Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
06
prosince

Filmasia

Kino Lucerna

zpět na výpis akcí
 

14. ročník festivalu Filmasia se zaměří na výjimečné literární adaptace.

Začátek:06. 12. 18
Konec:09. 12. 18
Čas:18:00 - 23:00
Kategorie: kultura|kina

Filmasia se vrací už počtrnácté a letos důkladně prozkoumá komplikovaný vztah mezi filmem a knihou. Pro diváky je přichystaný fascinující program složený z adaptací čínské, korejské, ale i japonské literatury.

Čtrnáctý ročník festivalu asijských filmů Filmasia se odehraje ve dnech 6. až 9. prosince v pražských kinech Lucerna a Ponrepo. Téma zní „Film a kniha“, zaměří se tedy na fenomén literárních adaptací na Dálném východě. Asijské kinematografie z předloh čerpají desítky let a díky tomu je letošní program složen z těch nejzajímavějších. Diváci se však nemusí bát didaktických a omezujících přepisů, spíše naopak. Hlavní motivací výběru byla kreativní práce s předlohou, zasazení do nových souvislostí a obohacení o další významy. O tom se půjde přesvědčit už na slavnostním zahájení, které proběhne 6.12. v kině Lucerna, kde přehlídku odstartuje adaptace čínské novely Dva liangy rýžového vína pod názvem Kronika obchodníka s krví (Chronicle of a Blood Merchant). Korejského filmového převyprávění se chopil populární herec, malíř a spisovatel Ha Jeong-woo, kterého mohou diváci znát z předchozích ročníků festivalu – objevil se totiž ve filmech Komorná nebo Berlínská mise. Kronika obchodníka s krví je citlivým obrazem rodičovství v kontextu poválečné Jižní Koreje a jednou z nejzajímavějších literárních adaptací tamější kinematografie.

14. ročník Filmasie se posléze přesune do kina Ponrepo, kam situuje všechny následující projekce. Ty nabídnou pohlcující zážitky založené na světoznámých knihách z Číny, Japonska, ale i Jižní Koreje. Každý z těchto filmů je adaptací, jíž bude předcházet odborný úvod a následovat tematická diskuze s jejich překladatelkami – s bývalou programovou vedoucí Českého centra Soul Petrou Ben Ari a překladatelkou čínské literatury Zuzanou Li. Čínským zástupcem bude legendární snímek Zavěste červené lucerny od režiséra Zhang Yimoua, který byl v roce 1994 nominován na Oscara ze nejlepší cizojazyčný film. Kultovní film si diváci vychutnají z nádherného 35mm filmového pásu. U oscarových favoritů Filmasia zůstane a ukončení proběhne s projekcí celosvětového hitu Vzplanutí, jenž bude Jižní Koreu reprezentovat právě na příštích cenách Akademie. Lee Chang-dong se po osmi letech vrátil k režii a se svou adaptací povídky Barn Burning od Haruki Murakamiho ovládl festival v Cannes, kde si vysloužil nejen cenu kritiky FIPRESCI, ale zároveň nejvyšší kritické skóre v historii festivalu. Snímkem Vzplanutí čtrnáctá Filmasia uzavře cestu Čínou, Korejí a Japonskem.

Festival pořádá společnost Axman Production za podpory Ministerstva kultury a zastupitelských úřadů.

Mapa po Praze

Tato akce má více míst konání po Praze

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: