on-line premiéru první české hry, jejíž dialogy napsala umělá inteligence. Unikátní dílo s názvem AI: Když robot píše hru vypráví o radostech a strastech každodenního života z pohledu robota. Na to, jak hra vznikala nebo zda robot umí být i vtipný, jsme se zeptali dramaturga Švandova divadla Davida Košťáka.

2_Figurka_robota_v_hledisti_Svandova_divadla_pochazi_z_pozustalosti_Josefa_Capka_a_slouzila_patrne_k_propagaci_hry_R_U_R__foto_Richard_Moucka%281%29.jpg

 

 

AI: Když robot píše hru - online inscenace

Švandovo divadlo na Smíchově

26.02. 19:00

Koho vlastně napadlo nechat všechnu práci při tvorbě textu na robotovi? A proč?
Experimenty s umělou inteligencí a autorskou tvorbou již probíhají několik let. S nápadem nechat robota napsat celovečerní hru však v roce 2019 přišel inovátor Tomáš Studeník. Chtěl novou hrou napsanou pomocí chytrého softwaru oslavit stoleté výročí premiéry Čapkovy hry R.U.R. 

Jaká bude robotem napsaná divadelní hra – máme čekat “Shakespearovský příběh", a nebo se spíš připravit na absurdní drama?
Divák se může připravit na futuristického Malého prince, který ohledává postoj umělé inteligence k zásadním otázkám lidského života. Při svém putování ale narazí i na groteskní situace, které se mohou rovnat s vrcholy absurdního dramatu.

3_David_Kostak_dramaturg_Svandova_divadla_foto_Richard_Moucka_repro_zdarma.jpg

David Košťák, dramaturg Švandova divadla, který stál u zrodu první divadelní hry napsané robotem.

Opravdu si při psaní hry robot poradil sám? Nikdo mu nepomáhal? Podle jaké logiky se vlastně naučil vystavět divadelní text?
Text, který divák uslyší, skutečně umělá inteligence napsala sama. My jsme mu zadali několik prvních replik, na základě kterých pokračoval ve svém dalším psaní. Vystavět dramatický text se však „robot“ ještě nenaučil. Tvoří primárně na základě jazykové asociace a generuje repliky.
Základní stavební jednotkou dramatu je ale situace a tu se „robot“ rozpoznávat ještě nenaučil. Výsledná hra je soubor několika vygenerovaných situací, které dramaturgie Švandova divadla vybrala a seřadila tak, aby mohla inscenace nabídnout konzistentní tematický celek.

Bylo ve výsledném textu něco pro vás osobně překvapivého? Dokáže třeba umělá inteligence vymyslet vtip?
Umělá inteligence v první řadě není jako autor spoutaná uvažováním v realistické pravděpodobnosti, a proto si občas dovolí napsat něco naprosto nelogického. A právě z těch omylů dost často vzniká absurdní humor v textu.



S kým jste na celém projektu spolupracovali? A jak dlouho napsání hry trvalo?
Myšlenky Tomáše Studeníka se ujal tým informatiků z Matfyzu vedený počítačovým lingvistou Rudolfem Rosou. Společně s nimi jsme se v první fázi snažili zdokonalovat software, který text generoval. Až když jsme věděli, že je program schopný udržet základní téma dialogu, pustili jsme se do generování samotného textu hry metodou pokus omyl. Spousta textu zůstala tzv. na dně šuplíku. Výsledný scénář ale vznikl v horizontu několika měsíců.

Koho uvidíme na jevišti? Živé herce, nebo si nějakou roli pro sebe na tělo napsal i robot?
V inscenaci vystupují živí herci. Na režii skutečného robota by byl místo režiséra třeba spíše zkušený programátor. Našeho robota ztělesní Jacob Erftemeijer. Bude se potkávat s lidmi z nejrůznějších vrstev společnosti, které ztvární Denisa Barešová, Oskar Hes v alternaci s Markem Frňkou, Petr Buchta, Tomáš Petřík nebo Andrea Buršová.

3_Jacob_Erftemeijer_hraje_v_AI_Kdyz_robot_pise_hru_postavu_Robota_foto_Alena_Hrbkova.jpg
Jacob Erftemeijer hraje v divadelní hře AI: Když robot píše hru postavu Robota.

Výročí vydání hry R.U.R. připadá na konec ledna. Původně měla být v tu dobu i online premiéra AI: Když robot píše hru, ale nakonec je v kalendáři až na konec února. Proč ten posun?
Původně jsme plánovali text uvést jako scénické čtení, které není tolik náročné na dobu přípravy. V průběhu příprav nás však text svými inscenačními možnostmi nadchl natolik, že jsme se rozhodli jej uvést v podobě plnohodnotné inscenace, jež si však žádá i větší dotaci investovaného času a úsilí.

Plánujete potom hru zařadit do standardního reportoáru Švanďáku, až se divadlo – snad už na jaře – otevře divákům?
Ano, věříme, že se jako inscenace, která otevírá společenskou debatu ohledně mnohdy kontroverzního fenoménu (v tomto případě umělé inteligence), hodí do dramaturgie repertoáru studiové scény Švandova divadla. V tomto duchu inscenace přirozeně naváže na on-line premiéru Zabíjejte popírače klimatických změn, kterou jsme uvedli 25. ledna tohoto roku.

 

Švandovo divadlo na Smíchově

Švandovo divadlo je moderním evropským kulturním centrem živých umění....

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!