Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Už v sobotu se na jeden den rozsvítí podzemí Prahy

tisková zpráva | 5. 12. 2016

Premiérový ročník projektu NA DEN POD ZEM v sobotu 10. prosince zdarma otevře podzemí sedmi zajímavých budov. Návštěvníci se dostanou do běžně nepřístupných sklepení a zákulisí pražských divadel, do kostelů, protiatomových krytů nebo si za doprovodu architekta prohlédnou stanici metra.

clanky4/foto_02.png

Podzemní krypta kostela sv. Cyrila a Metoděje, kde se ukrývali parašutisté, kteří dostali Heydricha.


„Jsme velice rádi, že se do projektu zapojila také divadla. Ve Stavovském divadle umožníme přístup do skladu kulis, kde se nachází kolejnice vedoucí až k samotnému jevišti nebo ukážeme, kam herci pomocí propadliště z představení mizí,“ říká autorka projektu Anna Palánová, která akci společně se studenty Arts managementu pořádá.

Do projektu se zapojila nejen divadla, ale rovněž dva protiatomové kryty, které taktéž zdarma zprostředkují komentované prohlídky – Parukářka a hotel Jalta. „V hotelu Jalta byl v roce 1953 vybudovaný kryt na dvou poschodích pro 150 lidí. Dnes protiatomový kryt slouží jako Muzeum studené války s tematickými expozicemi o historii ČSSR. Zájemci si v podzemí mohou vyzkoušet Morseovu abecedu nebo prohlédnout uniformy SNB,“ dodává Palánová.



Své brány podzemí otevře také kostel Panny Marie Vítězné nebo Národní památník hrdinů heydrichiády při pravoslavném chrámu svatého Cyrila a Metoděje, ve kterém je pro návštěvníky připraven bohatý program.

V rámci události se uskuteční také komentovaná procházka ve stanici metra Karlovo náměstí s architektem Petrem Kučerou. „Kučera nabízí netradiční pohled na Prahu, jeho cílem je probudit zájem široké veřejnosti o městský prostor a jeho utváření. Na příkladu stanice Karlovo náměstí ukáže architektonicko-umělecké hodnoty metra i jeho současný stav jako důsledek nedostatečné údržby.“ láká autorka projektu Palánová.

 

Na den pod zem

Na den pod zem

10.12.

Dvě přednášky navíc

Doprovodný program proběhne v Divadelním klubu The Swan, který bude zároveň k dispozici jako infopoint. Na místě budou po celý den organizátoři projektu s informačními letáky, ve kterých naleznete zajímavosti o jednotlivých zpřístupněných objektech a mapu.

V klubu se rovněž uskuteční dvě přenášky, první v 15:00 o pražském podzemí s Magdalenou „WAKI“ Karelovou a druhá v 16:30 s Jaroslavem Hroudou o tajemství podzemních chodeb. Vstup na přednášky je zdarma a není potřeba rezervace. Naopak na komentované prohlídky do jednotlivých objektů se bez předchozí rezervace míst nedostanete.

clanky4/foto_01.png

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!