Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
 

Neseďte doma, nasaďte masku a přijďte 25. února na Letenský masopust 2017.

Datum:25. 02. 17
Čas:11:00 - 18:00
Kategorie: zábava|zábava - ostatní

Zveme nejen obyvatele Prahy 7, ale i všechny další hosty na již IV. ročník Letenského masopustu, který pořádá galerie Scarabeus pod záštitou starosty Městské části Prah 7, Jana Čižinského. Do spolupořádání masopustu je zapojeno také Národní zemědělské muzeum, Národní technické muzeum, radnice MČ Prahy 7 a řada dalších spolupracovníků z řad umělců a škol.

V dřívějších dobách trvaly masopustní oslavy několik dní, nejčastěji začínaly tzv. tučným čtvrtkem, kdy vypuklo hodování. Obvykle se konala se zabijačka, pekly koblihy, koláče, buchty a smažené boží milosti. O sobotách a nedělích bývaly nejen tancovačky a cechovní zábavy, ale často se konaly také svatby. Původně bývaly obchůzky masek v úterý před tzv. Popeleční středou. K typickým maškarám patřil medvěd, kůň, Slaměný, Bakchus, smrtka, bába s nůší, Turek, Žid, z ruky věštily cikánky a kolemjdoucím mazal tváře sazemi kominík. K parodickým masopustním postavám patřil ženich s nevěstou, většinou se jednalo o dvojici mužů, kdy nevěsta byla nepoměrně vyšší než ženich. Na konci úterního reje masek došlo k závěru – vyvrcholení masopustu, který se měnil podle regionů – pohřbívání Bakcha, basy, stínání koníka nebo kohouta… Následná Popeleční středa zahájila období 40 dní půstu a duchovní očisty, které trvaly až do Velikonoc. V této době se nekonaly hostiny, svatby, ani hudba a tancovačky.

 

Národní zemědělské m...
Tel: 220 308 322
Kostelní 1300/44
Praha 7, 170 00
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: