Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Nejočekávanější filmové premiéry roku 2017

doporučujeme | 31. 1. 2017

Z plánu premiér na letošní filmový rok je jisté jedno – ocitáme se v roce velkých filmových návratů a opětovných shledání jak v českém, tak ve světovém filmu. I šestice vyvolených je z velké části obsazena snímky, které navazují na kultovní hity brázdící kina již před desítkami let – a právě proto mají VIP vstupenku do čela nejočekávanějších událostí načatého roku 2017!

Text: Jakub Jiřiště

clanky4/FotorCreated_filmy17.jpg

T2 TRAINSPOTTING

Je tomu už neuvěřitelných dvacet let, co britský režisér Danny Boyle stvořil jeden z největších kultů 90. let – film Trainspotting. Černohumorná a syrová sonda do života mladých a revoltujících narkomanů byla provokativním políčkem do týlu středostavovské společnosti a nesmírně zábavnou jízdou. Od těch dob už uplynulo mnoho vlny. Boyle dobyl Hollywood i oscarové výšiny. Návrat k jeho nezávislým začátkům tak budí velkou pozornost i obavy, které se snad v únoru ukážou jako neoprávněné. Společně s ním dozrála i hlavní postava vracející se na místo, které jí bylo kdysi domovem. Mnoho se změnilo, ale řada věcí překvapivě zůstala při starém a dávní kámoši se opět ocitnou na cestě sebedestrukce a smrtelného nebezpečí.

Termín (české) premiéry: 16. února

 

T2 Trainspotting - Premiérový víkend

FALCON a.s.

16.02. - 19.02.



ZAHRADNICTVÍ

Nerozlučný autorský tandem Hřebejk a Jarchovský se vrací ke kořenům a v průběhu roku 2017 se chystá hned třikrát servírovat poctivou porci retra. Filmy Rodinný přítel, Dezertér a Nápadník budou pod zastřešujícím titulem Zahradnictví lákat milovníky kultovních Pelíšků od dubna, kdy kina uvedou první z nich. Děj trilogie předchází událostem ztvárněných v úspěšné komedii a mapuje autentické osudy rodiny Petra Jarchovského na pozadí dramatických dějinných událostí. Žánrově se jednotlivé díly posunou od válečného melodramatu, přes tragikomický obraz období komunistického převratu až k romantické komedii zasazené do společenského uvolnění počátku šedesátých let. Na české poměry unikátní rodinná sága sází na naší hereckou špičku – postavy ztvární Aňa Geislerová, Gabriela Míčová, Klára Melíšková či Martin Finger v úloze pana Krause, kterého před ním nezapomenutelně ztvárnil Jiří Kodet.

Termíny (českých) premiér: 27. dubna, 28. září a 16. listopadu

DUNKERK

Snad nejrafinovanější současný tvůrce Christopher Nolan se rozhodl opustit svět science fiction a komiksové fantazie a ztvárnit na plátně skutečné události, které se udály na pobřeží La Manche na sklonku druhé světové války. V historické rekonstrukci připomene zázračnou evakuaci spojeneckých vojsk z francouzského přístavu Dunkerk, jenž se ocitl v beznadějném obklíčení německé armády. Podaří se mu vytvořit strhující obraz jedné z největších válečných operací, který sesadí z trůnu Spielbergova vojína Ryana? Uvidíme v červenci!

Termín (české) premiéry: 20. července

 

Dunkerk - Premiérový víkend

Freeman Entertainment s.r.o.

20.07. - 23.07.

TEMNÁ VĚŽ

Spisovatel Stephen King není jen autorem hororových příběhů, ale také jedné ze stěžejních novodobých fantasy sérií. Naplnění několikaletého očekávání oddaných fanoušků posledního pistolníka ze Středosvěta a jeho věrných přátel je po několikerých výměnách na režisérské a scenáristické židli za dveřmi. Režie se nakonec ujal dánský režisér Nikolaj Arcel, který zaujal celý svět historickým dramatem Královská aféra. Na plátno převedl komornější děj prvního románu, po němž se vzhledem ke skutečně epickému dobrodružství postupně prostřídají dva seriály a dva další filmy. Jak si s předlohou jedinečně vyzývající čtenářskou fantazii režisér poradil, posoudíme na sklonku července.

Termín (české) premiéry: 27. července

 

Temná věž - Premiérový víkend

FALCON a.s.

27.07. - 30.07.


clanky4/4186fb43889c9e3547f59536dbf7fe3d26f0fc186.jpg

PO STRNIŠTI BOS

Ani Jan Svěrák se neubránil nostalgii a na srpen chystá návrat ke svému prvnímu celovečernímu filmu Obecná škola, který mu získal díky oscarové nominaci světový věhlas. I v tomto případě bude děj nového snímku předcházet osudům diváky milovaných postav a opět půjde o osudy autentické, protože na plátno vstoupí dětské zážitky Zdeňka Svěráka z protektorátního venkova. Nečekejme však pouze laskavé poetické ohlédnutí - stěžejní výpovědí snímku bude obtížné hledání odvahy u dětí a jejich rodičů v těžkých válečných časech. V dospěláckých rolích se tentokrát objeví Ondřej Vetchý a Tereza Voříšková, symbolicky se vrátí i Jan Tříska, který vymění roli rázného Igora Hnízda za zatrpklého a zlého Edova dědečka.

Termín (české) premiéry: 17. srpna

BLADE RUNNER 2049

A nakonec ještě jeden napjatě očekávaný návrat ke klasice světové kinematografie. Kdo by neznal temnou kyberpunkovou sci-fi z roku 1982 s Harrisonem Fordem v roli detektiva Ricka Deckarda netušícího, že patří mezi replikanty, které je pověřen pronásledovat? Ridleyho Scotta, který se tento rok pro změnu vrací ke své slavné sérii Vetřelci, na pozici režiséra vystřídá Denis Villeneuve, jenž složil na výbornou maturitu z tohoto žánru v loňském blockbusteru pro náročnější Příchozí. V příběhu odehrávajícím se v odstupu 30 let bude nový vyšetřovatel v podání Ryana Goslinga pátrat po nezvěstném Deckardovi, aby společně zachránili poslední zbytky lidského společenství před naprostou zkázou. V kinech se s nimi můžeme domluvit schůzku v říjnu.

Termín (české) premiéry: 5. října

 

Blade Runner 2049 - Premiérový víkend

FALCON a.s.

05.10. - 08.10.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!