Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
03
října

Ukrajino, nezlob se | Filmový klub

Americké centrum

zpět na výpis akcí
 

Netradiční road movie, ve které M. C. Putna odkrývá historické a náboženské kořeny současného konfliktu na Ukrajině.

Datum:03. 10. 17
Cena:Zdarma
Čas:18:00 - 20:00
Kategorie: kultura|kina

Film je inspirován jeho knihou Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity. Česká veřejnost sleduje konflikt na Ukrajině, ale většinou vnímá jen jeho současnou politickou dimenzi. Dokument Ukrajino, nezlob se zkoumá, proč se takto historicky vyvinuly současné vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou.

Film připomíná hlavní etapy a konfliktní body v dějinách obou národů, které jsou někdy dějinami společnými, někdy se staví proti sobě: rané křesťanství na Krymu, Kyjevskou Rus, proevropskou a protievropskou tradici v baroku, carské Rusko, které odmítá uznat ukrajinskou identitu a následné formování ukrajinské kultury v Rakousko-Uhersku, období rudého teroru i ukrajinského hladomoru.

Film uvede osobně jeho tvůrce, Martin C. Putna, který zodpoví otázky z publika.

Americké centrum
Tel: 257530640
Tržiště 13
Praha 1, 110 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: