Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
05
listopadu

Festival Nový ruský film

Nový ruský film

zpět na výpis akcí
 

První festival současné ruské kinematografie "Nový ruský film".

Začátek:05. 11. 18
Konec:11. 11. 18
Cena:od 85 Kč
Čas:00:00 - 00:00
Kategorie: kultura|kina

Ve dnech 5. až 11. listopadu bude v Česku probíhat první festival současné ruské kinematografie s názvem Nový ruský film. Iniciátorem tohoto festivalu je Velvyslanectví Ruské federace v České republice. Akce proběhne pod záštitou prezidenta České republiky Miloše Zemana, za podpory Ministerstva kultury RF, Federální agentury Rossotrudničestvo a Svazu kinematografistů RF. Organizátory jsou Rusko-česká smíšená obchodní komora a agentura Essential Communication, která se specializuje na česko-ruské komunikační projekty.

Hlavním cílem festivalu je předvést českému divákovi v největší možné míře současnou ruskou kinematografii, její otevřenost a objektivitu a světovou úroveň ruských filmových producentů, herců a režisérů. Ruské filmy zhlédnou diváci v Praze, Olomouci, Zlíně a Jihlavě.

V Praze bude festival probíhat ve dnech 5. až 11. listopadu v kině Cinema City (Slovanský dům), v kině Dlabačov a v Městské knihovně. V Olomouci se bude festival konat od 5. do 7. listopadu v kině Metropol, v Jihlavě od 6. do 8. listopadu v kině Dukla a ve Zlíně od 4. do 7. listopadu v kině Golden Apple Cinema.

Program festivalu bude zahájen filmem Saljut 7. Dále byly na program navrženy filmy Legenda o Kolovratovi, Arytmie, Sobibor, Poslední bohatýr, Trenér, animované filmy, dokumentární film Stopa mamuta Sergeje Jastržembského a Divoký ráj: Rusko (National Geographic ve spolupráci s Rosatomem) ad. Na počest nedožitých 80 let Vladimira Vysockého bude během festivalu promítnut film Vysockij. Aspoň, že jsem živ.

Na festival byli také pozváni umělci jako Andrej Sokolov, Pavel Děrevjanko, Andrej Merzlikin, Ilja Malakov ad. Zúčastní se jej rovněž ruští producenti, režiséři a kameramani.

Součástí festivalu je i rozsáhlý doprovodný program: besedy s herci a režiséry. Konkrétně promítání filmu Vysockij. Aspoň, že jsem živ bude předcházet beseda se synem zpěváka a umělce Nikitou Vysockým a českým interpretem písní Vladimíra Vysockého Milanem Dvořákem.

Na promítnutí filmu Saljut-7, které festival zahájí, byl pozván Viktor Savinych, který se účastnil záchrany stejnojmenné kosmické stanice.

Před promítáním filmu Paměť podzimu proběhne beseda s režisérem filmu Andrejem Sokolovem a skladatelem Pavlem Kašinem.

Dále je naplánovaná beseda čtenářů se spisovatelem Sergejem Lukjaněnkem, který píše sci-fi a který je autorem knihy Nanečisto, předlohy stejnojmenného filmu.

Během festivalového týdne dále proběhne putovní výstava fotografií kapitána jaderného ledoborce 50 let Pobědy Dmitrije Lobusova, která zobrazuje ruský sever.

V rámci promítání filmů Legenda o Kolovratovi, Poslední bohatýr a animovaných filmů bude připraven ruský jarmark se speciálním programem pro děti, jako jsou kurzy malování dřevěných lžiček a tradičních ruských čepců kokošníků, představení vzpěračů ad. Ve spolupráci se společností Barrandov Studio proběhne výstava kostýmů z filmových pohádek.

Souběžně s festivalem se bude konat hra, jejíž zadání budou účastníkům zadávat baba Jaga, Kostěj Nesmrtelný a další postavy z ruských pohádek.

Ve spolupráci se společností Barrandov Studio a FAMU proběhne kulatý stůl představitelů české a ruské kinematografie věnovaný koprodukci. Také bude připravena exkurze účastníků festivalu do Barrandov Studio.

Nový ruský film
Tel: 222 201 126
Lazarská 1719/5
Praha 1 - Nové Město, 110 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: