Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

O víkendu se otevře 43 nepřístupných budov

doporučujeme | 11. 5. 2017

Festival Open House Praha 2017 otevře o víkendu již třetí rok po sobě dveře, vrata a jiné brány více než 40 budov, kam se běžně nemáte šanci podívat. Lidé budou mít jedinečnou příležitost nahlédnout do budov, jejichž fasády důvěrně znají, ale dovnitř se jen tak nedostanou - v nabídce jsou prohlídky historických paláců, honosných vil, moderních kancelářských komplexů, nádraží, ale i technických a industriálních staveb.

Text: Lukáš Rozmajzl

clanky4/openhouse_mix.jpg

Všechny objekty (kromě jednoho ze tří prohlídkových okruhů v kanceláři Main Point Karlín) budou zpřístupněny volně, bez potřeby předchozí registrace. Většina budov bude o festivalovém víkendu otevřena oba dva dny od 10.00 do 18.00 hodin.

Jaké nové budovy si letos zájemci budou moci prohlédnout? “Tento rok otevřeme celkem 11 nových budov a prostorů. Je mezi nimi například evangelický hřbitov ve Strašnicích, Národní dům v Karlíně - sídlo Českého rozhlasu, nádraží Praha-Bubny, Winternitzova vila či Palác Křižík II - sídlo společnosti Seznam.cz,” uvedla Michaela Tallová, mluvčí festivalu.

 

7 tipů, jaké budovy letos určitě navštívit

Dům módy (venkovní terasa v 5. patře)
Adresa: Václavské náměstí 58, Praha 1
Rok: 1956
Architekti: Josef Hrubý
Forma zpřístupnění: skupiny dle kapacity prohlídky

clanky4/dum-mody-archiv-budovy-3_big.jpg
Foto: archiv

Po svém otevření v roce 1956 se Dům módy stal doslova přes noc symbolem luxusního nakupování. Nadčasový návrh architekta Josefa Hrubého se zdaleka vymykal tvorbě blížícího se socialistického realismu. Potěšte se unikátním výhledem ze střechy, kde se dříve pořádaly módní přehlídky pro uzavřenou společnost.

Port X
Adresa: Voctářova 3, Praha 8
Rok: 2012
Architekti: Atelier SAD – Adam Jirkal, Jerry Koza a Tomáš Kalhous
Forma zpřístupnění: skupiny dle kapacity prohlídky

clanky4/PortX_TomasSoucek.jpg
Foto: Open House Praha/Tomáš Souček

Mít vlastní dům už znamená konkrétní pozemek a stále stejný výhled z okna. Plovoucí dům z dílny Atelieru SAD však představuje zcela nový koncept bydlení. PORT X se může libovolně přesouvat po vodní hladině podle chuti svých obyvatel. Na první pohled vás zaujme originální moderní design jak exteriéru, tak interiéru tohoto unikátního domu, který se vám tentokrát otevře v novém kotvišti v Praze-Libni.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (vstupní hala, přístup do prosklené kopule)
Adresa: Na Františku 1039/32, Praha 1
Rok: 1934
Architekti: Josef Fanta
Forma zpřístupnění: skupiny dle kapacity prohlídky

clanky4/Ministerstvoprumysluaobchodu_archivbudovy_1.jpg
Foto: Open House Praha/archiv MPO

Také vás v noci přitahuje zářící kupole budovy ministerstva průmyslu a obchodu od Josefa Fanty, mimo jiné architekta pražského hlavního nádraží? Zajímá vás, co je uvnitř? Pokud vystoupáte vzdušným oválným schodištěm až do prosklené kupole, odměnou vám budou neobvyklé výhledy.

Invalidovna (přízemí, 1. patro, dvůr, kaple)
Adresa: Sokolovská 136/24, Praha 8
Rok: 1731–1737
Architekt: Kilián Ignác Dientzenhofer
Forma zpřístupnění: skupiny dle kapacity prohlídky

clanky4/Invalidovna_VladimirLacena_1.jpg
Foto: Open House Praha/Vladimír Lacena

Chodby a místnosti barokní budovy karlínské Invalidovny byly na počátku 18. století projektovány pro ubytování válečných invalidů a jejich rodin. V posledních dvaceti letech se z ní již odstěhovaly jak Národní technické muzeum, tak Vojenský ústřední archiv Armády České republiky. Nabídku do dražby, kterou v loňském roce vyhlásil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, nikdo nepodal. V únoru letošního roku byla Invalidovna prohlášena za národní kulturní památku a my jsme rádi, že vám ji letos můžeme opět zpřístupnit, a přispět tak do diskuse o budoucím využití stavby.

