Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Disco salát: Pojďte si udělat salát z křivé zeleniny, která měla skončit v koši

doporučujeme | 5. 9. 2018

ROZHOVOR: Jsou příliš malé, moc velké nebo zkrátka nerostly podle pravítka... Saláty, řepa, mrkve, které by za normálních okolností skončily v koši. A vy si z nich můžete udělat salát a k němu dát půllitr piva ze ztvrdlého chleba! Pojďte se naučit, jak zachraňovat jídlo. Na detaily nejen ke středeční akci jsme se zeptali Anny Strejcové, manažerky z iniciativy Zachraň jídlo.

Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: Zachraň jídlo

clanky5/disco.jpg

 

Disco salát

Containall

05.09. 17:30

Budete připravovat salát ze zachráněné křivé zeleniny. Odkud bude? Od zemědělců, nebo vyřazené produkty z obchodů?
Budeme ji mít přímo od zemědělců, půjde například o nedorostlé saláty nebo příliš malé či příliš velké řepy.

Součástí vaší akce bude i fermentační workshop - co se na něm lidé naučí?
Na workshopu budeme učit principy fermentace. Budeme nakládat klasiku: mrkev, cibuli, zelí nebo jiné kombinace, podle toho, co budeme mít. Každý si to nakonec dokoření podle sebe křenem, kmínem či zázvorem.
Je možné si donést i vlastní vyvařenou skleničku, ale malé zavařovačky budeme mít na místě.

clanky5/fermentace.jpg
Takhle vypadal červnový workshop fermentace a kvašení v Chefparade.cz. Teď si můžete zakvasit i vy!

Avizujete, že se bude podávat pivo ze ztvrdlého chleba. Jak vlastně takové chlebové pivo chutná?
Chlebové pivo chutná dost podobně jako běžný ležák. Podle sládka z Jihočeské univerzity, kde se pivo vařilo, se "v chuti piva objevila mírná slanost po zbytkové soli právě z českého chleba, do kterého je přidávána. Degustační testy dopadly velmi dobře a pivo bylo hodnoceno velmi pozitivně, se závěrem, že mírná slanost podporuje vyšší konzumaci a není nijak závadu ani nesnižuje plnost piva ani další znaky hodnocené při degustaci."
Pivo z chleba by se vařit dalo, ale jde jen o jednu s příměsí (další info ZDE). Takže si umím spíš představit, že by se vařilo v nějakém malém pivovaru jako speciální produkt.

Jak se podle vás za poslední roky změnil přístup obchodů ke křivé zelenině?
Stala se běžnou součástí sortimentu a obchody ji nabízejí už třetí sezónu. Rohlik.cz minulý rok rozšířil sortiment a prohlašuje, že je u zákazníků zelenina populární.

Existují nějaké základní rady, co by měl člověk, který chce “zachraňovat jídlo”, začít dělat?
Ano, určitě: na webu máme tipy, jak začít: Jak správně nakupovat - více ZDE, Jak uložit potraviny, aby vydržely - více ZDE.
To hlavní, co může každý z nás ovlivnit, je naše vlastní spotřebitelské chování. Víc se zamýšlet nad tím, co nakupujeme a kdy - jestli zrovna neodjíždíme na víkend, na dovolenou, co máme otevřeného v lednici a podobně.

 

Disco salát

Containall

05.09. 17:30

 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!