Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Kde strávit 17. listopad roku 2015

doporučujeme | 14. 11. 2015

V roce 1939, konkrétně 17. listopadu, zavřeli nacisté vysoké školy a roku 1989 v ten samý den byly na Národní třídě násilně potlačeny studentské protesty, což odstartovalo Sametovou revoluci. Dnes je 17. listopad státním svátkem (Dnem boje za svobodu a demokracii). Doporučujeme tedy svobodně vyrazit do města a strávit státní svátek…

obr.jpgDíky, že můžem!

…tradičně na Národní!

Tramvaje nahradí kapely, na Piazzetě Národního divadla se bude jezdit na skejtu. Rušná ulice se během akce Díky, že můžem změní na místo plné umění, ale i pravdy a lásky. Chybět totiž nebude Pravda stage a Láska stage. Hrát se bude nejen pecková hudba, ale i divadlo. Chybět nebudou výstavy, venkovní kavárny nebo veřejné čítárny. 

Pozor! Na Národce můžete vystoupit i vy, a to ve stanu, na ulici nebo v Open mike tramvaji, stačí když o sobě dáte vědět

V 17.00 se na Národní rozhoří svíčky a vznikne lidský řetěz proti komunismu.

diky.jpg
Díky, že můžem! 

…v karnevalovém průvodu!

Satirický karnevalový průvod oslavující svobodu vyráží ve dvě hodiny z Jungmaňáku a putuje centrem města. Letošním tématem celého průvodu je Loď bláznů aneb Kde domov můj. Účastníci s nadsázkou a humorem ztvární současné vážné dění okolo uprchlické krize a přístup České republiky k ní. Chcete-li jet jako uprchlíci průvodem na lodi také, pořiďte si masku, šaškovskou čepici a pruhované rukávy. Na afterparty dorazte do Zázemí v Bartolomějské.

Zdá se vám to celé nějaké divné? Není divu, jak říkají organizátoři: „Sametové posvícení je tak trochu jiná oslava 17. listopadu. Satirický průvod masek se hravě a inteligentně vyjadřuje k současným společenským problémům.“
 

Sametoveposviceni.jpg
Sametové posvícení

…v „kině“!

Na dokumentární film o inscenaci Plné ruce revoluce, která je obrazem sametové revoluce, jak ji dnes vidí generace jejích dětí, zajděte do Knihovny Václava Havla. Časosběrný dokument studentů oboru Multimediální techniky Slezské univerzity, kteří patří k těm, co se narodili už ve svobodných časech, vám ukáže, jak vznikala hra, o níž sami její autoři prohlašují:  „Text kombinuje reálné dobové dokumenty, autentické vzpomínky lidí různého věku na listopadové a polistopadové události a naši vlastní představu toho, jak generace našich rodičů revoluci prožívala. Tyhle představy jsou možná naivní a neobjektivní, ale jsou výpovědí o tom, čím je pro nás a naše vrstevníky sametová revoluce zajímavá a co si z ní dnes můžeme vzít.“ 
 

Plnerucerevoluce.jpg
Plné ruce revoluce

…na koncertě!

Lichtenštejnský palác rozezní díla skladatelů, kteří prožili své životy v totalitních režimech nebo byli vystaveni různým formám bezpráví v průběhu 20. století. Zazní skladby od Bohuslava Martinů, Dmitrije Šostakoviče,  Isanga Yuna nebo Zdeňka Šestáka. Po koncertě bude možné zhlédnout výstavu Z místa, kde žijeme vyprávějící příběhy bezpráví. Vstupné je zdarma. 

Ani Rudolfinum nezůstane 17. listopadu tiché. Uskuteční se tu koncert ke Dni studentstva. Publiku zahrají mladí lidé (včetně dětí). Už je skoro vyprodáno, ale když si pospíšíte, vstupenky ještě seženete.

studenstvo.jpg
Koncert ke Dni studentstva
 

...na konferenci plné filmů a diskusí!

Poznejte temné kouty svobodné společnosti díky stejnojmenné konferenci. Během odpoledne se budou promítat filmy (Prachy v prachu, Šitkredit, Šmejdi), chybět nebudou ani diskuze s pozvanými hosty. Vstupné se platit nebude.
 

Beznazvu%288%29.jpg
film Šmejdi

...doma, v práci!

Patříte-li k těm nešťastníkům, kteří ve státní svátek musí tvrdnout v práci, nebo kteří v posteli bojují s chřipkou, oslavte den, kdy vyhrála svoboda a demokracie nad totalitou, alespoň symbolicky. Zapalte svíčku a rozsviťte Česko.

 

Rozsviťme Česko

Rozsviťme Česko

17.11. 17:11


 

…úplně jinde!

Dejte si brunch, mrkněte jak to vypadá na Ministerstvu dopravy nebo v Hrzánském paláci, zahrate si pexeso, zafanděte sportovcům, skočte na koncert Ivy Bittové nebo kapely Whitesnake nebo se rozpalte na chilli happeningu
 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!