Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

ROZHOVOR: Jak se peče unikátní crobliha = croissant & donut v jednom

doporučujeme | 30. 5. 2017

V New Yorku se na ně stojí fronty a pak se prodávají na černém trhu klidně za několikanásobek původní ceny. Konečně sladký hybrid spojující křupavý croissant a sladkou americkou koblihu dorazil i do Prahy. Unikátní croblihy pečou v nově otevřeném podniku Oh Deer Bakery na kraji Vinohrad. Zdejší šéf a mistr kuchař v jednom Lukáš Vašek nám odpověděl na několik otázek.

Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: Oh Deer Bakery/La Buchta

DSC_6936%281%29-kopie.jpg

Kde se zrodil nápad začít dělat „croblihy"? Přivezl jste si ho z ciziny? 

Nápad vznikl cca před rokem, kdy jsem přemýšlel, že v Praze nejsou žádné donuty, ale než jsem začal nápad realizovat, tak se na scéně objevil Donuter. Nechtěl jsem tudíž dělat věc, co už je pomalu v každém nákupáku, tak jsem společně s kamarádkou popřemýšlel a vyšla z toho crobliha. A ano, nápad jsem zkoušel v cizině - přímo u jeho "vynálezce-objevitele" Dominiqua Ansela.
 
Kolik máte v nabídce druhů? Plánujete přidávat další?
Prozatím máme jen tři, ale chci přidávat další, ještě nevím jestli formou stále nabídky, nebo limitovaných druhů.
 
Proč jste se rozhodl otevřít vlastní podnik? Nedávalo by větší smysl vašimi produkty jen zásobovat jiné kavárny a bistra?
Zásobovat kávarny a bistra jsem ani nepřemýšlel, nejsem žádný obchoďák, abych si domlouval podniky, které budou odebírat. A proč vlastní podnik? Baví mě tvořit, realizovat věci podle sebe, takže jsem si to podle sebe udělal, od nábytku, až po samotné logo.

DSC_6821%281%29.jpg
 
Nabízíte i něco jiného kromě croblih? Na vašem Instagramu jsem viděl fotku z pokusného pečení brownie...
Ano, ještě nabízím brownie se slaným karamelem, byl v nabídce i cruffin - další hybrid z croissantového těsta, tentokrát pečený ve tvaru muffinu. Ten je ale hrozně náročný na vytvoření, takže jsem prozatím od jeho pečení upustil.
(Pozn. redakce: Po sepsání rozhovoru se na facebookové stránce pekařství před několika dny objevil ještě první crodort - viz foto dole.)
 
5/ Oh Deer Bakery funguje jako plnohodnotné bistro/kavárna, nebo čistě jenom jako prodejna croblih?
Bohužel je to zatím jen take away prodejna, ale časem třeba uvidíme.
(P.S. A pokud chcete některou z croblih ochutnat, doporučujeme přijít v dopoledních hodinách. Po obědě bývá krámek často vyjedený.)

clanky4/crodort.jpg

A jestli je vám to málo...

...nebo hledáte klasiku, v Praze najdete minimálně osm dalších podniků, kde vyrábí, pečou, smaží a zdobí poctivé americké koblihy s dírou uprostřed. VÍCE➥ZDE

reklama2/donuty_banner.jpg

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!