Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
01
října

Adam Jílek: Vysněný svět

Galerie Toyen

zpět na výpis akcí
 

Samostatná výstava jednoho z nejvýraznějších malířů své generace.

Začátek:01. 10. 18
Konec:30. 10. 18
Cena:Zdarma
Čas:09:00 - 16:00
Kategorie: kultura|galerie

Samostatná výstava jednoho z nejvýraznějších malířů své generace. Realisticky malované obrazy s nádechem humoru a satiry, které našly svůj nový domov až v dalekém Miami (USA). Nyní je před Vámi jedinečná možnost prohlédnout si naživo přes dvacet nových obrazů tohoto mladého umělce. Malby budou k vidění od 1. října do 30. října 2018, v městské galerii Toyen na pražském Žižkově.
 
Adam Jílek svůj aktuální cyklus obrazů zasvětil čistotě a neposkvrněnosti těla i duše zvířat, kdy je jejich charakter oproštěn od negativních lidských vlastností, jako jsou například zášť nebo závist. Dominantní barvou obrazů je bílá, symbolizující klid, harmonii a zamýšlenou čistotu. Děj obrazů se pak odehrává především ve výrazu a očích němých tváří. Jak můžeme vidět u jednoho z obrazů „Nejlepší přítel českého člověka” - na němž je dívka se psem namísto partnera, ve kterém našla větší oporu a pochopení než u muže,“ podotkl samotný autor. Zvířata byla v celé historii umění velmi často opomíjena, nyní jsou ústředním prvkem Adamovi tvorby. Často jim propůjčuje lidskou povahu, aby tímto vystihl onu satiru a ironii. Adam Jílek také úzce spolupracuje s charitativními organizacemi. Příkladem můžeme uvést samostanou dobročinnou výstavu pro boj za lidksá práva ve spojení s organizací Art For Amnetsty, pro kterou, mimo jiné, namaloval obraz, který byl slavnostně odhalen na letošním ročníku festivalu Metronom. Další jeho charitativní výstava přispěla na pomoc psímu útulku DogPoint.
Adam Jílek (*1989, Praha), který patří k nejzajímavějším osobnostem mladé generace výtvarníků, je absolventem Akademie výtvarných umění v Praze. Jeho díla jsou zastoupena v mnoha soukromých sbírkách nejen v Evropě, ale i v Saudské Arábii, Austrálii a USA. Prošel několika ateliéry od klasické malby až po restaurování klasických děl. Za tu dobu si stihl vyvinout výrazný formální i obsahový rukopis.
 
VERNISÁŽ výstavy 1.10.2018 (PONDĚLÍ) 18:00hod
galerie TOYEN / Milešovská 1, Praha 3
vstup zdarma

Galerie Toyen
Tel: 222 232 464
Milešovská 846/1
Praha 3, 130 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: