"Používejte kvalitní suroviny a mozek," říká kuchař Ondřej Slanina.
Filip Sajler a Ondřej Slanina jsou kuchtíci, které znáte z televize. Vařit je můžete vidět 15.11. v Nákupní galerii Myslbek, kde pod jejich
taktovkou proběhne gurmánská show. Na ní ukážou, jak připravit zdravá a chutná jídla ze surovin typických pro japonskou, italskou
a „zdravou“ kuchyni. Přečtěte si rozhovor nejen o vaření.
Napsala: Michaela Krbcová
Foto: Česká televize
Filip Sajler (vlevo) a Ondřej Slanina při natáčení
Začnu asi obligátní otázkou, jak jste se k vaření dostali? Bylo to od počátku něco, co jste chtěli dělat, čím
jste se chtěli živit?
Ondřej: Chtěl jsem být původně architekt, aby po mně něco zůstalo pro budoucí generace, ale v patnácti mi v psychologicko-pedagogické
poradně řekli, že nemám prostorové vidění. Jelikož jsem již v tu dobu rád vařil, tak jsem to šel studovat.
Filip: Já jsem měl samozřejmě ve 14 letech jasno, chtěl jsem být kosmonaut nebo popelář. Skutečně ani nevím, nějak
to přišlo a jako vždy a vše v životě je to trochu náhoda, ale začalo mě to strašně bavit a bude bavit do smrti.
Viděl jsem díky kuchařské profesi kus světa, zažil neuvěřitelné zážitky a naučil se mnoho zajímavých věcí
pro život.
Proslýchá se, že jste se seznámili při vaření. Pamatujete si ještě, co jste společně poprvé vařili?
O: Už nevím, co jsme vařili, ale určitě to bylo v rámci nějaké soutěže, jelikož jsme se poznali v Regionálním
teamu Praha AKC ČR (Asociace kuchařů a cukrářů České republiky).
F: Seznámil nás kamarád, přivedl Ondřeje do Regionálního týmu Praha a jezdili jsme po Evropě po soutěžích, bavili
se a učili.
Pokrmy z jaké kuchyně nejraději připravujete?
O: Je to velmi různé, ale obecně jsou to pokrmy italské, thajské, arabské a české kuchyně.
F: Je jich mnoho, ale nejraději českou, vybrané asijské kuchyně, nejvíce asi thajskou a pak italskou a francouzskou.
Ale je to velice ovlivněno příležitostí a tím, kde jsem strávil nějaký čas.
A kterou nejraději konzumujete?
O: To je stejné. Vždy je to něco, na co mám v daný okamžik největší chuť. Ale řízečkem nepohrdnu nikdy.
F: Nejraději mám gastronomii a restaurace v metropolích, tam to bývá pestré. Chodíte městem a ochutnáváte. New
York, Londýn, Barcelona, Singapure, Berlín a pak různé regiony Amalfského pobřeží, Andalusie a další.
Točíte v televizi, máte vlastní školu vaření, svou cateringovou firmu, šéfujete hotelové kuchyni a máte i rodinu.
Jak to všechno stíháte?
O: Velmi těžko, ale mě osobně to velmi baví. Když už po mně nemůže zbýt nějaká významná stavba, tak ať po
mně zbyde alespoň veleúspěšná restaurace.
F: Snažím se mezi vše rozdělit svůj čas, před několika lety jsem začal život dělit mezi rodinu, koníčky plus
sport a práci. Zatím to funguje, ale je to těžké.
Co se týče domácího vaření, myslíte si, že Češi obecně doma vaří kvalitní pokrmy?
O: Jak kde, ale myslím si, že bohužel stále ještě ne.
F: Já bych ještě doplnil jak kdo. Zlepšuje se to, ale je to stále slabé, lidé více musí dbát na to, co jedí a
co nakupují, neb co jíme, tím se stáváme, tak pozor!
Jaká jsou podle vás největší úskalí, chcete-li si uvařit doma kvalitní jídlo?
O: Použít kvalitní suroviny a mozek.
F: Pokud to lidé myslí vážně, měli by začít takto: Kupte si knihy Viléma Vrabce na české skvosty a The Professional
chef od Culinary institut of America na světovou kuchyni. Studujte, vařte, a nezapomeňte, že dobré pokrmy jsou o kvalitních
surovinách a klasických kuchařských postupech. Nebo choďte k babičce a mamince, ty vaří nejlépe.
Máte bohaté zkušenosti ze zahraničí. Dokázali byste odhadnout, jak si stojí Češi v porovnání s jinou zemí?
O: Podle mého názoru si nestojíme úplně špatně, jen je stále hlavní cena a ne kvalita.
F: Podle mě skvěle, máme mnoho vymožeností, jako je například školní stravování a velmi šikovné kuchaře, jen
to chce víc soustředit se na kvalitu a poctivý přístup k práci.
O: Každá kuchyně se dá připravit chutně a zdravě. Nicméně je důležité každé jídlo doplnit sportem. Ale z těchto je pro mě asi nejmilejší italská pro svou lehkost, čerstvost a chuťovou pestrost.
F: Italská a japonská kuchyně je skvělá a moc mě baví. No a dát si občas ovocný fresh nebo salát je dobré pro tělo. Těším se, co budeme ochutnávat.
.jpg)
Přidejte si tuto akci do kalendáře nebo si přidejte do oblíbených Nákupní galerii Myslbek a nic vám neunikne.

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.