Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
09
března

Miro Žbirka

Divadlo Kalich

zpět na výpis akcí
 

Koncert slovenského zpěváka

Datum:09. 03. 15
Cena:199 Kč
Čas:19:00 - 21:00
Kategorie: kultura|koncerty

Miro Žbirka začínal v popmusic jako člen skupiny Modus. V roce 1977 získal společně s Jankem Lehotský a Marikou Gombitovou zlatou Bratislavskou lyru za píseň Úsměv. V období 1976 - 1980 natočil s touto skupinou dnes již klasické hity Dívky, Drahá, Zažni a další. V roce 1981 založil s Laco Lučeničem skupinu Limit a vydal se na sólovou dráhu. První sólové album dostalo název Doktor Sen.

V roce 1982 se Miro stal československým Zlatým slavíkem - jako první interpret ze Slovenska - a v témže období také zvítězil na mezinárodním festivalu v rakouském Villachu s písničkou Love Song (V slepých uličkách), kde získal i cenu řadia O3.
Následovala další zlatá Bratislavská lyra za píseň Nechodí a nabídka německých producentů na spolupráci s firmou RCA. V této gramofirmě nakonec vyšli 2 LP a celá řadu singlů.

Za období své činnosti absolvoval množství koncertů doma i v zahraničí, zahrál si v muzikálu Neberte nám princeznu a natočil řadu autorských alb. Po dvaceti letech si Miro několikrát zopakoval vítězství v anketě Zlatý slavík, tentokrát na Slovensku a absolvoval několik koncertních turné včetně zatím posledního se symfonickým orchestrem. Stal se několikrát Osobností televizní obrazovky (cena OTO).

Zatím posledním řadovým albem je album Empatie z roku 2009, který byl také nominován na album roku slovenských hudebních cen Anděl.

Meky, jak se Mirovi od dětství říká se narodil v Bratislavě 21.10.1952. Otec byl Slovák ze středního Slovenska a máma Angličanka z Londýna. Setkali se během 2. světové války v londýnském pubu, kde otec, voják časkoslovenskej armády v Británii, omylem vypil mámě drink. Z tohoto manželství se narodili tři bratři - Jason, Tony a nejmladší Miro, který se dal velmi brzy na hudební dráhu. Z prvního manželství má dceru Denisu. V roce 1988 se podruhé oženil s Češkou Katkou a spolu mají dceru Lindu a syna Davida. V současnosti žijí v Praze.

Divadlo Kalich
Tel: 296245311
Jungmannova 9 
Praha 1, 11000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: