Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

SIGNAL festival opět rozsvítí Prahu i oči návštěvníků

doporučujeme | 3. 10. 2017

Festival světla SIGNAL je opět na spadnutí a my víme, co chystá. 
Organizátoři letos slibují spoustu vychytávek. Těšit se můžete na dvě festivalové trasy, dvacítku instalací od českých i zahraničních autorů, galerijní zónu, videomapping i instalaci ze známého festivalu Burning Man. A to všechno zdarma! (Teda skoro všechno...)

LightSowers_Maotik_photocredit_Dusan_Vondra.jpgTakto to na SIGNAL festivalu vypadalo loni.

 

Signal Festival

SIGNAL Festival

12.10. - 15.10.

Dvě festivalové trasy - rušná a klidnější

SIGNAL festival v říjnu oslaví páté narozeniny a v rámci svého malého jubilea pro své návštěvníky připravuje několik zásadních novinek a změn. Tou nejvýraznější je vytvoření dvou oficiálních tras festivalu, v uplynulých čtyřech letech byla trasa vždy jen jedna. 

„Základní myšlenkou SIGNAL festivalu je objevování města skrz umění. Umělecké instalace, ať už jde o videomappingy, site-specific nebo statické světelné objekty, mají diváka provázet ulicemi Prahy a ukazovat mu její zákoutí a známá i neznámá místa z jiného úhlu a v jiném světle. Koncept dvou tras právě toto umožňuje. Máme díky němu možnost do programu zařadit i mnoho lokací, na kterých se SIGNAL nikdy nekonal, a umožníme tak nejen návštěvníkům Prahy, ale i Pražanům, objevit z města mnohem více,“ říká ředitel festivalu Martin Pošta. 

První trasa povede historickým centrem města, druhá se bude nacházet v oblasti Vinohrad, především na Praze 2 a 3. „Pokud si lidé budou chtít festival užít celý, doporučujeme vyhradit si pro něj minimálně dva večery. Obejít obě trasy za jeden festivalový večer bude téměř nemožné,“ doplňuje Pošta.

zahrada.jpg
Letos uvidíte i tuto Iiaginární zahradu okupovanou kolonií spících a snících chobotnic (německá umělecká skupina RaumZeitPiraten).

Galerijní zóna ukáže nevšední vnitřní prostory

Kromě nových lokací a trasy se lidé mohou těšit i na galerijní zónu. Ta bude sestávat ze čtyř originálních a v některých případech veřejnosti výjimečně dostupných vnitřních prostor, které budou hostit světelné instalace. Galerijní zónu bude možné navštívit po zakoupení pásky v hodnotě 100 korun. Páska pak bude opravňovat ke vstupu do všech čtyř míst.

Vstupné lidé zaplatí stejně jako v loňských letech i k videomappingu, který vyžaduje použití 3D brýlí. Cena zůstane na 50 korunách za vstup. Venkovní části SIGNAL festivalu pak budou přístupné zdarma.


 

(Nejen) dílo ze slavného festivalu Burning Man

Program SIGNAL festivalu budou i letos tvořit díla českých a světových osobností oboru světelného umění. Poprvé je doplní i díla vycházející z veřejné výzvy, kterou festival zveřejnil na jaře.

Do nově vzniklé sekce SIGNAL CALLING vybralo programové oddělení festivalu instalaci Anonymous Illusion studentů ateliéru Mileny Dopitové na AVU, dílo Hladina uměleckého kolektivu Blok_4 a unikátní instalaci HEARDT autorů Anny Feyrerová, Báry Anny Stejskalové, Richarda Dobřichovského a Tomáše Bukáčka. Ta se stala historicky prvním českým dílem, které dosáhlo na Honoraria grant vypisovaný festivalem Burning Man, a dostalo tak možnost se na slavném uměleckém festivalu v Nevadské poušti prezentovat. Návštěvníci SIGNAL festivalu budou moci vidět HEARDT po jeho americkém úspěchu v Praze zcela poprvé.

burning.jpgHeardt

 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!