Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
01
června

Bob Dylan: On the Road

Staroměstská radnice

zpět na výpis akcí
 

Bob Dylan: On the Road – tak se jmenuje výstava obrazů (grafik) tohoto slavného amerického umělce.

Začátek:01. 06. 17
Konec:31. 08. 17
Čas:10:00 - 19:00
Kategorie: kultura|galerie

Bob Dylan: On the Road – tak se jmenuje výstava obrazů (grafik) tohoto slavného amerického umělce, kterou můžete do konce srpna zhlédnout na Staroměstské radnici a která rozhodně za zhlédnutí stojí. Hudebník, básník a rovněž originální malíř na svých obrazech zachycuje předlohy, které potkává při svých cestách za muzikou a jež pro něj mají smysl – cesty, chatrče, mola, auta, ulice, železniční tratě, motely, parkoviště kamionů, farmy, elektrické vedení, divadelní stany, kostely…

„Výstava představuje reprezentativní výběr z Dylanovy výtvarné tvorby a nabízí jeho neokázalý pohled na všední život Ameriky, který na svých především muzikantských cestách potkává. Bude se určitě líbit i těm, kteří jinak tvorbu Boba Dylana neznají, a my, kteří ho máme rádi, dostáváme další dárek i potvrzení, že tento muž je skutečně jedinečný,“ popsal starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který expozici udělil svoji záštitu.

Bob Dylan se narodil v roce 1941 jako Robert Allen Zimmerman. Na kytaru a piano se naučil hrát sám. První smlouvu s velkou nahrávací společností podepsal, když mu bylo dvacet, a první desku nahrál v jedenadvaceti. Celkem dosud vydal jedenáct koncertních a třicet šest studiových alb. Prodal více než 120 milionů desek. Jeho písně mají více než šest tisíc coververzí od muzikantů z celého světa. Dosud vyšlo přes pět set biografií, jejichž předmětem je Bob Dylan.

Malovat začal počátkem šedesátých let. „Co jsem kreslil? Začal jsem tím, co bylo po ruce. Seděl jsem u stolu, vytáhl tužku a papír a nakreslil jsem psací stroj, krucifix, růži, tužky, nože, špendlíky a prázdné krabičky od cigaret. Úplně jsem ztrácel pojem o čase… Měl jsem pocit, že dávám řád chaosu kolem sebe,“ popsal své výtvarné začátky čerstvý držitel Nobelovy ceny za literaturu Bob Dylan.

Jeho kresby se objevily na obalu desky Music from Big Pink od The Band z roku 1968 nebo třeba v roce 1994 v knize Drawn Blank, jež jich obsahuje dvaadevadesát.  Zachycuje na nich všední místa jako obchod s koblihami, auta z přehlídky veteránů v Clevelandu, nádrž na farmě, restauraci u „táty“, průčelí divadla v centru Los Angeles, ale i portréty ženy Cassandry, muže na mostě nebo dvou sester, půvabná zákoutí jako obraz z Malé Itálie v New Yorku a kavárny se zahrádkou i krajinky – třeba nádherné Brooklynské výšiny, vesnici s kostely, výhled z balkonu, nedělní odpoledne, slunečnice nebo oblíbené koleje. 

Kapitolou samou o sobě jsou pak obaly několika Dylanových desek. Dylan rovněž rád maluje zátiší – motel Carbondale, tři židle, rohový byt, zátiší s broskvemi, Braggův byt v New Yorku.

Expozici v přízemí a prvním patře Staroměstské radnice doplňuje několik fotografií Alana Pajera, zachycujících Dylana samotného i ve společnosti Václava Havla. Navštívit ji můžete denně od 10 do 19 hodin.

Staroměstská radnice
Tel:
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: