Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
19
října

Mezinárodní den archeologie 2019 na FF UK

Mezinárodní den archeologie na Filozofické faku...

zpět na výpis akcí
 

Workshopy pro děti i dospělé, přednášky, módní přehlídka oděvů pravěku, starověku a středověku, to vše na Mezinárodním dni archeologie na FF UK.

Datum:19. 10. 19
Cena:Zdarma
Čas:10:00 - 16:00
Kategorie: poznání|VŠ+VOŠ, workshopy

Ústav pro klasickou archeologii návštěvníkům přiblíží, co se odehrává na jeho výzkumech v Bulharsku, Makedonii a Uzbekistánu. Pozve je do archeologické laboratoře, kde uvidí analýzu minerálů či hornin a moderní i tradiční metody dokumentace keramiky. K nahlédnutí budou nejen publikace ústavu, ale hlavně také některé předměty ze sbírek, které si návštěvníci budou moci prohlédnout i vzít do ruky. Vyzkouší si složit mozaiku či amforu. Budou se moci inspirovat antickým uměním a v rámci kreativní dílny si i odnést něco na památku. Čeká na ně také antická herna s několika hrami, které kdysi hrávali staří Řekové a Římané a v neposlední řadě Legio X GPF předvede římskou výzbroj a výstroj.

Ústav pro archeologii si pro vás připravil hned několik stanovišť, návštěvníci si budou moci prohlédnout a vzít do ruky originály i repliky pravěkých a středověkých nádob, zbraní, nástrojů, vyzkouší si, jak se krájí maso pazourkovým nožem a jak se sklízí obilí pomocí pravěkého srpu, seznámí se s různými tkalcovskými technikami, dozví se, jak se barví látky pomocí přírodních materiálů. V „pravěké kuchyni“ si budou moci sami nadrtit nebo namlet mouku na replice pravěkého a středověkého mlýnku, z mouky si pak vlastnoručně udělají těsto a upečou placku. Na dalším stanovišti uvidí práci kováře a také si budou moci vyzkoušet práci archeologa na fiktivním archeologickém výzkumu. Děti si mohou v keramické dílničce vyrobit pravěkou figurku a z korálků a drátků svůj vlastní „pravěký“ šperk a také si mohou narýžovat zlato. Dále se návštěvníci seznámí s každodenním životem severského raného středověku a také si budou moci zahrát na repliky pravěkých i středověkých hudebních nástrojů. Členové skupiny Ludwigs Franken přivezou do Prahy písařskou dílnu a varianty dalšího zpracování vlny a mimo jiné vás naučí techniku pletení jehlou, tzv. nalbinding. 

Český egyptologický ústav si pro návštěvníky připravil opět tři stanoviště. Na prvním se návštěvníci dovědí, jak probíhala mumifikace ve starém Egyptě a co všechno bylo zapotřebí pro spokojený život zesnulého v podsvětí, druhé stanoviště představí hieroglyfické písmo, jehož psaní si bude možné přímo na místě vyzkoušet. Poslední stanoviště pak nabídne novinku, ukázky 3D tisků a sádrových odlitků skutečných předmětů objevených v Abúsíru a představí také techniku dokumentace reliéfů ze stěn staroegyptských hrobek.“

Hrdličkovo muzeum člověka vám zodpoví otázku, jak lze z kosterních pozůstatků zjistit více informací o tom, komu patřily. Na stanovišti se návštěvníci dozvědí řadu informací o lidské kostře. Naučíte se, jak rozeznat ženskou kostru od mužské, kostru mladého člověka od staršího nebo jaké lze na kostech pozorovat známky různých onemocnění, které člověk za života prodělal. Přijďte si vyzkoušet práci antropologa!

Národní památkový ústav, Generální ředitelství vás ve svém propagačním stánku seznámí se svou činností a archeologickými aktivitami.

Mezinárodní den arch...
Tel: 221619736
Celetná 20
Praha 1, 110 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: