Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
16
ledna

Literání salónek - leden 2019

Městská knihovna v Praze

zpět na výpis akcí
 

Povídání o knihách nositelů Nobelovy ceny za literaturu.

Datum:16. 01. 19
Čas:18:00 - 19:30
Kategorie: kultura|ostatní

Na každém setkání si povídáme o jedné knize nositele Nobelovy ceny za literaturu a o jedné knize laureáta jiné literární ceny. Je jen na vás, jestli si přečtete obě knihy, nebo jen jednu. Četbu vybíráme tak, aby knihy byly tematicky příbuzné, ale přitom tvořily jistý protiklad a ukazovaly tak různé pohledy na společenské problémy současnosti. V literárním salónku Nób(e)l se scházíme jednou za měsíc a v příjemném prostředí si povídáme o přečtených knihách, o světoznámých spisovatelích, zkrátka o literatuře.

Připojit se k nám můžete kdykoliv a jako bonus pro vás vždy připravíme knihy k půjčení pro další setkání.

Čína z pohledu východu a západu

Mo Jen: Krev a mlíko (Nobel 2012)

Výjimečný román o rodině Šang-kuanů ze severovýchodní Číny, která žije v těžké době a prožívá jeden z největších bojů, boj o přežití.

Mo Jen je mistrem vyprávění, vyjímečné obrazotvornosti, barvitosti popisu. Má také vytříbený smysl pro humor a osobitý jazyk vyprávění. Děj knihy se odehrává ve třicátých letech minulého století, které bylo stoletím velkých změn: nástupu komunismu, politických procesů, kulturní revoluce, pádu maoismu a zavedení ekonomických reforem, díky kterým má Čína podobu takovou, jak ji známe dnes. Autor sleduje osudy těžce zkoušené rodiny Šang-kuanů, jak se těžkou dobou snaží vyrovnat.

Atticus Lish: Příprava na příští život

Rozsáhlá románová prvotina amerického autora je příběhem dvou společenských vyděděnců, pohybujících se v nejspodnějších patrech lidské hierarchie.

Imponující debut Attica Lishe mapuje na téměř pětistech stránkách reálný obraz velkoměstské spodiny, v jejímž středu se protínají osudy ilegální čínské přistěhovalkyně Cou Lej a vyhořelého veterána z irácké války Brada Skinnera. Uprostřed trosek periférie, jejíž plastické líčení mnohdy připomíná výseky z Dantova pekla, se setkávají dva lidé, hledající sílu a povzbuzení do dalšího života. Cou Lej, pocházející ze smíšeného ujgursko-čínského manželství, byla do země pruhů a hvězd propašována v kamiónu a je odhodlána vydržet všechny útrapy a strasti, jen aby dosáhla vytouženého amerického občanství. Stráví dokonce tři měsíce ve vazební věznici, poté je bez vysvětlení propuštěna a odchází hledat štěstí v okrajových čtvrtích rozsáhlé newyorské aglomerace. Bývalý pěšák Skinner do této metropole zase přicestuje stopem a pronásledován hrůznými vizemi z válečného konfliktu léčí své deprese psychofarmaky a alkoholem. Cou Lej a Skinner se pokoušejí společně nalézt své malé místo na slunci, jejich boj i vzájemný vztah však od samotného počátku trpí deziluzemi, výbuchy hněvu a v kulisách skládek, rozbitých garáží, temných sklepů či špinavých náleven neodvratně spěje k tragickému vyvrcholení…

Městská knihovna v P...
Tel: 222 113 555
Mariánské náměstí 1
Praha 1, 11572
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: