Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

"Používejte kvalitní suroviny a mozek," říká kuchař Ondřej Slanina.

gastro | 10. 11. 2012

Filip Sajler a Ondřej Slanina jsou kuchtíci, které znáte z televize. Vařit je můžete vidět 15.11. v Nákupní galerii Myslbek, kde pod jejich taktovkou proběhne gurmánská show. Na ní ukážou, jak připravit zdravá a chutná jídla ze surovin typických pro japonskou, italskou a „zdravou“ kuchyni.  Přečtěte si rozhovor nejen o vaření.

Napsala: Michaela Krbcová

Foto: Česká televize

Filip%20a%20Ond%C5%99ej.jpg
Filip Sajler (vlevo) a Ondřej Slanina při natáčení

Začnu asi obligátní otázkou, jak jste se k vaření dostali? Bylo to od počátku něco, co jste chtěli dělat, čím jste se chtěli živit?
Ondřej:
Chtěl jsem být původně architekt, aby po mně něco zůstalo pro budoucí generace, ale v patnácti mi v psychologicko-pedagogické poradně řekli, že nemám prostorové vidění. Jelikož jsem již v tu dobu rád vařil, tak jsem to šel studovat.
Filip: Já jsem měl samozřejmě ve 14 letech jasno, chtěl jsem být kosmonaut nebo popelář. Skutečně ani nevím, nějak to přišlo a jako vždy a vše v životě je to trochu náhoda, ale začalo mě to strašně bavit a bude bavit do smrti. Viděl jsem díky kuchařské profesi kus světa, zažil neuvěřitelné zážitky a naučil se mnoho zajímavých věcí pro život.

Proslýchá se, že jste se seznámili při vaření. Pamatujete si ještě, co jste společně poprvé vařili?
O:
Už nevím, co jsme vařili, ale určitě to bylo v rámci nějaké soutěže, jelikož jsme se poznali v Regionálním teamu Praha AKC ČR (Asociace kuchařů a cukrářů České republiky).
F: Seznámil nás kamarád, přivedl Ondřeje do Regionálního týmu Praha a jezdili jsme po Evropě po soutěžích, bavili se a učili.

Pokrmy z jaké kuchyně nejraději připravujete? 
O:
Je to velmi různé, ale obecně jsou to pokrmy italské, thajské, arabské a české kuchyně.
F: Je jich mnoho, ale nejraději českou, vybrané asijské kuchyně, nejvíce asi thajskou a pak italskou a francouzskou. Ale je to velice ovlivněno příležitostí a tím, kde jsem strávil nějaký čas.

filip.jpgA kterou nejraději konzumujete?
O: To je stejné. Vždy je to něco, na co mám v daný okamžik největší chuť. Ale řízečkem nepohrdnu nikdy.
F: Nejraději mám gastronomii a restaurace v metropolích, tam to bývá pestré. Chodíte městem a ochutnáváte. New York, Londýn, Barcelona, Singapure, Berlín a pak různé regiony Amalfského pobřeží, Andalusie a další.


Točíte v televizi, máte vlastní školu vaření, svou cateringovou firmu, šéfujete hotelové kuchyni a máte i rodinu. Jak to všechno stíháte?
O: Velmi těžko, ale mě osobně to velmi baví. Když už po mně nemůže zbýt nějaká významná stavba, tak ať po mně zbyde alespoň veleúspěšná restaurace.
F: Snažím se mezi vše rozdělit svůj čas, před několika lety jsem začal život dělit mezi rodinu, koníčky plus sport a práci. Zatím to funguje, ale je to těžké.

Co se týče domácího vaření, myslíte si, že Češi obecně doma vaří kvalitní pokrmy?
O:
Jak kde, ale myslím si, že bohužel stále ještě ne.
F: Já bych ještě doplnil jak kdo. Zlepšuje se to, ale je to stále slabé, lidé více musí dbát na to, co jedí a co nakupují, neb co jíme, tím se stáváme, tak pozor!

ond%C5%99ej.jpgJaká jsou podle vás největší úskalí, chcete-li si uvařit doma kvalitní jídlo?
O:
Použít kvalitní suroviny a mozek. 
F: Pokud to lidé myslí vážně, měli by začít takto: Kupte si knihy Viléma Vrabce na české skvosty a The Professional chef od Culinary institut of America na světovou kuchyni. Studujte, vařte, a nezapomeňte, že dobré pokrmy jsou o kvalitních surovinách a klasických kuchařských postupech. Nebo choďte k babičce a mamince, ty vaří nejlépe.

Máte bohaté zkušenosti ze zahraničí. Dokázali byste odhadnout, jak si stojí Češi v porovnání s jinou zemí? 
O: Podle mého názoru si nestojíme úplně špatně, jen je stále hlavní cena a ne kvalita.
F: Podle mě skvěle, máme mnoho vymožeností, jako je například školní stravování a velmi šikovné kuchaře, jen to chce víc soustředit se na kvalitu a poctivý přístup k práci.

NG Myslbek  proběhne 15.11. gurmánská show, jejímiž hlavními aktéry budete právě vy dva, a která bude věnovaná japonské, italské a „zdravé“ kuchyni. Která z těchto tří je vám nejbližší a proč?
O: 
Každá kuchyně se dá připravit chutně a zdravě. Nicméně je důležité každé jídlo doplnit sportem. Ale z těchto je pro mě asi nejmilejší italská pro svou lehkost, čerstvost a chuťovou pestrost.
F: Italská a japonská kuchyně je skvělá a moc mě baví. No a dát si občas ovocný fresh nebo salát je dobré pro tělo. Těším se, co budeme ochutnávat.

Bez%20n%C3%A1zvu(1).jpg
Přidejte si tuto akci  do kalendáře nebo si přidejte do oblíbených Nákupní galerii Myslbek  a nic vám neunikne.



 

přehled článků

Každý den je dobrou záminkou pro trochu té zelené terapie. Proto jsme pro vás připravili několik tipů, kam vyrazit za zelení. Pokud jste pražští, budete je mít na dosah ruky.

Nadopujeme vás cukrem v nově otevřené pobočce Waf-Waf v Palladiu. Pak si skočíte na jedno do Old Smíchov Pub. A veselou mysl udržíte i na kurzech malování v nové škole. Otevřela i kočičí kavárna nebo mexické bistro.

Vybrali jsme sedm pražských kaváren, kde je skvělá káva standardem, ale servírují k ní vždy ještě něco navíc. P.S. Neukazujte tento seznam na Pražském hradě!