Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

O víkendu se otevře 17 pražských zahrad. Mezi nimi i ty nepřístupné

doporučujeme | 8. 6. 2017

Park v okolí Úřadu vlády, soukromá zahrada na Jánském vršku nebo zelená oáza při mateřské školce. To jsou jenom tři z prostor, které se většině kolemjdoucích skrývají za zdmi nebo vysokými ploty. O tomto víkendu máte unikátní možnost do nich zdarma nahlédnout. Celkem se veřejnosti v metropoli otevře 17 často běžně nepřístupných zahrad – někde s komentovanými prohlídkami, akcemi pro děti nebo možností nějakou rostlinu si koupit s sebou. 

 

Víkend Otevřených Zahrad

Víkend otevřených zahrad

10.06. - 11.06.

clanky4/SantiniGarden_SG_zahrada_1.jpg

Santini Garden – soukromá zahrada ↥
Historická zahrada se nachází u domu na Jánském vršku, kde byl podle svého přání pochován český architekt italského původu Jan Blažej Santini-Aichel (1677-1723). Za svého života se proslavil architektonickým stylem barokní gotika a navrhl téměř stovku sakrálních, palácových i hospodářských staveb.

clanky4/_ZahradaStrakovyakademie-UradvladyIMG_5492.jpg

Zahrada Strakovy akademie ↥
Zahrada je projektovaná podle návrhu významného zahradního architekta Františka Thomayera. Původně sloužila chovancům akademie k odpočinku a sportu. Sportovní náčiní bylo odstraněno v souvislosti s využitím budovy akademie k vládním účelům po roce 1945. V současné době se na zahradě konají slavnostní přijetí zahraničních návštěv a v průběhu roku je veřejnosti uzavřena.

clanky4/Kolodejovazahradazivota_2.jpg

Kolodějova zahrada života ZŠ a MŠ Koloděje ↥
Komunitní školní zahrada v přírodním stylu ZŠ a MŠ Koloděje. Rodiče s dětmi a učiteli společně vytvořili zahradu, která děti inspiruje k různým činnostem a posiluje v nich pozitivní vztah k přírodě a životnímu prostředí. Lákadlem nejen pro děti je vzít si právě koloběžku a zažít jízdou po červené betonové cestičce vinoucí se kolem zahrady. Nabízí se jim pestrá paleta podnětů a prožitků jako v lese, u říčky, skály nebo na louce. Zároveň zahrada funguje jako celoroční učebna pod širým nebem. V zahradě probíhají společná setkání a tradiční školní akce. Prostor zahrady je rozdělen do čtyř zón, které představují jednotlivé živly – vodu, oheň, vzduch a zemi.

clanky4/MSNaVysinachPraha7_1.jpg

MŠ Na Výšinách, Praha 7 (Fakultní MŠ při PedF UK) ↥
Zahrada mateřské školy právě probíhá proměnou z běžné školkové zahrady na přírodě blízkou zelenou oázu uprostřed rušné pražské čtvrti, to vše za pomoci Nadace Proměny a za účasti rodičů. Přijďte se podívat na to, co se v rámci Nekonečného příběhu, jak se projekt jmenuje, již podařilo proměnit za použití minima finančních prostředků, ale zato s účastí aktivní komunity. Prezentována zde bude i budoucí podoba přírodní zahrady.

clanky4/_Trojskyzamek_2013P1040391.jpg

Trojský zámek – zámecká zahrada ↥
Současná podoba zahrady je podle projektu architekta Otakara Kuči z 80. let 20. století. Po celý víkend budou v oranžerii a v zahradě probíhat výtvarné dílny realizované edukačním oddělením Galerie hlavního města Prahy – tvorba z keramické hlíny a přírodnin, textilní tvorba, experimentální šperk, aranžování květin a haptické aktivity pro nevidomé, slabozraké i vidoucí návštěvníky.

clanky4/_Brevnov_DSC_7052.jpg

Klášterní zahrada benediktinského kláštera na Břevnově ↥
Barokní terasovitá klášterní zahrada s oranžerií a rehabilitovanou částí zahrady.

clanky4/LogopedickazahradaDonBosco_d146.jpg

Logopedická škola – Don Bosco ↥
Zahrada u internátu logopedické základní školy Don Bosco s herními, relaxačnimi a didaktickými prvky, napomáhající v logopedické terapii.

clanky4/KomunitnizahradaZebraBranik_DSCF2839.jpg

Komunitní zahrada Zebra ↥
Komunitní zahrada Zebra je jedním z projektů zapsaného spolku Spojené hlavy a na svém místě je již od roku 2013. Zahrada se nachází na klidném místě v pražské čtvrti Braník pod Branickou skalou vedle kostela sv. Prokopa. Pozemek je majetkem Městské části Praha 4 a je bezplatně zahradníkům propůjčen. Zahrada je rozdělena do dvou částí. V první, horní části, jsou malé záhonky, které si každý sám obhospodařuje, a jeden velký květinový záhon. Dolní část je vyhrazena pro kulturní akce jako je čtení pro děti, pořádání workshopů a přednášek.

clanky4/OtevrenazahradaArchangelskaKodanska_image_3.jpg

Otevřená zahrada Archangelská-Kodaňská ↥
Přijďte k nám pěstovat město! Pěstujeme ze semen a využíváme odpadový materiál. Jednáme dlouhodobě udržitelným způsobem; s láskou.

clanky4/StaniceprirodovedcuDDMhl.m.Prahy_bzIMG_004.jpg

Stanice přírodovědců DDM hl. m. Prahy ↥
Inspirující certifikovaná "Přírodní zahrada" přímo v centru hlavního města. Expozice bylinek a léčivých rostlin, trvalkové a letničkové výsadby, tradiční i netradiční způsoby pěstování zeleniny, štěrkový záhon, hmyzí hotel...

Bliží informace o tom, kdy jsou zahrady otevřené, kde je najdete a jaký doprovodný program v nich na vás o tomto víkendu čeká, najdete na webu Víkendu otevřených zahrad (VÍCE►ZDE). Tam jsou rovněž portréty sedmi zbývajícíh pražských zahrad, které se nám sem už nevešly.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!