Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
07
srpna

Alice Masaryková (1879–1966) a podpora umění

Pražský hrad

zpět na výpis akcí
 

Díky podpoře Alice Masarykové se podařilo pro Hrad získat řadu velmi kvalitních děl českého výtvarného umění 19. a 20. století.

Začátek:07. 08. 15
Konec:07. 11. 15
Cena:100 Kč
Čas:09:00 - 17:00
Kategorie: kultura|galerie

Otevírací doba:
Po-Ne: 9.00 - 17. 00

Na vzniku sbírky uměleckých děl Pražského hradu se významným způsobem podílela PhDr. Alice Masaryková (1879–1966), nejstarší dcera prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka (TGM). Po smrti své matky v roce 1923 převzala úlohu první dámy. Stála po otcově boku při zahraničních cestách a na Pražském hradě vítala významné hosty. TGM chtěl zároveň návštěvníkům Pražského hradu symbolicky připomenout tradičně vysokou úroveň české kultury. Na jeho podnět proto kancelář prezidenta začala nakupovat umělecká díla českého umění, jež na Hradě ve větší míře dosud chybělo. Alice přispívala svým názorem nebo doporučovala nákup konkrétních maleb. Navíc do nové sbírky darovala několik děl od rodinných přátel, malířů Hanuše Schwaigera a Maxmiliána Pirnera. Veřejnost Alici Masarykovou znala především jako předsedkyni nově založeného Československého červeného kříže a též jako velkou podporovatelku sociální péče v Čechách. Na prezidentovu dceru se proto často obraceli lidé, kteří se ocitli v nouzi. Mezi ně patřily i ženy – umělkyně, jako například Anna Macková nebo Marie Vořechová-Vejvodová. Nákupem díla Otakara Lebedy pomohla Alice vdově po profesorovi historie J. Gollovi. 

Pražský hrad
Tel:
Pražský hrad
Praha 1, 119 08
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: