Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Tip na výlet: Proč o svátcích vyrazit do Královských zahrad v Benátkách

doporučujeme | 19. 12. 2019

Vánoční atmosféra je v plném proudu. Tipy, kam jít o svátcích v Praze, jsme vám napsali například ZDE. Pokud jste se ale rozhodli jet o pár řek a hor dál a o svátcích zavítáte do Benátek, rozhodně si nenechte ujít Královské zahrady, které se po pěti letech rekonstrukce slavnostně otevřely 17. prosince a my jsme se CityBee byli u toho.

Text: Hanka Podroužková

clanky6/DSC00272.jpg

Najdete je pár kroků od náměstí svatého Marka. V roce 1920 stát postoupil zahrady městu a od té doby jsou přístupné veřejnosti. Od roku 1950 však začaly zahrady chátrat a společně s nimi i jejich neoklasicistní pavilon postavený architektem Lorenzem Santim, padací mosty, železná pergola a také železobetonový bunkr. Historie zahrady sahá až do Napoleonského období a kompletní rekonstrukce se tak dočkala po více než dvou stech letech.

clanky6/9.2MartinoLombezziGiardiniRealipergolatoprimadelrestauro-2.jpg

Rekonstrukce zahrad byla provedena pod dozorem architekta Paola Pejrone.

Projekt obnovy byl zahájen v roce 2014 a městem byl svěřen nadaci Venice Gardens Foundation, jež byla založena za účelem obnovy Benátských parků a zahrad. „Po pěti letech intenzivní a oddané práce dnes otevíráme Královské zahrady, místo života, harmonie a míru Benátek. V následujících letech zajistíme jejich údržbu a růst, musíme jim naslouchat, porozumět jim, kultivovat je a chránit každý den a každé roční období dbát na to, aby dostaly péči, jakou potřebují.“ říká Adele Re Rebaudengo, ředitelka Venice Gardens Foundation.
 
Prosklený pavilon s příznačným názvem The Human Garden (Lidská zahrada) bude hostit umělecké, kulturní a výzkumné činnosti podporované organizací Venice Gardens Foundation a společně s nově otevřenou kavárnou tak propojí lidskou činnost se životem v zahradě, která jej obklopuje. Rekonstrukcí se tak oživila zelená oáza pro obyvatele Benátek a jejich návštěvníky.

clanky6/DSC00272.jpg

Renovaci pergoly ztížila velikost železobetonového bunkru, který se pod ní nachází.

clanky6/DSC00709.jpg

Pavilon The Human Garden, ve kterém se nachází kavárna Illy.

clanky6/DSC00249.jpg

V zahradě jsou vysazené rostliny z různých koutů světa, například fíkovníky, granátovníky nebo palmy.

Přístupné po 500 letech

Hlavním partnerem rekonstrukce zahrad je pojišťovna Generali, která se významně podílí na obnově benátských památek. Dokončení renovace Královských zahrad bylo prvním milníkem v rámci velkého plánu obnovy centrální benátské oblasti Marciana. Jeho součástí je právě probíhající rekonstrukce komplexu prokurácií na náměstí svatého Marka. Jejich otevření je plánováno na rok 2021 a veřejnosti se zpřístupní po dlouhých pěti stech letech. Historické budovy budou mimo jiné hostit aktivity The Human Safety Net, program založený Generali na podporu nejzranitelnějších komunit v zemích, kde tato skupina působí. 
 
Rekonstrukce Královských zahrad je ukázkou skvělé spolupráce města s místní korporací, která chce pečovat o historii města, se kterým je úzce spojená. Generali byla založena roku 1831 a rok poté otevřela v prokuráciích svou kancelář, lva svatého Marka má i ve svém znaku.

Podobný příklad tak úzké spolupráce v Praze bohužel zatím nenajdeme, ale i zde se otevírají historické budovy veřejnosti, které neměly doposud žádné využití. Příkladem jsou Kasárna Karlín pod správou neziskové organizace Pražské centrum z.s., která se otevřela v červnu roku 2017, nebo právě probíhající rekonstrukce budovy Invalidovny pod správou Národního památkového ústavu.

 

Kasárna Karlín

Kavárna, galerie, kino, divadelní scéna a hudební klub na jednom místě. Otevřeno od...


 

Invalidovna

Karlínská Invalidovna, výjimečný barokní areál a národní kulturní památka, se opět...

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!