Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

ANKETA: Jaká stavba v Praze chybí?

doporučujeme | 16. 1. 2017

Velké muzeum moderního umění, výrazná stavba od japonských architektů, Kaplického knihovna nebo rovnou z gruntu nová městská čtvrť. Takové architektonické nebo urbanistické projekty aktuálně Praze chybí. Vyplývá to z ankety, kterou publikoval magazín Marwick (je zdarma, po registraci vám ho budou posílat do mailu, a je to fakt chytré čtení). Osobnosti ze světa real estate konkrétně odpovídaly na otázku: Jakou stavbu byste v Praze rád/a viděl/a?

clanky4/JK_2008_FS443_Budvar.jpg

Koncertní hala, které se přezdívá Rejnok, měla původně stát v Českých Budějovicích. Pražští radní by ji rádi přesunuli na Štvanici. 

Serge Borenstein,
spoluzakladatel Karlín Group:

"Praze chybí velké muzeum moderního umění. Přál bych si také v Praze vidět realizaci některého z výrazných japonských architektů."

Martin Joseph Barry,
architekt, director reSITE:

"Chtěl bych tu vidět víceúčelový developerský projekt, co by oslovil ten obrovský demografický segment mladých tvůrčích lidí, kteří ve městě žijí. Možná kreativní nebo technický inkubátor podporující rozvoj malých a středních podniků a kreativního byznysu. Nebo jsem nedávno navštívil projekt T-Site v Tokiu. Pozemek koupila a zastavěla společnost Tsutaya, největší maloobchod s knihami a médii. Vytvořili rozmanité městečko s velmi moderním knihkupectvím, kavárnami, restauracemi, místy pro konání kulturních akcí, veřejnými parky a obchůdky prodávajícími lokální produkty. Některé prostory jsou zvlášť nabízeny mladým značkám pro speciální „pop-up“ obchody. Byl jsem tam za posledních šest měsíců celkem čtyřikrát, za každého počasí, a vždycky tam bylo plno lidí: rodiny, mladí lidé a tvůrčí typy.

V dubnu jsem navštívil podobné nově zastavěné místo v Hongkongu a tento typ projektů najdeme i ve Vídni nebo v Berlíně. V Praze taková místa chybí, protože developeři stále upřednostňují spíše konvenční, monofunkční zástavbu, například nákupní střediska „ze staré školy“, jako v 90. letech. V Praze je obrovská kreativní komunita a trh je připravený na něco trochu jiného."

clanky4/T_site_Tokyo2.jpg

Exteriér projektu T-Site v Tokiu.

clanky4/T_site_Tokyo.jpg

...a interiér, který je rájem pro knihomoly a časopisce.

Marcel Soural,
předseda představenstva, Trigema a. s.:

"Národní knihovnu od architekta Jana Kaplického v Praze na Letné."

Petr Hlaváček,
bývalý ředitel Institutu plánování a rozvoje Praha (únor 2015 až září 2016):

"Nejraději bych viděl rozestavěnou celou novou městskou čtvrť. Čtvrť s ulicemi, náměstími a parkem – a také s byty, kancelářemi a obchody. Nejlépe na místě někdejšího kolejiště v některém z pražských brownfieldů. A kdyby se v rámci výstavby podařilo realizovat i architektonicky kvalitní radnici nebo jinou veřejnou budovu, tak bych snad omdlel blahem."

Karla Šlechtová,
ministryně pro místní rozvoj:

"Není tu vysloveně stavba, kterou bych ráda v Praze viděla. Je však potřeba nadále pečovat o ty současné, aby představovaly symboliku a majestátnost Prahy. Co by bylo jistě potřebné a také potěšilo mnoho Pražanů i návštěvníků, to by byly projekty řešící dopravní situaci v hlavním městě. Léta se mluví o síti záchytných parkovišť na okrajích města pro snížení provozu a množství parkujících aut v centru. Ale pouze mluví."

clanky4/JK_2006_FS407_NationalLibrary.jpg

Kaplického "blob". Moderní architektura, ze které měli mnozí blok.

Jan Rýdl,
ředitel nemovitostního a projektového financování, Raiffeisenbank:

"Osobně mě mrzí, že se nezrealizoval projekt Kaplického knihovny nebo nějaký jiný projekt podle jeho návrhu. Takový projekt by určitě byl moderní architektonickou zajímavostí a asi i další turistickou atrakcí, podobně jako kdysi kontroverzní Tančící dům."

Dušan Kunovský,
předseda představenstva, Central Group a. s.:

"Řada lidí by jistě odpověděla, že Praze chybí velké veřejné stavby, jako je například koncertní síň skutečně světových parametrů apod. Já jsem ale developer bytové výstavby. Mně v Praze chybí přelomový velký projekt s unikátním pojetím a autenticitou, který ukáže cestu změny od zanedbaných ploch a brownfieldů k jejich novému využití pro moderní městské bydlení. O těch skutečně velkých pozemcích tohoto typu se už v Česku mluví desítky let, a pořád žádný výsledek. Já ale věřím, že náš akviziční vstup do projektu na pozemcích severně od nákladového nádraží Žižkov přinese konečně zlom. Projekt, který jsme koupili s již vydaným územním rozhodnutím, v souladu s požadavky městské části výrazně odlehčíme a přepracujeme ho tak, že bude obsahovat výhradně bytovou funkci v přízemí bytových domů vhodně doplněnou prostory pro obchod a služby, s hodnotným veřejným prostorem, spoustou zeleně, moderní architekturou. Blízko centra Prahy se tak zanedbané nádraží bez provozu a bez jakéhokoli užitku pro okolí změní na novou rezidenční čtvrť se všemi potřebnými službami a občanskou vybaveností."


Vybrané osobnosti v magazínu Marwick odpovídaly ještě na dvě další otázky:
2. Které území (kdekoliv v ČR) považujete za nejlepší pro rozvoj?
3. Pokud byste mohl/a změnit jednu věc na nemovitostním trhu, která by to byla?
ODPOVĚDI SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!