Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Praha bude mít po 25 letech novou rozhlednu. Na Černém Mostě

doporučujeme | 17. 5. 2017

Po čtvrt století bude mít Praha novou rozhlednu. Už v září by se první návštěvníci mohli rozhlédnout z nové vyhlídkové věže Doubravka umístěné v areálu Čihadla na Černém Mostě. Převážně dřevěnou konstrukci navrhlo studio Huť architektury pod vedením Martina Rajniše.

Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: Huť architektury

clanky4/doubravka.jpg

Výstavba vyhlídkové věže Doubravka XIV. začne na Čihadlech na Černém Mostě v nejbližších dnech. Bude to první veřejně přístupná rozhledna na území hlavního města od roku 1992, kdy byl dokončen Žižkovský vysílač. Její autor Martin Rajniš (podepsaný mimo jiné pod návrhem vzducholodě v DOXu) se svým týmem Huti architektury jí vtiskl velmi výraznou konstrukci, které dominují tři masivní nohy.

Rozhledna Doubravka v číslech:
23,5 metru - celková výška stavby
20 metrů - výška vyhlídkové plošiny
98 schodů - povede na vrchol
3 miliony Kč - očekávané stavební náklady
4 měsíce - předpokládaná délka stavby

Rukopis Huti architektury nese tvarosloví v podobě trojbokého jehlanu i zvolený materiál, u nějž převládá snadno obnovitelné, ale trvanlivé akátové dřevo, doplněné o dubové, modřínové a ocelové prvky.

„Mám velkou radost, že se tento dlouho připravovaný projekt konečně začíná realizovat. Doubravka vyroste na kopci Horka a je pro nás velmi silným symbolem. Stane se jednou z ikon naší městské části a zároveň otevře celý areál Čihadla veřejnosti. Je základem velkorysého projektu Cesta k Doubravce, jehož součástí se postupně stane množství prvků drobné krajinné architektury, sportovních nebo volnočasových aktivit," uvedl Radek Vondra, starosta městské části Praha 14.

clanky4/170223DSPpodestaD7.jpg

„Rozhledna je věcí veřejnou, veřejným zájmem, společně sdílenou ideou a vyšším zájmem. Pro participanty jsme proto vyčlenili všech 98 schodnic, které si mohou zájemci koupit a vyfrézovat na ně své jméno nebo vzkaz ostatním. Tím získá Doubravka kolektivního ducha, takový spolek dobrodinců a ochranitelů," vysvětluje arch. Martin Rajniš, který podobný princip úspěšně uplatnil už v případě rozhledny Máminka v Hudlicích na Křivoklátsku.
 
Participace veřejnosti se neodrazí jen na finanční spoluúčasti, ale i na dalších aktivitách souvisejících s výstavbou. Huť architektury, která bude nad bezmála čtyři měsíce trvající výstavbou bdít, připravuje několik akcí otevřených pro obyvatele Prahy. Bude k nim patřit například odkorňování akátových kmenů, které budou použity v rámci konstrukce, nebo workshop zaměřený na venkovní dřevostavby typu rozhleden a dalších projektů. Detaily budou zveřejněny na Facebookové stránce Doubravky.

Rozhledna Doubravka XIV.
soutěžní návrh: Martin Rajniš, David Kubík, Tomáš Kosnar, Sven Nevlida
realizační dokumentace: David Kubík, Tomáš Fremr

clanky4/2_04-kopie.jpg

clanky4/2_05-kopie.jpg

Takto měla Doubravka vypadat podle původního návrhu. Ve finále bude mít rozhledna nepatrně odlišný tvar (viz úvodní vizualizace u článku).

clanky4/2_18.jpg

Artefakt stojící na břehu Kyjského rybníka byl realizován jako pokusná konstrukce a také příprava na rozhlednu Doubravka.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!