Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Jak se stavěl Prastánek: Kus džungle na Malostranském náměstí

doporučujeme | 16. 6. 2017

Ve čtvrtek večer se veřejnosti slavnostně otevřel Prastánek - unikátní kiosek na Malostranském náměstí. Napůl funkční prodejní kiosek, z druhé strany umělecká socha ve veřejném prostoru. Prohlédněte si unikátní dílo. Nejprve u nás na webu na fotografiích a pak rozhodně vyrazte i do offline světa!
 
Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: Národní galerie

clanky4/prastanek-celek_FULL-2.jpg

„Prastánek má sloužit jako místo setkávání, centrum nečekaných interakcí, prostor občerstvení fyzického i duchovního,” vysvětluje autor objektu František Skála. Kolemjdoucí si ve stánku budou moci koupit občerstvení, ale zároveň prozkoumat artefakty, které v následujících měsících sochař připraví.
 
Více než šest metrů vysoký objekt z tři sta let starého dubového kmene odkazuje k městským kioskům, trafikám a stánkům. „Oproti nim však není industrializovaným obchodem, ale organicko-rukodělným objektem. Prastánek přináší do turistické plantáže Malé Strany zdivočelou přírodu a zplanělou architekturu. Odkazuje k jiným než pragmatickým hodnotám,“ doplňuje ke svém architektonickému dílu František Skála.
 
Prastánek je rozšířením Skálovy výstavy, kterou najdete v nedaleké Valdštejnské jízdárně. A zároveň je objekt součástí projektu Sculpture Line, jehož posláním je přinášet sochy do veřejného prostoru. O návštěvnickou obsluhu Prastánku, který bude v provozu až do 3. září, se postará známý pražský kavárník Ondřej Kobza.

 

František Skála - Jízdárna

Národní galerie

10.03. - 03.09.


 

Sculpture Line

Sculpture Line

01.06. - 30.09.

clanky4/prastanek-instalace_FULL-2.jpg

clanky4/prastanek-instalace_FULL-10.jpg

clanky4/prastanek-instalace_FULL-14.jpg

clanky4/prastanek-instalace_FULL-16.jpg

clanky4/prastanek-instalace_FULL-28.jpg

clanky4/prastanek-celek_FULL-1.jpg


 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!