Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

10 filmových festivalů, které byste neměli propásnout

kultura | 15. 2. 2016

Správný filmový fanoušek ví, že jaro v Praze patří filmu. Nastává období červených koberců, hvězdných zahraničních hostů, kinematografických skvostů i tak trošku zvláštních snímků. A tak multiplexy vyměňte za artová kina, colu a popcorn za decku vína a vydejte se na některý z 10 skvělých filmových festivalů, které jsou za dveřmi.

Text: Petra Šarešová
Foto: archiv festivalů

cine.jpg
Febiofest


%C4%8D%C3%ADsla/Black-01.jpgFestival bulharských filmů
(Kino Lucerna a Evropský dům)
Nejnovější filmové pecky Bulharska běží v Praze už od čtvrtka. Obdivovat stále ještě můžete film Algoritmus lásky a výstavu Bulharské folklorní motivy v Evropském domě nebo expozici plakátů Ten film miluju! v Lucerně.

 

Festival bulharských filmů 2016

Bulharský Kulturní Institut

11.02. - 17.02.


%C4%8D%C3%ADsla/blue-02.jpgSeverská filmová zima
(Kino Lucerna)
Od poloviny února bude v Lucerně pořádná zima! Na stříbrném plátně se objeví skandinávské novinky, méně známé starší snímky a na přání diváků i úspěšné tituly minulých let. Tajným koněm pořadatelů je drsný thriller Vymahač.

 

Severská filmová zima 2016

Kino Lucerna

15.02. - 21.02.


%C4%8D%C3%ADsla/red-03.jpgLa Película
(Kino Světozor)
Kinematografické perličky Španělska a Latinské Ameriky přinese do českých kin festival La Película. Zahájí ho snímek Julia Medema Ma Ma s hvězdnou Penélope Cruz v hlavní roli a chybět tentokrát nebudou ani baskické filmy, třeba kandidát na Oscara Loreak.

 

La Película

La Película

16.02. - 21.02.

peli.jpg
Festival La Película

%C4%8D%C3%ADsla/green-04.jpgExpediční kamera
(Kino Aero)
Pásmo cestovatelských filmů, to je jednodenní festival Expediční kamera. V jedinečných dokumentech se podívate do Himalájí, vesnice obávaného afrického kmene Suri, na čtyřtisícové vrcholky Alp nebo třeba do pouště Kalahari.

 

Expediční kamera

Kino Aero

18.02. 17:00


%C4%8D%C3%ADsla/Claret-05.jpgiShorts
(Kino Bio Oko)
V neděli 29. února (od 2:30 v noci) se budou předávat Oscary a tentokrát můžete být u toho díky přenosu ČT2. Jestli vás zajímá, o čem jsou hrané i animované kraťasy nominované na zlatou sošku, jděte se na ně mrknout na Letnou o pár dní dříve.

 

iShorts - Krátké filmy 2016

Bio Oko

24.02. 20:30


 

%C4%8D%C3%ADsla/brown-06.jpgAlfred Hitchcock uvádí...
(Kino Aero)
Fanoušci mistra hororu si přijdou na své na Žižkově. Kino Aero uvede přehlídku Hitchcockových 7 filmů a chybět nebude ani Psycho nebo Ptáci. Jako bonus vás čeká výstava filmových plakátů, které si můžete odnést i domů.

 

Alfred Hitchcock uvádí...

Kino Aero

29.02. - 04.03.

 

%C4%8D%C3%ADsla/orange-07.jpgFuture Gate
(Kino Bio Oko)
Letošním tématem festivalu sci-fi filmů jsou superhrdinové, nepůjde ale jen o bytosti se superschopnostmi. Usazeni do pohodlných sedaček uvidíte kultovní science fiction snímky, zajímavé novinky i filmy oceněné na zahraničních festivalech.

 

Future Gate 2016

Bio Oko

03.03. - 06.03.

fututre.jpg
Hrdinové festivalu Future Gate


%C4%8D%C3%ADsla/Black-08.jpgJeden svět
(Kina po celé Praze)
Současná migrační vlna dala základ pro festival dokumentárních filmů o lidských právech. Téma domova se prolíná celým programem. Novinkou jsou dokumenty, které neuvidíte (jen uslyšíte), a možnost nechat si vytetovat jedno písmenko z Deklarace lidských práv, kamkoliv budete chtít.

 

Jeden svět

Člověk v tísni

07.03. - 16.03.


%C4%8D%C3%ADsla/brown-09.jpgFestival otrlého diváka
(Kino Aero)
Tu nejpokleslejší zábavu najdete na festivalu v Aeru. Zatím si na program musíte počkat, organizátoři ale už teď trošku napovídají "Čeká na vás nezvedený klučina, který nakazí celé městečko vzteklinou, ženy snášející dinosauří vejce, Neváhej a toč masových vrahů,...".

 

Festival otrlého diváka

Kino Aero

08.03. - 13.03.


%C4%8D%C3%ADsla/red-10.jpgFebiofest
(Kino Cinestar Anděl)
Festival má v záloze prvního slavného hosta, a to britského scénáristu a držitele Zlatého glóbu Petera Morgana (mimochodem manžela dcery Karla Schwarzenberga Anny Caroliny). Perlou bude i Culinary Cinema – filmy z kulinářského prostředí spojené s exkluzivní večeří.

 

Febiofest

FEBIOFEST

17.03. - 25.03.

otrlec.jpg
Festival otrlého diváka

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!