Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Tipy na nejlepší horkou čokoládu v Praze

doporučujeme | 27. 1. 2016


Možná jste ji doteď v nápojových lístcích přehlíželi, nebo vám připadala příliš dětská. Zážitek z kvalitní horké čokolády je přitom srovnatelný s kvalitní kávou a jakmile ji propadnete, neohlížíte se na věk ani roční dobu.

Autorka: Petra Baumruková
Vrchní spoluochutnavačka: Tereza Učíková


[clanky4/horkacokolada.jpg]


Do našeho čokovýběru jsme se snažili zařadit jen ty pražské kavárny a cukrárny, kde horká čokoláda dostává svému jménu. To znamená, že její základ tvoří skutečně čokoláda, a ne pudingový prášek s kakaovou příchutí, plný cukru a škrobu. Přesto jsme jednou, poměrně nečekaně, narazili. 

Subjektivně objektivní ochutnávání
 

O podávaných horkých čokoládách jsme zjišťovali od personálu maximum objektivních informací. Jelikož kvalitu a chuť čokolády zásadním způsobem určuje celkový obsah kakaa (především kakaová sušina a také kakaové máslo), pídili jsme se po tomto údaji. Kavárny, které to s horkou čokoládou myslí vážně, uvádějí obsah kakaa přímo v nápojovém lístku. 

Poznámka na okraj: Pro hořkou čokoládu je stanovený minimální celkový obsah kakaa 35 %, fajnšmekři však nesáhnou po méně než 50% čokoládě, v ideálním případě 70%. U mléčné čokolády rozhoduje také podíl mléčné složky. Bílá čokoláda je zvláštnost nad zvláštnost, protože obvykle obsahuje 0 % kakaové sušiny. S kakaovými boby ji spojuje a označení čokoláda ji propůjčuje přítomnost kakaového másla.

clanky4/cokolada1.jpg

Čokoládu jsme také podrobili subjektivní, ale o to náročnější, zkoušce mlsných jazýčků. Sladkost jsme hodnotili na škále od 1 do 5. Také jsme se snažili popsat hustotu, abychom pomohli s výběrem jak pro zaryté „lžičkaře“, tak pro příznivce usrkávání.
 

Výsledek našeho investigativního ochutnávání horkých čokolád je zde:

 

  • Za málo peněz hodně muziky: Čokoládová cukrárna

Čokoládová cukrárna na Andělu je jediný z námi navštívených podniků, kde vám horkou čokoládu natočí přímo z vyhřívaného zásobníku. Vzhledem ke skvělé chuti a ceně 40 Kč jde o nejvýhodnější poměr kvality a ceny. 

Horká čokoláda
 

Cena: 40 Kč
Velikost: odhadem 200 ml
Obsah kakaa: 55 %
Původ kakaových bobů/čokolády: čokoláda z Belgie
Ředěná: smetanou
Konzistence: pro příznivce lžičky i usrkávání
Přidaný cukr: ne
Sladkost: 4/5
Popis: Čokoláda intenzivně voní i chutná po čokoládě, i když má „pouze“ 55 %. Je hebká, ulpívá na stranách hrnečku a během chladnutí se usazuje (což je dobré znamení).

clanky4/Cokoladovacukrarna.jpg
Horká čokoláda v Čokoládové cukrárně
 

  • Čokomilovníků ráj: Choco-Café U červené židle

Nikde jinde v Praze nenajdete tak široký a rozmanitý výběr horkých čokolád jako v kavárnách rodinné čokoládovny Choco-Café  na Praze 1. Potřebovali byste alespoň sto návštěv, abyste se propili jejich nabídkou. Základní čokoládu (italskou ICAM Vanini vyrobenou z čokoládových bobů ze Střední a Jižní Ameriky a Madagaskaru) si můžete objednat s různými druhy ovoce, šlehačky, alkoholem, a dokonce i ve variantě pro diabetiky nebo se sojovým mlékem. Tím však výběr teprve začíná. Následuje přehled exkluzivních jednooblastních čokolád i jednoplantážních čokolád s různým obsahem kakaa.  
 

Horká bílá čokoláda Opalys
 

Cena: 115 Kč
Velikost: odhadem 100 - 150 ml
Obsah kakaa: 33 % (kakaové máslo)
Původ kakaových bobů/čokolády: francouzská čokoládovna Valrhona
Ředěná: mlékem
Konzistence: hustá, na lžičku
Přidaný cukr: ne
Sladkost: monstrózní 
Popis: Na bílou čokoládu má nebývale vysoký celkový obsah kakaa 33 % (z drtivé většiny jde o kakaové máslo). Z pochopitelných důvodů tak vůbec nevoní po čokoládě jako její hořké a mléčné sestry, což ale není v tomto případě na škodu. Je krásně našlehaná, vazká a s mastnými očky. Množství je přiměřené - budou vás z ní trnout zuby, jak je sladká, ale nedokážete jí přestat pít, dokud nebude hrneček prázdný.

clanky4/Opalys.jpg
Horká bílá čokoláda Opalys v Choco-Café U červené židle
 

Jednoplantážní horká čokoláda Villa Gracinda
 

Cena: 135 Kč
Velikost: odhadem 200 ml
Obsah kakaa: 67 % 
Původ kakaových bobů/čokolády: plantáž Villa Gracinda na ostrově Svatý Tomáš; francouzská čokoládovna Michel Cluizel
Ředěná: mlékem
Konzistence: pro příznivce lžičky i usrkávání 
Přidaný cukr: Ne
Sladkost: 3/5
Popis: Tohle je jednoznačně Rolls-Royce mezi čokoládami. Popis v nápojovém lístku je jako vystřižený z etikety červeného vína: „Čokoláda s vůní lékořice, černých oliv, tabáku a dřeva. Doznívá příchuť medu, skořice, oliv a přezrálých meruněk.“ A světe div se, první, co vám při ochutnání přijde na mysl a na jazyk, jsou ČERNÉ OLIVY. Čokoláda je jemná, hladká, má mastná očka a na rozdíl od jiných vysokoprocentních čokolád nemá typickou nakyslou chuť.

clanky4/villagracinda.jpg
Jednoplantážní horká čokoláda Villa Gracinda v Choco-Café U červené židle
 

  • Z českých luhů a hájů: Můj šálek kávy, Místo

Do kaváren Doubleshot se chodí na kávu, to se ví. Zkuste ale příště i horkou čokoládu, protože rozhodně stojí za stejnou pozornost. V pobočkách Můj šálek kávy  (Karlín) a Místo  (Dejvice) mají rovnou dva druhy. Raritou je, že obě čokolády pocházejí z českých čokoládoven.

Horká čokoláda Ajala
 

Cena: 75 Kč
Velikost: 100 ml
Obsah kakaa: 73 %
Původ kakaových bobů/čokolády: Peru; čokoládová manufaktura Ajala z Brna
Ředěná: vodou
Konzistence: řídká, na usrkávání
Přidaný cukr: Ne
Sladkost: 1/5
Popis: Při objednávání vás obsluha taktně upozorní, že čokoláda není sladká, jak by se od horké čokolády očekávalo. A dobře dělají. Ajala má velmi výraznou vůni a chuť čokolády s typicky nakyslým ocáskem. Je to typ horké čokolády, který si buď naprosto zamilujete (a stanete se na ní závislí), nebo už znovu neobjednáte. Při přípravě Ajaly záleží hodně na šikovnosti baristy. Dělá se totiž z tabulkové čokolády, která se rozdrtí a prožene horkou vodou z kávovaru. Často se tak stává, že v ní najdete drobné čokoládové cucky, které se nerozpustily a nevytvořily celistvou hladkou hmotu. Nápoj je řídký s mastnými očky.

clanky4/ajala.jpg
Horká čokoláda Ajala v Můj šálek kávy
 

Horká čokoláda Jordi’s

Cena: 65 Kč
Velikost: 150 ml
Obsah kakaa: 63 %
Původ kakaových bobů/čokolády: Ekvádor; čokoládová manufaktura Jordi’s z Hradce Králové 
Ředěná: mlékem
Konzistence: pro příznivce lžičky i usrkávání
Přidaný cukr: Ne
Sladkost: 3/5
Popis: Jordi’s už více naplňuje zažité představy o horké čokoládě. Je krásně našlehaná, hustší, bez cucků a výrazně sladší než Ajala. Přesto je sladkost stále vyvážená. Jordi’s je rozhodně trefa do černého za sympatickou cenu.

clanky4/jordis.jpg
Horká čokoláda Jordi’s v Můj šálek kávy (na spodní fotce v porovnání s Ajalou)
 

  • Neurazí, nenadchne: Café Savoy

Také v Café Savoy  na Praze 5 mají v nabídce rovnou dva druhy horké čokolády. Podle lístku však už hůře odhadnete, jaký je mezi nimi rozdíl a jak asi chutnají. My jsme to vyzjistili za vás. Přestože slečna servírka neznala odpovědi na naše všetečné dotazy, odbíhala se přeptat kolegů, aby vyhověla naší touze po informacích.

Čokoláda Savoy
 

Cena: 88 Kč
Velikost: odhadem 200 - 250 ml
Obsah kakaa: okolo 50 %
Původ kakaových bobů/čokolády: čokoláda z Dominikánské republiky
Ředěná: mlékem
Konzistence: řídká, na usrkávání
Přidaný cukr: Ne
Sladkost: 3/5
Popis: Na čokoládě je sympatické servírování – dostanete kovovou konvičku a hrnek do půlky naplněný teplým našlehaným mlékem. Tím však veškeré sympatie končí (alespoň pro nás). Čokoláda vůbec nevoní po čokoládě, a co se týče chuti, tak má hodně specifický ocásek (takový zemitý, dřevitý, pražený dojezd). Někdo to může považovat za chutné, nás to však vůbec neoslovilo.

clanky4/CokoladaSavoy.jpg
Čokoláda Savoy
 

Dezertní čokoláda Savoy
 

Cena: 95 Kč
Velikost: odhadem 200 - 250 ml
Obsah kakaa: 66 %
Původ kakaových bobů/čokolády: francouzská čokoládovna Valrhona
Ředěná: vodou
Konzistence: řídká, na usrkávání
Přidaný cukr: Ne
Sladkost: 3/5
Popis: Sice je o 7 Kč dražší, čokoládová chuť i vůně je však mnohonásobně výraznější. Opět dostanete kovovou konvičku, hrneček je tentokrát prázdný, ale navíc je vedle něj i mistička s domácí šlehačkou. Ta hezky zjemňuje nakyslou chuť čokolády.

clanky4/DezertnicokoladaSavoy.jpg
Dezertní čokoláda Savoy
 

  • Velké, nečekané zklamání: Café Louvre

Překvapení jsme se dočkali ve vyhlášené kavárně Café Louvre  na Národní a rozhodně to nebylo překvapení milé. Už nápojový lístek byl varováním. Přestože mají celkem pět horkých čokolád, v základu se jedná jen o Malou horkou čokoládu a Horkou čokoládu Louvre. Zákazníku, pídi se po informacích. My jsme se dozvěděli, že rozdíl je pouze v gramáži (10 g, resp. 20 g). Další odpovědi už byly mnohem více zarážející. Stručně shrnuto: Na horké čokoládě v Louvru oceňujeme pouze upřímnost obsluhy, která nijak zvlášť nezakrývala skutečnost.

Malá horká čokoláda
 

Cena: 35 Kč
Velikost: odhadem 100 ml
Obsah kakaa: Těžko říct. S ohledem na druh čokolády, vzhled a chuť mizivý.
Původ kakaových bobů/čokolády: „Kombinace tří typů čokolády - francouzská, Nesquik(!) a ještě nějaká.“
Ředěná: mlékem
Konzistence: extrémně hustá a houstne dál před očima
Přidaný cukr: Těžko říct. Vzhledem k přítomnosti Nesquiku dáváme: Ano
Sladkost: 5/5
Popis: Jakmile před vás nápoj (nechceme říkat horkou čokoládu) postaví, hned víte, na čem jste. Ani si nemusíte přivonět nebo ochutnat, prostě jste dostali teplý řidší instantní puding. Ještě než se vůbec podšálek dotkne stolu, utvoří se na povrchu nápoje dost silný škraloup, přes který se musíte probojovat. Při slepém testu byste rozhodně po vůni nepoznali, že před sebou máte horkou čokoládu. Cítit je výrazně kakaový prášek. Při ochutnání husté hmoty cítíte na jazyku škrobovitou, zrníčkovitou strukturu. Tahle „horká čokoláda“ rozhodně není připravená rozpuštěním tabulkové čokolády nebo čokoládových peciček, jako tomu je v předešlých kavárnách. Přestože je cena nejnižší ze všech horkých čokolád, které jsme ochutnali, pořád to nestojí za zkoušku. Po jedné lžičce máte dost.

clanky4/CafeLouvre.jpg
Malá horká čokoláda v Café Louvre


Vyzkoušejte za nás
 

Cukráren a kaváren, které servírují horkou čokoládu, je samozřejmě v Praze mnohem více. Kdybychom nebyli už naprosto předávkovaní čokoládou, zaskočili bychom rádi na jednu do Café Amandine nebo Café Lounge. Také jsme zvědaví na horkou čokoládu v Muzeu čokolády, i když už jde spíše o turistickou záležitost. Stejně tak Prague chocolate Café & bistro - jejich Pražská horká čokoláda má v nápojovém lístku označení Nejlepší ve městě (o obsahu kakaa a způsobu přípravy se už ale nedočtete).

A jak jste na tom s horkou čokoládou vy? Kam rádi chodíte? Dejte nám vědět. 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!