Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
01
června

Chihuly-Libenský-Brychtová

Centrum současného umění DOX

zpět na výpis akcí
 

Nová výstava v DOXu

Začátek:01. 06. 18
Konec:24. 09. 18
Cena:180 Kč
Čas:11:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie, vizuální umění

„Na jaře roku 1969 stoupal do svahu nad Železným Brodem mladý Američan. Zastavil před jedním z domů a zavolal: ‚Bydlí tady Libenští?‘“ Tak popisuje okamžik seznámení Dalea Chihulyho, Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové americký výtvarný kritik Ron Glowan.

Na výstavě EXPO ‘67 v Montrealu zaujaly Dalea Chihulyho monumentální skleněné plastiky Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové a rozhodl se oba umělce navštívit v tehdejším komunistickém Československu.

Toto zásadní setkání bylo počátkem dlouhodobého přátelství a uměleckého vztahu tří legend soudobého uměleckého sklářství.

Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová inspirovali Dalea Chihulyho jako umělci i jako pedagogové, a ovlivnili jeho vlastní přístup k výuce a uměleckému experimentu se sklem. Ve sklářské škole v Pilchucku, kterou v roce 1971 spoluzaložil, pak sám podobným způsobem ovlivnil další generaci uměleckých sklářů z Ameriky i celého světa. 

Výstava, kterou pořádá Centrum DOX ve spolupráci s Chihuly Studiem a rodinou Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové, je nejen poctou dílu těchto tří významných umělců, ale poodhaluje i neobyčejný příběh vzájemného respektu, podpory a přátelství, které navzdory politickému režimu přetrvalo neuvěřitelných padesát let.

Autoři výstavy: Chihuly Studio, Jaroslav Róna
Architektonické řešení: Chihuly Studio, MgA. Lucie Rónová

Centrum současného u...
Tel: 295568123
Poupětova 793/1
Praha 7, 17000
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: