Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Exkluzivní přehled: Víme, kde se otevřely nové podniky

doporučujeme | 18. 10. 2015

Rostou? V Praze jednoznačně ano! Pokud je tedy řeč o nových podnicích, nikoli o houbičkách. V ulicích metropole se v minulém měsíci otevřely dvě desítky nových barů, kaváren, obchodů nebo bister. Tentokrát se do našeho přehledu dostala i nová cukrárna a rockový klub. Takže přečíst a vyrazit do města!

Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: Archiv podniků
[clanky4/kolaz_velka.jpg]

NOVÁ BISTRA  
GOURMET PAUZA (Anděl)
Na Andělu bylo donedávna skoro nemožné se dobře nasnídat. Naštěstí se to mění. Důkazem budiž i tohle bistro v Lidické ulici, které má otevřeno už od sedmi hodin. Kdejaký podnik se chlubí, že je “rodinný”, ale tady to sedí jak poklice na nový hrnec - Pauzu totiž provozuje matka se čtyřmi potomky. Snaží se vařit zdravě (polévky bez zahušťování moukou, celozrnné sladkosti slazené medem). Co byste měli ochutnat? “Nejvíce se lidé vrací na naše domácí těstoviny, zejména na bazalkové nočky s lososem a kapary omáčkou. Nově jsme do menu zařadili carpaccio z chobotnice a bylo okamžitě vyprodáno,” vyprávějí spolumajitelky a zvou na nedělní tématické brunche, které brzy zařadí do kalendáře.

 

Gourmet Pauza

Dokonalá gastronomie, neotřelý design, servis, který si zamilujete....

Při studiu Zdravý styl 98 v Holešovicích zahájilo v polovině předchozího měsíce provoz Fresh & raw bistro. V nabídce najdete klasické raw pokrmy (cuketové špagety nebo veggie burger). Otevřeno mají jen od 8 do 16 hodin, o víkendu vůbec.

 

Fresh&Raw bistro

Bistro ve studiu Zdravý styl 98....

 

NOVÉ KAVÁRNY & CUKRÁRNY
OLIVER'S COFFEE CUP (Muzeum)

Hradnímu pánovi navzdory se šiky pražské kavárny rozšířily o další útočnou jednotku. V prvním patře bývalého Domu módy na Václaváku, který hledá svou novou identitu, funguje Oliver´s Coffee Cup. Základem podniku je káva z pražírny La Boheme, na jednom mlýnku mají směs arabic a na druhém jednodruhovou arabicu z určité oblasti. Zároveň vám z kávy připraví i netradiční míchané nápoje (třeba s pomerančovým sirupem, tonikem a Becherovkou). Široká nabídka občerstvení od obložených chlebů po ručně dělané domácí dorty je samozřejmostí. A k tomu připočtěte ještě dosud neviděný výhled na Václavák a Národní muzeum! Otevřeno mají v pracovní dny už od 7.30, takže zítra posnídejte tady.

 

Oliver's Coffee Cup

Oliver’s Coffee Cup je útulná kavárna na Václavském náměstí s unikátním výhledem,...

 

MOJE CUKRÁŘSTVÍ (Florenc)
Marně vzpomínám, kdy jsem vás v přehledu nových podniků zval do cukrárny, takže tady jedna je: Moje Cukrářství není, jak by si čtenář mohl myslet, tak úplně moje. Najdete ho vedle Bílé Labutě. Jak prozradil Michal Jenček - vše vyrábí přímo na prodejně, oprášili původní recepty a používají tradiční výrobní postupy a suroviny. Kdybyste si u nich nemohli vybrat, dejte na slova majitele: “Já bych asi loboval za kremschnitte, větrník se žloutkovým krémem, šlehanou smetanou a čerstvými malinami.”

 

MojeCukrářství.cz

Tradiční české a rakouské cukrářské recepty....

 

album/News_Model_News/1057/kolaz.jpg

NOVÉ BARY & KLUBY
BARROCK PRAHA (Muzeum)

Direkt na Václaváku funguje od začátku září Barrock. Jsou to tři tématicky oddělená podlaží - v prvním poschodí restaurace s výhledem na náměstí, v přízemí rockový bar a dole peklo v podobě rockového klubu. “K tomu sexy barmani, kteří na požádání připraví fleur či efektní ohňovou show,” doplňuje Tamara Pavelková. Čtyřikrát měsíčně můžete zajít na koncerty lokálních kapel, na podzim prý chystají vystoupení i áčkových muzikantů, navíc zdarma. A pokud jste už název Barrock někde slyšeli, pravděpodobně v Bratislavě, kde stejný koncept funguje už od roku 2011.

 

Barrock

Barrock na Václaváku je zavřený, a to až do doby, dokud mu nenajde lepší místo v...

 
album/News_Model_News/1057/Barrock_120.jpg
 

THE RABBIT HOLE (Náměstí Republiky)
Králičí noru, co si název vypůjčila od Alenky z říše divů, jsme ve stručnosti představili už v minulém přehledu, ale tenhle bar si prostě zaslouží víc. Takže - v produkci koktejlů a nápojů se zaměřuje především na whiskey a rumy, oko návštěvníka potěší originální interiér a plánují zde pořádat i akce (DJs, promítání, výstavy výtvarných prací začínajících umělců). A začátkem října chystají jednu novinku: “Máme připraveno několik speciálních drinků s originální recepturou, názvem i vzhledem,” dodává tajemně Jakub Kyšák, jehož oblíbenou postavou z příběhu o Alence jsou Březňák a šklíba. 

 

The Rabbit Hole

Nový, designový art & music bar v centru Prahy....

 

NOVÉ OBCHODY
S NÁBYTKEM → NANOVO (Staroměstská)

“Již více než pět let se zabýváme sbíráním a renovací originálního nábytku a doplňků z druhé poloviny 20. století. V Praze není žádný jiný obchod s podobnou nabídkou,” chlubí se majitelé obchodu Nanovo, který nově najdete v Týnské uličce vedle Staromáku. Nebo se s nimi potkáte i na Designbloku. “Máme připravenou speciální výstavu s jedinečným lustrem vyrobeným pouze v osmi exemplářích ze závodu Jawa v Týnci nad Sázavou.” 

 

Nanovo shop

Obchod s retro nábytkem....

 
album/News_Model_News/1057/NNV_ShopTynska_web_003.jpg
 

S VÝROBKY Z CHRÁNĚNÝCH DÍLEN → JEDNA BEDNA (I. P. Pavlova)
Jedna bedna je nový obchod neziskovky BONA, kde prodávají výrobky z chráněných dílen (jedna sídlí hned pod obchodem). Zakoupit tak můžete například tašky, hračky, obaly na knížky, barevné vitráže, keramiku, šperky nebo drobné dekorace vyrobené lidmi s duševním onemocněním. Názvu je věrný i interiér, kterému dominují bedny, bedýnky, bedničky, palety i prostá prkna.

 

Jedna bedna

Obchod s originálními rukodělnými výrobky z chráněných dílen....

 

S VĚCMI ZADARMO → FREESHOP (Želivského)
Možná vám to bude znít jako utopie, ale Freeshop nefunguje jako obchod, ale spíš jako výdejna - kdokoli si může zdarma odnést cokoli. Proč? “Jsme ekologičtí - snažíme se o znovuvyužití věcí, místo jejich vyhazování. Jsme solidární s těmi, co mají méně. Baví nás setkávat se s těmi, co to mají stejně jako my.” 

 

Freeshop

Odběr a výdej věcí v Autonomním sociálním centru Klinika...

 

S VINTAGE → MINT SHOP (Jiřího z Poděbrad)
Z plejády nedávno otevřených obchodů s oblečením doporučujeme vaší pozornosti Mint Shop. Nabízí second hand i vintage kousky (každý týden nové zboží), ale k nim i kafe, koláč a možnost si popovídat, třeba s majitelkou. Název odkazuje k mentolové barvě, která dominuje interiéru.

 

Mint Shop

Originální nová, second hand a vintage móda....

 

S OUTDOOR MÓDOU → TILAK (Anděl)
První obchod s českým outdoorovým oblečením značky Tilak v Praze fungoval ve zkušebním režimu už od začátku července. Na konci září se uskutečnila slavnostní otvíračka, mimo jiné i za účasti Jiřího Menzela. 

 

Tilak

Obchod s českým špičkovým outdoorovým oblečením....

 

→ V Karlíně na Sokolovské ulici najdete novou prodejnu s údajně nejširším sortimentem výrobků z konopí (toho technického, nikoli marihuany, sorry). Konopnictví Bohempia nabízí oblečení, obuv, kosmetiku i potraviny, většinu z české produkce.

 

Bohempia

První Konopnictví Bohempia. Oblečení i tenisky protkané konopím....

 

→ V ten pravý podzimní čas se světu otevřely dvě nové pobočky obchodů Sklizeno zaměřené na lokální farmářské potraviny. Jednu najdete v obchodním centru Fénix, druhou v komplexu Waltrovka.

 
 

→ V první školní den se do provozu po rekonstrukci vrátil také obchod iSetos na Chodově. Na ploše 132 m2 naleznete veškerý sortiment od Applu. Společnost provozuje ještě dva další obchody (Nový Smíchov a Futurum).

 

iSETOS - OC Chodov

Apple Premium Reseller prodejna s nejmodernějším konceptem....

 

→ Ve vestibulu u hlavního nádraží si čekání na vlak můžete spestřit prohlídkou módních doplňků, především pak kabelek, britské značky LYDC London.

 

LYDC London

Kabelky vládnou světem, nechte je ovládnout i ten váš! Objevte u nás v LYDC London...

 

→ Na Letné vzniknul poměrně specifický prostor nazvaný LAB24 - funguje jako showroom, obchod i kancelář pro dvojici mladých návrhářů (hlavně prý pro pány).  
→ Pánové! Chcete-li mít vždy dobře upravený vous, namiřte své kroky k Alfrédovi. V nově otevřeném obchodě najdete vše potřebné k holení.

 

U Alfréda

Velký výběr břitev, holicích potřeb, nožů, nůžek, strojků, manikůr, pinzet a pilníků,...

 

→ A pánové ještě jednou! Chcete-li si koupit něco nového na sebe, zavítejte do Panské ulice (vedle Václaváku), do zbrusu nového showroomu uskupení Friendly Suits. Šijí saka na míru, tašky, kšandy, ale i kapesníčky.

album/News_Model_News/1057/11947433_673132239454732_8240165220201054335_n.jpg 

NOVÉ RESTAURACE
→ Sushi se nikdy neomrzí. Dostala se k nám informace, že za Náměstím Republiky vyrostla nová japonská restaurace Engawa. Zatím jsme neochutnali, takže za kvalitu neručíme.

 

Engawa

Asijská kuchyně, Grilování, Japonská kuchyně, Korejská kuchyně a Mořské plody....

 

→ Gastrosvět kolem Míráku a Ípáku se dál zahušťuje. Tentokrát další ingredience přidala vegetariánská restaurace Etnosvět. Otevřena denně od 11 do 23 hodin.

 

Etnosvět – ZAVŘENO

Vegetariánská restaurace je bohužel trvale zavřená......

 

→ Pokud někdy zabloudíte až do Kyjí, může se vám hodit tip na novou restauraci Hrádeček (vypadá podle jména). A pokud by se vám uvnitř hodně líbilo, můžete tam i přespat v penzionu.

 

Penzion a restaurace Hrádeček

Stylová restaurace, polední menu, terasa, snooker club, dvoulůžkové pokoje....

 

→ V Palladiu vás nově obslouží malé vláčky. Po Václaváku tady svou další pobočku otevřela restaurace Výtopna.

 

Výtopna - Palladium

Již začátkem září se můžete těšit na originální interiér ve stylu nádražního...

 

A NA ZÁVĚR PAK PEL-MEL VŠEHOCHUTÍ
NOVÁ GALERIE - EX POST (Karlovo náměstí)

Už měsíc funguje v Příčné ulici nový kulturní prostor Ex Post v prostorách bývalé pošty. Sídlí zde taky Trafo galerie kolektivu Trafačka, který na přelomu roku opustil svou legendární vysočanskou halu. Ex Post v následujících měsících nabídne kromě výstav také vzdělávací akce pro odborníky z oblasti designu, umění a kultury. “Plánujeme také předvánoční pop-up prodejní výstavu – od módy přes šperk až po grafiku a ilustrace,” upřesňuje hlavní umělec v areálu Prokop Bartoníček. Aktuálně můžete uvnitř zhlédnout výstavu Jiřího Petrboka, na kterého naváže Michal Cimala.

 

Ex Post

V bývalé poště v Příčné ulici se od září otevírá nový kulturně vzdělávací prostor....

 

V knihovně České botanické společnosti v Benátské ulici začala fungovat Semínkovna, kde si místo knih nepůjčujete knihy, ale semínka. A zase byste je tam měli vracet, po sklizni.

 

Semínkovna Benátská

Semínkovna = osivo ke sdílení...

 

Kousek vedle žižkovského vysílače najdete novou počítačovou hernu FunFirst Cyber Café. K dispozici tu máte 15 strojů. Otevřeno až do 22 hodin, pokud se to zrovna neprotáhne…

 

FunFirst.cz

Nová počítačová herna v Praze!...

 



Pokud kdykoli objevíte nějaký nový podnik v centru nebo na okraji Prahy, cokoli od nové restaurace po dětské hřiště, dejte nám prosím echo na mail lukas@citybee.cz. Díky!

[autoripodpisy/LukasRozmajzl.jpg]

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!