Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Zahrádky jsou zase v kurzu! Kdo nepěstuje rajčata, jako by nežil

doporučujeme | 4. 4. 2016

Popadla vás jarní pěstitelská horečka uprostřed panelákové džungle? Nezoufejte, rajčata nebo bylinky si klidně můžete vypěstovat i ve městě. Stačí, když objevíte pár vychytávek a kápnete na ta správná místa… 

Připravila: Petra Müllerová

smetanka3.jpg
 Zelená zahrada Smetanka 

Semínka ze Semínkovny
Vezměme to ale pěkně od začátku. Abyste vůbec mohli s pěstováním začít, potřebujete semínka. Pro ta raději než do obchodu zajděte do některé ze Semínkoven (třeba do Benátské). K dispozici tam jsou zdarma.

Chcete to i s teorií? V knihovně na Břevnově proběhne 13. dubna nejen výměna semínek, ale i promítání filmu Semena svobody a krátké povídání na téma Proč semenařit v 21. století. Představí se také iniciativa Semínkovna jako taková.

semc3adnkovna-knihovna-bc599evnov.jpg
Semínkovna

Pěstování na balkóně nebo se sousedem
Nehrnete-li se hned do větších akcí, zazeleňte prozatím klidně jen balkón. Jak na to vám 4. dubna poradí odborníci s Kokozy nebo nonstop web Gurmánek. Pokud se vám to pořád zdá jako spoustu práce, pusťte se do "bylinkaření" společně se sousedy. Nové bylinkové zahrádky vzniknou hned na třech místech Prahy 4.

Komunitní zahrádky
Některé otevřely už v březnu, jiné otvírají až začátkem dubna. Všechny ale nabízejí prostor, na kterém si babičky z garsonek, ale i tatínkové gurmeti mohou vypěstovat, co jen budou chtít. Pozor. Některé zahrádky už mají plno, takže motyčku do ruky, neváhat a rychle set a sázet!

Komunitní zahrada na Plechárně
Na Černém mostě už se pytle zelenají. Každý, kdo si tady pronajal pytel s hlínou (1 metr čtvereční půdy) sem může kdykoliv od pondělí do soboty zajít a podívat se, jak se jeho rostlinkám daří. Cena za pronájem pytle na jednu sezónu je 500 Kč a dvanáct pytlů ještě stále čeká na své majitele.

plecharna.jpg
Komunitní zahrada na Černém mostě

Komunitní zahrada Kuchyňka
Kuchyňka funguje celoročně a o nové členy tu stále mají zájem. Členem se stanete po uhrazení vstupního jednorázového investičního vkladu 2500 Kč. Pěstovat ale nebudete sami, nýbrž na společných záhonech. Na začátku sezóny s ostatními vymyslíte osevní plán a pak už se jen budete snažit docílit co nejlepší úrody. Jarmila Kostiuková z Kuchyňky pěstitelům vzkazuje: „Letos jsme zahradu rozšířili o nové zvýšené záhony, snad budeme mít funkční závlahový systém, takže potenciál v úrodě je veliký, jen by se nám hodili další nadšení zahradníci, abychom to všechno zvládli obdělat.“
 

12232759_1033283343411655_6196003575825992165_o.jpg
Komunitní zahrada Kuchyňka

Meduňka Komunitní Zahrádka Žižkov
Pěstovat společně s ostatními můžete i na Žižkově, a to vždy v úterý a ve čtvrtek od 13.00 do 18.00 hodin. Letos se budou vylepšovat záhony a hodně pěstovat bylinky. Na zahrádku Meduňka ale můžete zajít i na vegetariánský oběd. Táňa Jírová pak zve i workoholiky: „Máme u nás také free wifi a počítač pro ty, co by chtěli na  zahrádce odpoledne popíjet čaj a pracovat."
 

10492506_741776885881754_9025674859478298713_n.jpg
Meduňka Komunitní Zahrádka Žižkov

Na zahrádku klidně i bez motyky
Prazelenina už má obsazeno, ale můžete se přijít aspoň mrknout, jak to tu funguje a zapojit se třeba příští rok. Rovněž Komunitní zahrada Smetanka už má všechny truhlíky na tuto sezónu pronajaty. Podle Kateřiny Jechové ze zahrady je to ale jen důkazem toho, jak moc tento způsob trávení volného času ve městě chybí. Zajít do Smetanky však můžete alespoň na akce, které tu čas od času pořádá DDM Praha 2 a různé neziskové organizace.

Stejně tak už má obsazeno Komunitní zahrada Krejcárek. Komunitní zahrada Zebra se potýká s technickými problémy. Chcete-li vědět, kdy a zda vůbec letos otevře, doporučují vám sledovat facebookové stránky zahrady

zebra.jpg
Komunitní zahrada ZEBRA

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!