Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
 

Mahan Esfahani, cembalo (USA/Írán)

Datum:18. 11. 18
Cena:300 Kč
Čas:19:00 - 21:00
Kategorie: kultura|koncerty, hudba

Jeden z nejoceňovanějších cembalistů současnosti, íránsko-americký hudebník Mahan Esfahani, se v roce 2015 přestěhoval z Velké Británie do Prahy, aby se zde stal žákem Zuzany Růžičkové. V té době už byl držitelem titulu BBC New Generation Artist a jako vůbec první cembalista se dostal do výběru cen britské Královské filharmonické společnosti a prestižního časopisu Gramophone. Měl na kontě  také nahrávky vydané u společností Deutsche Grammophon a Hyperion. Esfahani překračuje konvence spojené s cembalem a kromě hudby 17. a 18. století hraje také díla současných autorů, včetně Stevem Reichem autorizované verze skladby Piano Phase. Na festivalu Contempuls Night v multifunkčním sále DOX+ uvede klasická díla repertoáru 2. poloviny 20. století, jako jsou Rounds Itala Luciana Beria a Jardin Secret II pro cembalo a elektroniku finské skladatelky Kaiji Saariaho, ale také skladby, které vznikly přímo pro něj. Budou to Intertwined Distances íránské autorky Anahity Abbasi a ve světové premiéře zbrusu nová skladba Triggering, kterou na objednávku festivalu Contempuls složil v mezinárodním kontextu asi nejvýznamnější český skladatel současnosti Miroslav Srnka.

 

PROGRAM:

 

Graham Lynch: Admiring Yōrō Waterfall

 

Luciano Berio: Rounds

 

Anahita Abbasi: Intertwined Distances

 

Miroslav Srnka: Triggering, světová premiéra, objednávka festivalu Contempuls

 

Kaija Saariaho: Jardin Secret II

 

Festival Contempuls přibližuje posluchačům aktuální dění ve světě soudobé vážné hudby. Na programu jeho 9. ročníku je dvojkoncert Contempuls Night, který v rámci jednoho večera představí íránsko-amerického cembalistu Mahana Esfahaniho a newyorský soubor Yarn/Wire, sestávající ze dvou hráčů na klávesové nástroje a dvou perkusionistů.

 

K dramaturgii již tradičně patří také uvedení nových děl, které čeští skladatelé vytváří přímo na objednávku festivalu. Letos zazní premiéry děl autorů světového renomé – Miroslava Srnky a Šimona Vosečka.

 

Centrum současného u...
Tel: 295568123
Poupětova 793/1
Praha 7, 17000
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: