Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
 

Husité na Vítkově.

Datum:12. 07. 14
Cena:Zdarma
Čas:10:00 - 22:00
Kategorie: zábava|zábava - ostatní

Podruhé 12. července se uskuteční akce Husité na Vítkově, která zavede návštěvníky do středověku a připomene v kostce populární formou celou historii husitské revoluce až po bitvu na Vítkově. Minulý ročník Husitů na Vítkově se setkal s obrovským zájmem. Věřím, že další pokračování, kdy se připomene nejen bitva ze 14. července roku 1420, ale i upálení mistra Jana Husa, od kterého uběhne 6. července 599 let, bude ještě úspěšnější,“ uvedla starostka městské části Praha 3 Vladislava Hujová.

Vrch Vítkov se opět promění v bojovou bitevní vřavu, kde se utká hrdinná husitská posádka ukrytá ve srubu s vojskem míšeňských křižáků, jež donutí ustoupit z vrchu Vítkov, čímž prakticky ukončí křižáckou výpravu Zikmunda Lucemburského. Rekonstrukce celé bitvy se zúčastní okolo 100 válečníků včetně dobové bojové techniky. Nebudou chybět pavézy, palisády, střelné zbraně, rytířská brnění nebo skvostná panské jezdectvo. Celou akci bude doprovázet profesionální komentář, který osvětlí vývoj husitského hnutí včetně zásadních historických postav Jana Husa a Jana Žižky z Trocnova. Zdůrazněna bude především samotná bitva, která ukáže útok jezdců na srub, jejich odražení a další bitky pěších křižáků s husity. Vyvrcholením bude husitský protiútok, jenž skončí definitivní porážkou křižáckých vojsk.

Kromě velkolepého bitevního klání čekají na diváky další doprovodné programy. Vrch na Vítkově se promění ve středověký tábor, kde se budou konat rytířské souboje, přehlídky zbraní, dobové tance nebo módní přehlídky. Různé historické skupiny předvedou svoje umění. Hudební kapely Subulkus, Arcus, Musika Vagantium zahrají a zazpívají světskou hudbu 12. až 15. století, ať už v autentickém nebo současném provedení.

O atraktivní bojové scénky se postarají skupiny Inferno, Gotika či Šerm Balteus. Nebude chybět ukázka katovského řemesla či zajímavých atrakcí pro děti – soutěží v hodu sekerou, nožem, kopím či v lukostřelbě. Dětský koutek nezapomene na skládání obřích kostek, stezky zručnosti na chůdách, kuželníku, modelů obléhací techniky a dřevěných houpaček. Milovníci řemesel ocení ukázky řezbářské nebo kovářské techniky, ražby mincí, výroby svíček, keramiky či pletení košíků. Budou se prodávat perníkové erby, šperky, historické nádobí, koření a výrobky z rohoviny. Čepovat se bude světlý a tmavý nefiltrovaný ležák, k tomu budou k dostání bramborové placky na tálu, lívance s jablky a smetanou, lokše, staročeský kotlet s jablky, škvarkové rohlíky a jiné středověké speciality. Pro návštěvníky bude zajištěna bezplatná kyvadlová doprava ze stanice Florenc na zastávku Ohrada.

Městská část Praha 3
Tel: 222116111
Vítkov
Praha 3, 130 00
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: