Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
10
listopadu

Festival maďarského divadla 2016

Strašnické divadlo

zpět na výpis akcí
 

Třídenní festival nabídne celkem tři maďarské inscenace, dvě scénická čtení a koncert spojený s maďarskou tančírnou.

Začátek:10. 11. 16
Konec:12. 11. 16
Čas:19:00 - 23:00
Kategorie: kultura|divadla

Tématem letošního ročníku je perspektiva. Divadelní inscenace i scénická čtení nových maďarských her se z různých úhlů pohledu zabývají otázkou budoucnosti. 

PROGRAM FESTIVALU

čtvrtek 10.listopadu 

19:00
Divadlo Józsefa Katony 
KREML Z CUKRU
Slavné Divadlo Józsefa Katony se po šesti letech vrací opět do Prahy, tentokráte s adaptací knihy Vladimira Sorokina Kreml z cukru (v ČR dosud nebylo vydáno). Kniha volně navazuje na román Opričníkův den a představuje hned několik osudů jednotlivých obyvatel Osvobozené Svaté Rusi, kteří pocházejí z nejrůznějších sociálních vrstev – od školačky Marfuši, přes skupinku bezdomovců, vyšetřovatele Lubjanky a jeho vězně souzeného za protistátní agitaci, Panovníkovu manželku, disidenty a obyvatele pracovního lágru budující Velkou ruskou zeď. Tematicky i divadelně zcela výjimečné dílo režíroval Daniel D. Kovács, který právě získal Cenu kritiků v kategorii Talent roku 2016.

pátek 11.listopadu
19:00, kavárna Strašnického divadla
PERSPEKTIVA?! aneb 2 hry o maďarské realitě
Tradiční součástí festivalu je prezentace nových překladů ve formě scénického čtení. Letos byly přeloženy hry, které rezonují s celkovým tématem třetího ročníku festivalu Perspektiva!? a zabývají se nezaměstnaností a vztahy v rodině: 

Csaba Mikó: BEZ OTCE
Zatím poslední hra mladého dramatika (nar. 1980) s názvem Bez otce získala cenu kritiku za nejlepší maďarskou hru roku 2013 a byla uvedena v Budapešti a v Německu. Drama začíná i končí setkáním všech členů rodiny u příležitosti pohřbu otce. Hlavními postavami jsou matka a jejích 5 dětí ve věku od 15 do 27 let. Právě skrze postavy dětí se autor vyjadřuje za svou generaci k uplynulým třiceti letům a k společenským problémům po pádu železné opony. Hra vypráví o nadějích, zmařených snech, proměně životních hodnot a nechybí jí jak realistický a faktický základ, tak i metaforická rovina. 
Režie: Ewa Zembok

Kornél Mundruczó: PROJEKT FRANKENSTEIN
Základní situací Projektu Frankenstein je casting na film. Mundruczóa zajímá realita ukazovaná médii a způsob, jakým je manipulováno s lidskými emocemi. Titulní postavou je vraždící obludné dítě, člověk, který se v novém prostředí naučil chovat a jednat zcela podle reality nové. Mundruczó pracuje s původním fenoménem Frankensteinova projektu, tedy umělého člověka, podobně jako hyperrealismus pracuje s dokonale obludnou imitací reality. 
Režie: Jan Kačena

sobota 12. listopadu 
11:00
Szamárfül Projekt
AHOJ, JSEM BRUB!
Jsem Brub. Jsem ponožka bez páru. Se svými kamarády Trapem, Kexem a Uppim bydlíme v Ábelově pokoji a máme oproti párovým parťákům dobrodružný život. Nedávno jsem potkal vysavač, který měl rýmu. Dozvěděl jsem se od něj, kdy a odkud útočí bordelobluda a jaké to je mít kamarády.
Příběh o přátelství z perspektivy těch, kterým Lichožrouti snědli druhou polovičku. Hravé divadlo s živou hudbou na motivy stejnojmenné knihy Zoltána Csepregiho. 

sobota 12. listopadu
16:00
Csíki Játékszín a RAGNAR 
BOŽSKÁ KOMEDIE ANEB. 
Aneb toto není Dante, ale hra, ve které dva herci dostanou za úkol provést diváky nejstarším příběhem všech dob – Novým zákonem. Postupem času se ale ukazuje, že hrát Boha, Ježíše nebo Pannu Marii je pro dva průměrné herce, kteří se ovšem považují za herce brilantní, nadlidským úkolem. Herecká ješitnost a rivalita postupně prorůstá do příběhu, a tak nakonec nevíme, hádá-li se Ježíš s Jidášem nebo herec Áron s hercem Csabou… Dobrá porce zábavy montypythonovského střihu na sobotní odpoledne. 

19:00
Picaro, Budapešť 
POSVÍCENÍ NA DRAKA
Den co den sedí vybraní obyvatelé ospalého městečka na východě Maďarska v místní krčmě. Den co den probírají zprávy a politiku, když zničehonic jeden z nich na cestě z hospody domů spatří draka. Ano, draka. Druhý den již zasedá rada města a probírá zásadní otázku: Co s drakem? Jak jej využít k prosperitě městečka? A co takhle uspořádat mezinárodní festival, na který by přispěla Evroská Unie? Absurdní hra o životě v zapadákově a nulových životních vyhlídkách z pera Tamáše Deáka, herce a bývalého člena souboru Bély Pintéra. 

21:00 
FOKOS ZENEKAR
Parta pěti mladých muzikantů z Vojvodiny navštíví Prahu s pořádnou dávkou autentické maďarské lidové hudby, u které se nedá jen tak sedět. V průběhu koncertu proběhnou lekce čardáše a k povzbuzení nabídneme skvělou sedmihradskou pálenkou a ochutnávku maďarských specialit. 

 

Strašnické divadlo
Tel: 606952175
Solidarity 1986/53
Praha 10, 100 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: