Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Praha má velké plány: Tobogán od kyvadla i šnečí farma na Strahově

doporučujeme | 1. 4. 2016

Již brzy by se mohlo Praha dostat do světových učebnic architektury a odhodit pověst města, v níž je za vrcholný výplod modernismu považován 20 let starý Tančící dům. CityBee se podařilo získat několik návrhů a urbanistických vizí, jak by se v příštích letech mohlo město rozvíjet. Všechny plány jsou sice zatím jen na papíře, ale odborníci se v zásadě shodují na jejich prospěšnosti.

Autor: Lukáš Rozmajzl

album/News_Model_News/1165/aprilvelke.jpg

Taoistický chrám

Stranou miliardových investic, které tento týden stvrdili svými pery Miloš Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching, by neměla zůstat i “Úmluva o navázání strategického partnerství a porozumění”, jež zaštítil pražský arcibiskup Dominik Duka s taoistickým mnichem Lao'c Mingem. Součástí 12stránkového dokumentu je údajně i příslib české strany, že vytipuje vhodné lokality pro stavbu nového čínského náboženského svatostánsku. Podle jednoho z diplomatů, který si nepřál uvést své jméno, čínský prezident Si jako vhodnou destinaci výslovně zmínil Špejchar na Letenské pláni, kolem kterého projížděl cestou na oběd na Hrad. (Ano, to památné místo, kde měla vyrůst Kaplického knihovna...) Na poslední chvíli údajně z Úmluvy vypadl požadavek čínské strany, aby nový chrám byl šikmější než věž v Pise.

album/News_Model_News/1165/Dollarphotoclub_104465220.jpgNějak takto by mohla vypadat nová dominanta pražské Letné



Magistrála v Muzeu
Vleklý spor, jak usměrnit automobilovou dopravu v horní části Václavského náměstí, by mohl mít překvapivé rozuzlení. Magistrát hlavního města Prahy si nechal vypracovat novou architektonickou studii, jejíž součástí je tunel zavrtaný nikoli pod zemí, ale zapuštěný přímo do budovy Národního muzea, které se právě rekonstruuje. Tubus by navíc měl být celý skleněný a jeden ze semaforů zavěšený přímo na kostře plejtváka myšoka. “Definitivně bychom vyvrátili předsudek, že je muzeum mrtvá instituce,” komentoval plán jeden ze zaměstnanců obeznámený s projektem. Unikátní řešení má podle autorů několik plusů: zvýší se návštěvnost muzea, navíc instituce získá část z výběru speciálního mýtného, čeští skláři dostanou velkou zakázku a Praha světově unikátní infrastrukturně-architektonický objekt. Rada hlavního města má projekt posoudit do srpna.

Šnečí farma na Strahově
Na zchátralý a nevyužívaný areál Strahovského stadionu si už léta brousí zuby všichni velcí developeři. Tamní stavební parcely stojí de facto na zlaté žíle. S netradičním využitím ploch však přišel realitní magnát Radovan Vítek. Miliardář s velkou zálibou v gastronomii by tam chtěl vybudovat šnečí farmu. Jak prohlásil na přednášce před studenty “Zemědělky” v Suchdole začátkem března, hlemýždi a pokrmy z nich byly vždy součástí tradiční pražské kulinářské školy. Nápad vybudovat šnečí farmu na fotbalovém trávníku ho prý napadlo při pohledu na většinu zápasů české nejvyšší soutěže. Developerovo analytici prý propočítali využitelnost ploch na 116-122 hlemýžďů na metr čtvereční.

album/News_Model_News/1165/Dollarphotoclub_85744376.jpgNa Strahově bude zase živo



Tobogán od Stalina
Metropole se dlouhodobě potýká s problémem vysoké koncentrace turistů pouze v několika málo centrálních městských lokalitách. Organizace CzechTourism proto navrhla několik strategií, jak návštěvníky nalákat i do širšího okolí Staroměstského náměstí. Jedním z hlavních taháků má být 65,5 metrů dlouhý tobogán od metronomu dolů k Vltavě. Délka skluzavky nikoli náhodou odpovídá výšce Petřínské rozhledny, rychlost sjezdu by měla místy dosahovat 50 km v hodině. Stavba bude unikátní svým rozdělovacím systémem - až při samotné jízdě dolů by návštěvník pomocí důmyslného systému páček a dobržďovacích retardérů měl zvolit, zda preferuje suchou variantu (tedy přistání na matraci na nábřeží), nebo mokrou (dopad do Vltavy v místech, kde má být navíc zřízeno nové stanoviště přívozu).

album/News_Model_News/1165/Dollarphotoclub_61786307.jpgNěkde na pravé straně Čechova mosto by měla končit takzvaná mokrá varianta


Vyšší Vyšehrad
Redakci CityBee se rovněž dostalo do ruky i několik návrhů, které jsou přihlášené do architektonické soutěže “Vize Prahy do roku 2030”, kterou nechal vypsat Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. S nejbizarnějším nápadem prozatím přišlo brněnské studio DOWN Archytects. “Vyšehrad, etymologicky tedy Vyšší hrad, by měl dostát svému jménu a dostat se opět výše než Pražský hrad, což podle našeho fundovaného odhadu znamená zvednout ho o cirka 26 metrů,” píše se v předkládané zprávě. Podle autorů by se kostel mohl tzv. podříznout a postavit na vysoký betonový tubus, ve kterém by bylo nově zbudované záchytné parkoviště, jež by mohlo ulevit dopravě v centru. Otázkou je, co by takové inovaci řekli památkáři, kteří neustále hlasitě protestují proti výškovým stavbám v Praze. Není právě “mrakodrap” s gotickou bazilikou na vrcholu, která je již dlouho pevnou součástí městského panoramatu, tím správným řešením? Uzávěrka architektonické soutěže je právě dnes 1. dubna.

album/News_Model_News/1165/Sintitulo-1.jpgPodařilo se nám získat i vizualizaci projektu

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!