Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
13
dubna

Pašije v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha

Pražský hrad

zpět na výpis akcí
 

Hry s náboženskou tématikou.

Datum:13. 04. 14
Cena:Zdarma
Čas:15:00 - 17:00
Kategorie: kultura|divadla

HRY S NÁBOŽENSKOU TEMATIKOU a zejména hry paši­jové jsou velmi starým evropským fenoménem spojeným s životem katolické církve. Původně byly hrány v kos­telích, postupem času byly obohacovány o lidové prvky a přeneseny mimo chrámy. Koncepce „svatovítských" Pašijí vychází z dramatické předlohy Jindřicha Pecky a z hudebních skladeb Jaroslava Krčka v podání souboru Musica Bohemica. Textová předloha je upravena tak, aby byla zachována poetika příběhu, jeho význam a sdělení. Velmi významná je složka hudební. Texty písní nejen před­znamenávají základní dějová fakta pašijového příběhu, ale spolu s hudbou vytvářejí jeho poezii. Naším cílem je sro­zumitelně vyprávět starodávný biblický příběh, s pokorou zprostředkovat současnému divákovi sílu jeho myšlenky, poetiku, mysteriózní podobu i existenciální rozměr.

Jedním z center pašijových produkcí byly Hořice na Šumavě (první zmínka je z roku 1816). Tradice pašijových her tu byla začátkem 90. let obnovena a jejich provedení je významným kulturně společenským fenoménem současnosti. In­scenátorům se dostalo řady ocenění od českých i zahraničních diváků a předsta­vitelů církevních kruhů (apoštolský nuncius Giovanni Coppa, tehdejší arcibiskup pražský kardinál Miloslav Vlk či tehdejší českobudějovický biskup Antonín Liška). Za zmínku stojí i další texty pašijového příběhu, zejména Komedie o umučení a slavném vzkříšení Pána a Spasitele našeho Ježíše Krista, kterou připravil vý­znamný teatrolog Jan Kopecký a která byla velmi úspěšně inscenována v listo­padu 1965 v Mahenově divadle v Brně v režii Evžena Sokolovského (podruhé pak v roce 2000 v Divadle Husa na provázku v režii Evy Tálské).


ÚČINKUJÍ:
Marie, matka Ježíšova: NELA BOUDOVÁ
Persona Ježíš: JAKUB GOTTWALD
Vypravěč: OTAKAR BROUSEK

Hudba:                                              
JAROSLAV KRČEK A SOUBOR MUSICA BOHEMICA

Režie:                                                
VÁCLAV LAUTNER

Hudba: JAROSLAV KRČEK A SOUBOR MUSICA BOHEMICA

Režie:                                                
VