Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
10
prosince

Maraton psaní dopisů

Amnesty International

zpět na výpis akcí
 

Přijďte oslavit Mezinárodní den lidských práv do Kavárny Potrvá, kde budete moci vlastnoručně napsat dopis, který někomu možná zachrání život.

Datum:10. 12. 18
Čas:16:00 - 21:00
Kategorie: poznání|

Kolem 10. prosince se v mnoha zamích světa pod hlavičkou organizace Amnesty International pořádá Maraton psaní dopisů. Lidé se scházejí, aby psali dopisy na podporu pronásledovaných a nespravedlivě vězněných.

V Kavárně Potrvá budete moci tímto způsobem podpořit tři případy:

-Atena Daemiová z Íránu. Na Facebooku a dalších sociálních sítích se zastávala íránských žen a kritizovala trest smrti. Rozdávala letáky a zúčastnila se pokojného protestu proti popravě mladé dívky. Odsoudili ji kvůli tomu k sedmi letům za mřížemi v nespravedlivém procesu, který trval jen 15 minut.

-Marielle Francová. Osmatřicetiletá máma malé dcery, která vyrostla v brazilském slumu a ve své pozici v městské radě se neohroženě stavěla za spravedlivější Rio de Janeiro - sama jako černoška a bisexuálka se zastávala černošských žen, LGBT+ lidí, chtěla lepší život ve slumech a odsuzovala beztrestné policejní zabíjení. A podle expertízy důkazů se zdá, že kulka ze zbraně federální policie zabila i ji - zastřelili ji i muže, který řídil auto, ve kterém jeli. Marielle někdo umlčel stejně jako další obránce lidských práv. Požadujeme vyšetření vraždy Marielle Francové včetně zjištění, kdo zločin nařídil, a ochranu obránců lidských práv v Brazílii před dalšími hrozbami a útoky.

-Nonhle Mbuthumaová. Farmářka a průvodkyně z Jihoafrické republiky, bojuje za svou komunitu proti důlní společnosti, která chce vytěžit titan na dědičném území jejích předků. Čelí ale výhružkám a zastrašování, dokonce přežila pokus o vraždu. Nonhle patří k tradiční komunitě Amadiba, což jsou původní obyvatelé s právem na území ve východní části Jihoafrické republiky. Jestli firma dostane povolení těžit, o své domovy, živobytí i smysl života přijde asi 5000 lidí.

Dopisy na obranu takto utlačovaných lidí vedou ke zlepšení situace dotyčných až ve 30 % případů. Posílají je totiž během krátkého období tisíce lidí ze světa a odpovědné úřady tak nad nimi nemůžou jen tak mávnout rukou.

Na místě budou k dispozici papíry i tužky, takže jediné, co je potřeba, je to, abyste přišli!

Amnesty International
Tel: 224243600
Provaznická 3
Praha 1, 110 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: