Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

7 výjimečných pražských kaváren, které byste neměli minout

doporučujeme | 12. 2. 2020

Někde vás zpraží shot nekompromisně chutného espressa, jinde naopak vejdete do obýváku pra-pra-pra-babičky. Vybrali jsme sedm pražských kaváren, kde je skvělá káva standardem, ale servírují k ní vždy ještě něco navíc. (Číslování podniků je čistě náhodné a neodráží naše chuťové či jiné preference.)

Text: Jakub Ročňák

[clanky5/coffe-uvod-3.jpg]

1/ Cafe Spirit

V nabídce útulné kavárny Cafe Spirit najdete kromě výběrové kávy, čajů, domácích limonád a dalších alko i nealko nápojů i proklatě dobré cupcakes, jejichž pověst už dávno překročila hranice Žižkova.

Vládne tu mile uvolněná atmosféra. Stačí sejít do suterénu a bude vám hned jasné proč. Součástí kavárny je totiž studio jógy. Tady se můžete zapsat nejen na jógu, ale také na lekce pilates, dechových technik či meditace. A před cvičením či po něm se odměnit skvělou kávou nebo něčím na zub.

 

Cafe spirit

Nová kavárna na Žižkově....



clanky5/cafe-spirit.jpg

 

2/ Kafe kolej

Tato oáza výběrové kávy na Smíchovském nádraží je pro kávomilce a kofeinu-chtivé cestovatele požehnáním. Nejen proto, že se jedná o jediné místo s výběrovou kávou v okruhu kilometru. Ať už na bázi espressa nebo batch brew, vždy skvěle připravenou kávu z pražírny Respekt coffee vám tu „v okýnku“ připraví sympatičtí baristé. 

Na posilnění před cestou po Praze nebo rovnou celé republice vám možná přijde vhod i něco sladkého k zakousnutí. A hlavně, chcete-li snížit svou eko-stopu, nezapomeňte si doma svůj cestovní kelímek.

 

KafeKolej

Espresso bar na Smíchovském Nádraží....



clanky5/kafe-kolej.jpg

3/ Alf & Bet

Alf & Bet je vzdušný, světlem prostoupený industriální prostor v Libni, kousek od metra Palmovka, který v sobě spojuje espresso bar, pražírnu a pekárnu. Zvenčí ale připomíná spíš „hasičárnu“. Pekárna zásobuje chlebem stejně jako poctivými buchtami, koláči a dalšími dobrotami i svůj sesterský EMA espresso bar.

Cesta kávových zrn z pražičky do vašeho šálku měří doslova jen několik metrů a vy tak můžete mistrům pražičům (ale i pekařům) koukat přímo pod ruce.

 

Alf & Bet

Bakery & roastery. Kavárna na Palmovce otevřená na podzim 2017....



clanky5/alf-bet.jpg

4/ Paralelní polis

Za černě omítnutou zdí budovy v Dělnické ulici v Holešovicích se ukrývá fascinující svět (mrkněte na web), který založila umělecká skupina Ztohoven. Vedle Institutu kryptoanarchie poskytuje zázemí pro sdílenou kancelář, prostor pro multimediální tvorbu i 3D tisk, ale také kavárnu.

Za výběrovou kávu a jiné pochutiny se tu platí výhradně kryptoměnami Bitcoin, Litecoin, Dash nebo Monero. Je to jednodušší, než to zní. Měnu můžete snadno nakoupit (směnit za koruny) přímo na místě v přistaveném automatu.

 

Paralelní Polis

Hackerspace - HUB - Bitcoin Coffee....



clanky5/krypto-kavarna.jpg

5/ Alchymista

Cukrárna a kavárna Alchymista v blízkosti fotbalového stadionu na Letné je místem, kde jakoby se čas zastavil ve 20. letech minulého století. A jakmile se usadíte, čas se rozplyne a přestane se vás tikat, totiž týkat.

Vítejte u (pra-pra-)babičky v obýváku! Útulná atmosféra staromilského bytu prostoupená vůní kávy a domácích dortů a koláčů vám učaruje stejně jako okouzlující zahrádka bující zelení v sympatickém vnitrobloku. Už není kam spěchat…

 

Alchymista

Alchymista je nekuřácká, retro cukrárna – kavárna – čajovna na Letné....



clanky5/alchymista.jpg

6/ onesip coffee

Na ploše o výměře 17,3 m2 v Haštalské ulici funguje už 4 roky půvabně malinkatá kavárna, v níž si můžete dopřát skvělé espresso, filtrovanou kávu nebo třeba horkou čokoládu z české manufaktury Ajala.

Místo pro „kávu na jedno srknutí“ spoluzaložil Zdeněk Hýbl, držitel ocenění Barista roku 2019, který skvěle ovládá nejen pákový espresso přístroj, ale i yoyo, a v nouzi dokáže chybějící tamper (pěchovadlo na kávu) nahradit skleničkou na šampaňské. Až budete mít cestu kolem, schválně se ho na to zeptejte.

 

onesip coffee

Espresso bar v historickém centru Prahy....



clanky5/onesip.jpg

7/ La Bohème Café

Kromě výběrové kávy na bžilion způsobů od stejnojmenné pražské pražírny s ikonickým tukanem v logu servírují a prodávají v La Bohème
Café i čaje nejvyšší kvality. V příjemném prostoru kousek od náměstí Míru se tak prolíná vášeň k oběma ušlechtilým nápojům. Vyrazit sem můžete na snídani, odpolední svačinku v podobě sendviče či výborného sladkého pečiva, nebo prostě jen na shot nekompromisně chutného espressa.

A když budete mít štěstí, ulovíte místo v jednom z ušáků, ze kterého se vám už nebude chtít vstát. A neříkejte pak, že jsme vás nevarovali! Raději si tedy s sebou přibalte knihu.

 

La Bohème Café

Showfloor, Degustation Bar & Shop. Podnik na Vinohradech je vybavený velkou...



clanky5/la-bohem.jpg

 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!