Chráněné zdravotnické pracoviště KO 17 (kryt) – Thomayerova nemocnice
Adresa: Vídeňská 800, Praha 4
Rok: 1962
Architekti: Leníček & Pokorný
Forma zpřístupnění: skupiny dle kapacity prohlídky, každou celou hodinu, poslední v 17.00 hodin, max. 25 lidí ve skupině

clanky4/Kryt_Thomayerka_VladimirLacena_2.jpg
Foto: Open House Praha/Vladimír Lacena

Na jakoukoli přírodní katastrofu, teroristický útok či válečný konflikt je připraven třípodlažní podzemní kryt v areálu Thomayerovy nemocnice, který až do devadesátých let minulého století spadal do kategorie „přísně tajné“. Přijďte se podívat do chráněného zdravotnického pracoviště, které v pohotovostním režimu dokáže fungovat zcela izolovaně více než 26 hodin.

Libeňský plynojem
Adresa: V Mezihoří 2228/2a, Praha 8
Rok: 1932
Architekti: Tomáš Keclík
Forma zpřístupnění: volně / skupiny dle kapacity prohlídky (max. 10 lidí ve skupině, poslední prohlídka v 17.00 hodin)

clanky4/Libenskyplynojem_VladimirLacena_1.jpg
Foto: Open House Praha/Vladimír Lacena

První kulový tlakový plynojem v Čechách z roku 1932 měl vypomoci plynárně v Michli se zásobováním rostoucích průmyslových podniků v oblasti Libně, Karlína, Holešovic a Vysočan. Během druhé světové války ale v plynojemu explodoval projektil a po rozsáhlé opravě se již objekt ke své původní funkci nevrátil. Unikátní technická stavba se dnes využívá při testování aerodynamických vlastností letounů či jejich částí. Tuto kulturně-technickou památku byste si na své cestě Libní neměli nechat ujít.

Salabka (degustační a prezentační salonek vinařství, část vinného sklepa, vinice, restaurace v rámci běžného provozu)
Adresa: K Bohnicím 57/2, Praha 7-Troja
Rok: přelom 16. a 17. století; 2014 (rekonstrukce)
Architekti: IKA VIN 112 – Jan Řeřicha (rekonstrukce stavby), Ondřej Fiala a Tomáš Henel (interiéry, apartmány, palírna), Archicraft – Tomáš Ciesla a Miroslav Krátký (restaurace, provensálské apartmány)
Forma zpřístupnění: volně

clanky4/salabka.jpg
Foto: Restaurant Salabka

Na slunných trojských svazích se rozpíná jedna z nejstarších dochovaných vinic v Praze – Salabka. Novým majitelům se podařilo pečlivou rekonstrukcí vdechnout usedlosti nový život. Na vinici se pěstuje patnáct druhů vína a kromě vinařství se zde nachází také první pražská palírna. Pokochejte se krásným výhledem na Prahu z viničního altánu, nebo ochutnejte v rámci doprovodného programu některé z exkluzivních vín značky Salabka či pálenku.

Jsou naopak nějaké budovy, které se organizátorům dlouhodobě nedaří do projektu zapojit? “Při oslovování majitelů či správců budov během příprav prvního ročníku festivalu se počet zamítnutých budov pohyboval kolem stovky. Budování důvěry pro nový projekt nebyl a stále není snadný úkol, realizace festivalu klade nároky na majitele otevřených budov nejen technické, organizační, ale i finanční. Vzájemná spolupráce a koordinace při zpřístupňování budov je nutná. Festival probíhá během víkendu, což je jedním z důvodů některých odmítnutí, ale často se potkáváme se vstřícným zamítnutím s plány na otevření v budoucnu. Výjimečně zažíváme i neochotu,” popisuje mluvčí Michaela Tallová.

Mohou se návštěvníci letos těšit na nějaký doprovodný program? “Určitě ano! Pro děti máme připravené pracovní listy, které vedou k pozorování a kreativitě. Ostatní doprovodný program připravili v jednotlivých budovách, například v budově Sazka, Dům U dvou zlatých medvědů, na nádraží Praha-Bubny… Kompletní program najdete na našem webu,” uzavírá Michaela Tallová.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!