Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Nové muzeum filmu: Divuplný svět na pomezí kouzel a vědy

doporučujeme | 13. 2. 2019

V Praze v Jungmannově ulici se na konci ledna otevřelo první muzeum filmu v Česku! Tuto jedinečnou událost jsme si nemohli nechat ujít a hned zčerstva jsme se vypravili do divuplného světa na pomezí kouzel a vědy. A vy byste to měli udělat taky, tady je několik důvodů proč.
 

Text: Vendula Andrejsová
Foto: NaFilM!


clanky5/superfotka.jpg

Už jen objevení vstupu do muzea filmu nám připomnělo zápletku z filmu Šifra mistra Leonarda. Nenechte se jako my splést plakátem na Národní třídě na Paláci Chicago. Tam muzeum filmu v druhém patře sídlilo dřív, jen ten plakát ještě nikdo nesundal.

Raději si tedy v navigaci najděte budovu Mozarteum a adresu Jungmannova 748/30. Anebo jinak – když půjdete do Františkánské zahrady zespodu vedle monumentálního chrámu Panny Marie Sněžné, nemůžete NaFilM: Národní filmové muzeum minout.

clanky5/nafilm(1).jpg

Na pomezí kouzel a vědy

Expozice muzea je rozdělena do pokojíčků vybavených filmovou technikou. Nečekejte zaprášené exponáty za vitrínou, ale svět plný filmových triků, optických iluzí a fantazie, které jsou schopni snad jen filmaři.

Prvními tajemnými dveřmi jsme vstoupili do laboratoře, ve které Jan Evangelista Purkyně experimentoval se zrakovými vjemy. Měli jsme tu vzácnou příležitost nahlédnout do myšlenek vědce a na vlastní oči se přesvědčit, že nemůžeme věřit vlastním očím. Množství halucinogenních spirál a blikajících světel nám navodilo atmosféru prvorepublikového kabaretu.

 

NaFilM: Národní filmové muzeum

Filmové muzeum NaFilM přibližuje fascinující svět filmu a nabízí zážitek pro děti i...

Když jsme si s ovládáním některého z přístrojů nevěděli rady a z točících se spirál nám šla hlava kolem, zvedli jsme kouzelné sluchátko. To nám sice nesplnilo přání, tak jako v Machovi a Šebestové, ale na jeho konci se ozval sám J. E. Purkyně a vysvětlil nám, co před sebou ve skutečnosti vidíme.

Kromě přítele na telefonu, nám další průvodce světem filmových exponátů dělali i kurátoři muzea, kteří se návštěvníkům trpělivě a ochotně věnovali i přes svou značnou vytíženost (v sobotu zde bylo lidí opravdu dost).


Magie versus věda

Film, tudíž ani muzeum filmu by nejspíš vůbec nevznikly, nebýt bratří Lumiérů a jejich vynálezu – kinematografu. V muzeu filmu jsme se seznámili s principem fungování věhlasného vynálezu a dopřáli jsme si zážitek v podobě promítnutí filmu z tohoto jedinečného přístroje. 

clanky5/na-filmfilm-1.jpg

Víte, jak dosáhnout ve filmu kvílení vichřice? A k čemu ve filmu sloužily kokosové skořápky? Po návštěvě v ruchovém studiu budete mít jasno. V této místnosti se z nás na chvíli stali zvukaři. Němý film jsme nechali promluvit pomocí různých zvukových efektů. Chvíli nám trvalo, než jsme si osvojili všechny triky a doladili zvuk filmu k dokonalosti, ale v muzeu mají otevřeno až do sedmi večer, takže času dost.

Otevřeno šest dní v týdnu

V muzeu filmu NaFilM se v dokonalé harmonii snoubí historie filmu s moderní technologií. Do filmové historie jsme nahlédli prostřednictvím virtuální reality a také nás o ní poučil hologram komentátora Saši Hemaly.

clanky5/na-filmfilm-4.jpg

Druhé patro je věnováno poetismu, zvláštní, ale důležité kapitole historie filmu a také zrodu animovaného filmu. Interaktivní expozice nás poučila o 12 zásadách tvorby kresleného filmu. Radíme si toto dvanáctero důkladně prostudovat, protože na konci prohlídky si jej vyzkoušíte v praxi a natočíte si vlastní animák! Když budete na svůj výtvor pyšní, můžete si jej odnést i domů.

Nadšení studenti

Za myšlenkou projektu muzea filmu, které se několikrát stěhovalo s dočasnými výstavami, stojí nadšení studentů filmové historie Adély Mrázové, Terezie Křížkovské a Jakuba Jiřištěho. Jejich nadšení bylo znát v každém promyšleném detailu nápadité koncepce výstavy.

clanky5/na-filmfilm.jpg



 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!