Šest nových podniků, které byste neměli přehlédnout
Škrtič letenských hipsterů, restaurace bez jediné kapky krve nebo první kupkejkárna - to jsou jen tři ze šesti nových
podniků, které v minulých týdnech otevřely své brány poprvé veřejnosti. Lidé, čtěte!
Text: Lukáš Rozmajzl
Nabídka nové veganské restaurace Incruenti - viz níže.
COBRA - ŠKRTIČ LETENSKÝCH HIPSTERŮ
Kdo častěji jezdil přes Strossmayerák, nemohl si nevšimnout nonstop herny Cobra v dolní části. Jenže některé věci
se díky bohu mění, takže od srpna se prostor otevřel světu. Zmizely polepy oken i hrací skříňky a objevil se úžasný
prostor pro kavárnu a bar, ke kterým by brzy měla přibýt i kuchyně a povýšit podnik na plnohodnotné bistro. Co ochutnat?
“Přes den vynikající kávu z pražírny Rusty Nails a domácí limonády, večer naše nové menu míchaných drinků,
z nich hlavně CCTV nebo Cobra Punch,” radí Jiří Šebesta z Aerofilms, kteří provozují nedaleké Bio Oko
a teď začali pucovat i Cobru.
Cobra
Bar na Letné, který vznikl na místě bývalé nonstop herny....

Takhle měl podle návrhu vypadat interiér baru Cobra na Letné. Jak vypadá v reálu? Zajeďte se tam podívat!
LELÍ´S CUPCAKES - KUPKEJKÁRNA Z KAMPANĚ
Původně chtěli 250 tisíc, nakonec v jarní kampani na HitHitu vybrali o čtvrtinu víc, takže si vedle Náplavky zrekonstruovali
prostory a na konci srpna v nich otevřeli jeden z prvních obchodů specializovaný na malé dortové košíčky, tzv. cupcakes.
“Na místě si můžete vybrat z 10-12 různých druhů dortíků (včetně veganských a bezlepkových), dát si fair trade
kávu nebo domácí limonádu,” popisuje majitelka Lelí.
Podle ní momentálně v poptávce vede delux čokoládový cupcake se slaným karamelem, ale na paty mu šlape americká
klasika red velvet s mascarpone a jahodou. Ochutnat můžete i speciality s cukrovými žížalami nebo dortíky, na nichž
jsou prsa a koule. Z každého prodaného kusu jde 10 korun na podporu organizace KOKOZA
či projektu #prsakoule.
Lelí's Cupcakes
...

Dortíčky, kapkejky, muffiny s krémem... Říkejte jim, jak chcete. Foto: Lelí´s Cupcakes.
TONKIN CAFE - PRVNÍ VIETNAMSKÁ KAVÁRNA
Vietnam už delší dobu jede renesanci svého původního jídla v klasických restauracích. Tonkin Café vnímáme jako
první vlaštovku, která snad pozvedne image vietnamských večerek. Nový podnik, který najdete v Opletalce u Václaváku,
funguje napůl jako obchod de facto se sortimentem farmářských prodejen.
Hlavně je to ale první kavárna, co servíruje vietnamskou kávu a další typicky vietnamské nápoje. “Z naší nabídky
rozhodně doporučím kokosový phin - vietnamská překapávaná káva se salkem a ledovou tříští z kokosového mléka,”
uvedla spolumajitelka podniku. Mimochodem, vietnamské kafe se vyznačuje právě tím, že je slazené kondenzovaným mlékem.
Kvůli tropickým teplotám ve Vietnamu totiž nevydrží mléko dlouho čerstvé. Nově mají v nabídce taky koblihy od
Donuter Donuts, čaj matcha nebo matcha latté.
Tonkin Café
První vietnamská večerka, kde se domluvíte, kde nakoupíte produkty od místních firem...

Interiér obchodu s kavárnou Tonkin Café vedle Václaváku.
SYLVIUS - SCHIZOFRENICKÝ BISTRO & GIN BAR
Sylvius je schizofrenik. Přes den funguje jako bistro. S hodně neobvyklou nabídkou - hlavní položkou na jídelním lístku
jsou vedle polévek a standardních jídel především bruschetty (opečené nebo zapečené chleby a bagety s bohatou oblohou).
Se setměním se pak otevírají brány sklepních prostor, ve kterých najdete bar zaměřený výhradně na gin. Koncept
je laděný do prohibičního období 20. a 30. let minulého století. Ochutnat byste měli primárně koktejl Rubicon -
“Hlavní ingrediencí je samozřejmně gin, další dominantní složkou je rozmarýn, který se před samotným servisem
zapaluje...” A zbytek složení si manažer podniku Adam Pindor nechal jako tajemství.
Sylvius wine bistro & bruschetterie
Bistro nabízí zejména lehká a čerstvá jídla. Pečlivě vybraná italská, maďarská a...

Koktejl Rubicon rozhodně nepatří do ruky malým dětem a pyromanům!
SPOON VS KNIFE - MEXICKÁ KUCHYNĚ NA KOLECH
V letošním roce vyjelo do ulic metropole několik foodtrucků. Jedním z nejnovějších přírůstků flotily pojízdných
občerstvovacích stanic je černo-zelená dodávka Spon vs Knife. “Vařím pouze a jedině autentické mexické street
food dobroty,” chlubí se majitel Ondra Rais. A svým způsobem jede proti filozofii fastfoodů: “Například chili con
carne vaříme dohromady asi čtyři hodiny, aby to mělo texturu takovou, jakou to má mít... V nabídce máme spoustu dobrot
typu kukuřice ´elote´ nebo burger s trhaným pomalu pečeným vepřovým masem.” Pevné parkovací místo v Praze nemá,
takže si ho musíte stopnout na nějaké open-air gastro akci.
Spoon vs Knife
Americko-mexický street food je tu....

Drive Fast. Eat Slow - motto mexického foodtrucku Spoon vs Knife.
INCRUENTI - RESTAURACE BEZ KRVE
Název nově otevřené restaurace na Vinohradech Incruenti odkazuje k italsko-latinským termínům, jež by se daly přeložit
jako "bez krve" či "bez bolesti". Servírují veganské pokrmy a zaměřují se především na středomořskou kuchyni.
“Plánujeme víkendy mezinárodní kuchyně se speciálním degustačním menu, výstavy v prostorách našeho salonku a
další akce,” láká majitel Adam Novotný. Nevyberete-li si sami z menu, objednejte si “domácí ravioli se třemi druhy
plnění a omáček, které si připravujeme sami”.
Incruenti
Veganská restaurace zaměřená na středomořskou kuchyni a vlastní produkci těstovin....

Menu v Incruenti: Cibulová polévka se šalvějí a krutonky, cukety plněné bulgurem a zeleninou podávané se salátem, minnesotské chilli s dýňovo-bramborovou kaší a řepným salátkem.
Pokud je vám těchto šest nováčků na pražské scéně málo, můžete se podívat na 30 dalších, kteří začali fungovat na konci léta.
![[autoripodpisy/LukasRozmajzl.jpg]](https://c.citybee.cz/images/autoripodpisy/LukasRozmajzl.jpg)

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Teploty klesají, obliba zimních sportů stoupá. Kam v Praze na brusle? V našem článku najdete přehled nejzajímavějších míst v metropoli, kde se bruslí pod otevřeným nebem. Článek pravidelně aktualizujeme.