Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

5 zmrzlin, po kterých už nikdy nepůjdete k vám do cukrárny!

gastro | 3. 7. 2012

V horkých letních dnech je zmrzlina rozhodně tím nejlepším zchlazovacím mlsáním. Jenomže někdy jsou zmrzliny jen ztuhlou obarvenou vodou a požitek z nich takřka nulový. Chcete-li jít pro zmrzku na jistotu, vyberte si z následujících pěti míst!
 
Napsala: Jana Samšuková



Angelato

Kde: Rytířská ulice č. 27

Zvučné jméno a výborná, smetanová zmrzlina podle tradiční srbsko-makedonské receptury.  Zmrzlinárnu Angelato nebudete dlouze hledat. Leží na cestě z Václavského náměstí na Staroměstskou. Se svým kelímkem či kornoutkem za extra 5 korun se můžete posadit ke stolečkům. Bohužel tu ale zavání výfuky naštvaných řidičů, kteří túrují motory, než houfy turistů přejdou přes přechod. Zmrzlina se vyrábí v Břevnově a rozváží se do několika pražských cukráren (třeba do Čokoládové cukrárny na Radlické ulici). Mezi mnoha příchutěmi jsem si těžko vybírala. Těšila jsem se na makovou, kterou jinde nenabízejí, ale bohužel zrovna nebyla. Za 35 korun jsem si koupila kopeček kokosové. Měla jsem pocit, že jím vychlazenou smetanu zasypanou hromádkou kokosu, který křupal mezi zuby. Opravdu výborná zmrzka, nepřeslazená a poctivá!

 

Vanille
Kde: náměstí Míru, hned vedle tramvajové zastávky

Hned vedle tramvajové zastávky Náměstí Míru se nachází zmrzlinárna Vanille. V bohaté nabídce zmrzlin najdete fakt zajímavé příchutě. Zrak vám jistě ulpí na štrúdlové zmrzlině, kterou byste měli rozhodně vyzkoušet. S pořádnou porcí za příjemných 15 korun se můžete posadit ke stolku pod košatý strom přímo mezi silnicí a tramvajovými kolejemi. Ač se to zdá neuvěřitelné, posezení je to znamenité. A ještě neuvěřitelnější je fakt, že Vanille svou zmrzlinu připravuje přímo pod obchodem ve sklepní laboratoři. Navíc na Mírák je odevšud blízko!


Ovocný Světozor
Kde: mnoho provozoven po celé Praze, nejznámější je v pasáži ve Vodičkově ulici č. 39

Proslulá cukrárna, kde se vám jen málokdy podaří zabrat fleka. Jejich zmrzlina, ale také zákusky a chlebíčky, jsou tak dobré, že fronta čekajících zákazníků se mnohdy táhne až deset metrů za vstupní dveře. Vybírat můžete mezi točenou a kopečkovou zmrzlinou a ani v jednom případě nesáhnete vedle. A pokud si nemůžete vybrat, dejte si obě. Mezi lidmi ale jasně vede banánovo-jahodová! Jak by ne, jde o kombinaci točené zmrzliny, nanuku a ovocného sorbetu. Za 28 korun sice nedostanete přetékající porci, kopeček za 15 korun je ale luxusní. Podle paní Jany, vedoucí směny, se tu v létě vytočí průměrně 80 litrů zmrzliny denně a jsou také dny, třeba poslední školní den, kdy se číslo až zdvojnásobí.

 

Zmrzlinárna U Elišky
Kde: Kubánské náměstí č. 4

Nemůžu lhát, ale při vchodu do zmrzlinárny U Elišky, která je pár metrů od cukrárny stejného jména, jsem se zarazila. Tady že prodávají tu proslulou vynikající kopečkovou zmrzlinu? Pult nepřetéká desítkami druhů a příchutě nejsou skryty pod luxusními názvy. Výzdoba je tu prostá, avšak možná právě to dodává celému místu "tradiční zmrzlinovou“ atmosféru. Dejte si zde jednu z nejběžnějších příchutí, jahodovou, a rozplynete se. Jako já. A jako všichni Vršovičtí. Neznám jediného obyvatele Vršovic, který by mi tuhle zmrzlinu nedoporučil jako tu nejlepší!

 
Ben & Jerry’s
Kde: Mrazicí boxy ve všech větších supermarketech

Podle mnohých nejlepší zmrzlina na světě, jejíž doménou jsou obrovské kusy čokolády, ovoce či lentilek zamíchané v každé porci. Tato americká značka do Čech expandovala poměrně nedávno. Už teď ale v mnoha českých supermarketech narazíte na mrazicí boxy se známými modrobílými kelímky. Pro mne, milovníka amerických cookies, byla jasnou volbou zmrzka s chutí sušenkového těsta "Cookie Dough“. Stejně jako sušenku jsem chtěla kopeček rovnou "sežrat“, ale jako dívka s dobrými návyky jsem jej postupně slízala. Delikátní! Nicméně kamenný obchod v Praze zatím nenajdete. Já doporučuji koupit velký kelímek kdekoli a sníst ho až do poslední kapky na jedné z vltavských náplavek. Jen dejte pozor, aby vám zmrzlinu nevyklovly labutě spolu s vaší rukou.


misa.jpgTip šéfredaktorky CityBee.cz
Zmrzlinovým hitem posledních dní se u mě stalo sledování blogu Tři kopečky. Nadšenkyně do ovocných sorbetů tu krok za krokem popisuje výrobu svých domácích příchutí. Třeba taková kombinace okurka-máta-gin je jako dělaná přímo pro mě :) Zmrzku od Tří kopečků jste mohli ochutnat po vystání obrovské fronty na nedávném Apetit pikniku. Na každého se nedostalo, ale když budete pravidelně sledovat blog a Facebookové stránky projektu, možná narazíte na možnost si pár kelímků na ochutnání objednat. Anebo si podle receptů zkuste zmrzlinu udělat doma sami. Já do toho jdu!

přehled článků

V květnu si zdarma prohlédnete více než 70 běžně nepřístupných budov, po setmění nahlédnete do kostelů, vezmeme vás na hudební festival i velkolepý ohňostroj, designové trhy, zadarmo do kina, poradíme vám, kam můžete bezplatně vyrazit s dětmi. Ale nejen to!

Duben byl měsícem splněných šéfkuchařských snů. Jan Punčochář otevřel restauraci U Matěje, podnik Bockem Ondřeje Kynčla se bude otvírat co nevidět a Neapol na vás dýchne v nově otevřené Manú Praga, které vládne vařečka Emanuela Ridiho. Ale nejen jídlem člověk jest živ...

Ať vás ani nepadne zapínat televizi! Máme pro vás pět tipů, kam vyrazit s dětmi, když je za okny zrovna nečas. Co třeba chytat ryby v muzeu, zkusit najít králíka v rádiu nebo si vytvořit vlastní plechový hrnek?