Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Fotoreportáž: Jak vznikala interaktivní výstava NaFilM

doporučujeme | 13. 12. 2016

Začátkem prosince se otevřel už druhý projekt Národního filmového muzea. V paláci Chicago na Národní třídě instalovala trojice studentů Katedry filmových studií interaktivní a edukativní výstavu především o počátcích kinematografie a o vývoji animovaného filmu k umělecké svébytnosti. Na 11 fotkách si můžete prohlédnout, jak projekt Na film!2 vlastně vznikal. Portál CityBee.cz je mediálním partnerem akce.

Text a foto: Jakub Jiřiště

 

Výstava Na film! 2: V pohybu

NaFilM: Národní filmové muzeum

01.10. - 31.03.



album/News_Model_News/1323/nafilm1.jpg

Na počátku byl velký opuštěný kancelářský prostor v paláci Chicago na Národní třídě, který jen ve snech realizátorů připomínal místo, v němž za pouhých několik měsíců měla vyrůst filmová výstava.

album/News_Model_News/1323/nafilm2.jpg
Bylo tak třeba vzít šikovné architekty, měřící pásma a tejpovací pásky a začít rozčleňovat prostor příčkami – zatím alespoň na dřevotřískové podlaze.

album/News_Model_News/1323/nafilm3.jpg
Ještě než jsme postavili první zdi, proměnil se prostor v improvizovaný filmový ateliér. Právě na místě budoucí filmové výstavy vznikala znělka pro kampaň na HitHitu, díky jejímuž výtěžku bylo možné zahájit výrobu exponátů.

REKLAMA: Chcete tašku s filmovou hláškou? 


album/News_Model_News/1323/nafilm4.jpg
Šikovní truhláři Zdar a Devoto tak mohli začít pracovat na smělých plánech, které byly většinou spíš hlavolamy. Například na obrovském trojrozměrném zoetropu, na němž ožívá díky principu doznívání zrakového vjemu postavička sportovce.

album/News_Model_News/1323/nafilm5.jpg
Všeumělové Jirka s Magdou naopak strávili řadu bezesných nocí budováním expresu do nové éry lidské duše, jehož cesta po trati oživuje díky pohybu, hře světel a stínů i zvuku inspirace české filmové a literární avantgardy 20. let minulého století.

album/News_Model_News/1323/nafilm6.jpg
V nově rozčleněném prostoru vzniklo místo i pro skutečné kino se vším všudy – s plátnem, které čeká na upevnění, i s milovanými nepohodlnými dřevěnými sedačkami, které pamatují pozadí našich prarodičů.

album/News_Model_News/1323/nafilm7.jpg
Filmové muzeum ovšem nestojí jen na těchto muzeálních kouscích. Naopak je v něm prostor i pro nejmodernější techniku. Stačilo koupit největší televizní obrazovku, co je k dostání, a kousek plexiskla a trojrozměrný hologram byl na světě. Jak prosté, o to větší oříšek pro nás představovala virtuální realita, v níž se na trase Praha – Londýn rodil svět virtuálních atrakcí z přelomu minulého století.

album/News_Model_News/1323/nafilm8.jpg
Atmosferické osvětlení je pro muzejní prostor požehnáním. Jeho správná instalace však není jen tak. Bez pekelně těžkých lišt pro bodová světla by prokletí kancelářského prostoru zůstalo nezlomeno.

album/News_Model_News/1323/nafilm9.jpg
Výstavní popisky jsou věda sama o sobě a další důvod k několika probdělým nocím těsně před otevřením. Nejenže musí být srozumitelné pro dítě i dospělého, Čecha i cizince, ale také se musí vejít mezi exponáty, být dobře čitelné, osvětlené a ve správné výšce. A hlavně – musí zaujmout na první pohled.

album/News_Model_News/1323/nafilm10.jpg
Vernisáž je díky skvělé společnosti příjemným zadostiučiněním po týdnech dřiny a člověk na pár hodin zapomene i na únavu z takřka nepřetržitého provozu... 

album/News_Model_News/1323/nafilm11.jpg
…ale nakonec i budovatelé filmových muzeí jsou jen lidi a tudíž konec příběhu vzniku výstavy NaFilm 2 ani nemohl dopadnout jinak.

 

Výstava Na film! 2: V pohybu

NaFilM: Národní filmové muzeum

01.10. - 31.03.

Kvíz na závěr

Kde se v metropoli promítaly první filmy? Kde sídlilo první kino a kde byly postaveny první filmové ateliéry? DOZVÍTE SE ZDE.

clanky4/6film.png

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!