Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Prohlédněte si obří vzducholoď, která kotví nad DOXem

tisková zpráva | 9. 12. 2016

O víkendu se veřejnosti poprvé otevře 42 metrů dlouhá vzducholoď kotvící nad dvěma střechami holešovického Centra současného umění DOX. Objekt bude přístupný se vstupenkou do DOXu a primárně by měl sloužit k prezentaci literárního světa. "Parazitující" objekt na střeše je pojmenovaný Gulliver jako poutník po dalekých mořích a neprozkoumaných územích.

Foto: © DOX/Jan Slavík

album/News_Model_News/1320/vzducholod_13_fotoJanSlavik(C)DOX.jpg

album/News_Model_News/1320/vzducholod_1_fotoJanSlavik(C)DOX.jpg

album/News_Model_News/1320/vzducholod_3_fotoJanSlavik(C)DOX.jpg

album/News_Model_News/1320/vzducholod_15_fotoJanSlavik(C)DOX.jpg

album/News_Model_News/1320/vzducholod_gulliver_fotoReneVolfik.jpg

album/News_Model_News/1320/vzducholod_7_fotoJanSlavik(C)DOX.jpg

album/News_Model_News/1320/vzducholod_2_fotoJanSlavik(C)DOX.jpg

Na střeše Centra současného umění DOX vyrostla unikátní architektonická intervence, inspirovaná elegantními tvary vzducholodí z počátku dvacátého století. 42 metrů dlouhá ocelovo-dřevěná konstrukce se stane novým místem pro setkávání současného umění a literatury.

Program vzducholodi Gulliver zahájí ve dnech 10. – 11. prosince světově známí spisovatelé Azar Nafisi a Patrik Ouředník. „Myšlenkou vytvořit nad moderní sklo-betonovou budovou Centra DOX jakousi ,parazitní´ strukturu jsem se zabýval několik let. Zpočátku jsem snil o absurdně fascinujícím organickém tvaru, který by byl v kontrastu s existující architekturou DOXu," popisuje ředitel DOXu Leoš Válka. V roce 2013 oslovil mezinárodně uznávaného architekta Martina Rajniše.

Monumentální a hypnotizující

Tvar vzducholodi je symbolický. První vzducholodě představovaly optimistické ideály nového bezprecedentního technologického pokroku. Svou pozoruhodnou monumentalitou a hypnotizující důstojností nepřestávaly fascinovat generace i dlouho poté, co zmizely z oblohy. Vzducholodě vždy ztělesňovaly věčnou lidskou touhu létat a zároveň určitý utopický ideál.

Vzducholoď nad Centrem DOX nese jméno jedné z nejznámějších postav utopické literatury. Gulliver se stane prostorem pro setkávání současného umění s literaturou a program bude rozvíjet témata výstav Centra DOX, které charakterizuje kritická reflexe fungování dnešního světa.

Kmotři nového světa

Vzducholoď Gulliver se oficiálně otevře ve dnech 10. – 11. prosince 2016. Během slavnostního otevření vzducholoď pokřtí světově proslulí spistovatelé a umělci: Azar Nafisi, profesorka literatury a estetiky na Johns Hopkins University ve Washingtonu a autorka světově úspěšné knihy Reading Lolita in Tehran: A Memoir in Books (2003), (česky Jak jsme v Teheránu četly Lolitu, Paseka, 2011), která líčí období dvou let, než byla autorka roku 1997 přinucena Írán opustit. V této době organizovala ve svém teheránském domě týdenní debaty o zakázaných západních autorech, jichž se účastnily její bývalé studentky literatury z Teheránské univerzity.

Přijede také Patrik Ouředník, česky a francouzsky tvořící spisovatel a překladatel žijící ve Francii, kam v roce 1984 emigroval. Velkého zahraničního ohlasu dosáhly jeho prózy Ad acta (2006), Příhodná chvíle, 1855 (2006) a zejména Europeana. Stručné dějiny dvacátého věku (2001), která byla publikována ve dvaatřiceti jazycích a stala se tak nejpřekládanější českou knihou po roce 1989.

Otevření se zúčastní také Petr Sís, mezinárodně uznávaný český umělec žijící v New Yorku, ilustrátor a autor knih pro děti, a Bill Shipsey, zakladatel organizace Art for Amnesty, globálního programu Amnesty International propojujícího lidskoprávní svět se světem uměleckým. V rámci zahajovacího večera bude rovněž představena nová Tapisérie pro Václava Havla, která vznikla iniciativou Billa Shipseyho a podle návrhu Petra Síse pro novou budovu Václava Havla v Evropském parlamentu ve Štrasburku.

Ve věži Centra DOX bude současně zahájena doprovodná výstava, která přiblíží myšlenkovou koncepci vzniku vzducholodi, její inspirační zdroje, technické řešení a proces výstavby. V neděli 11. prosince se ve vzducholodi uskuteční autorská čtení a diskuze s Azar Nafisi a Patrikem Ouředníkem. Kapacita obou programů je omezena. Od pondělí 12. prosince pak bude vzducholoď přístupná s platnou vstupenkou v rámci otevírací doby galerie.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!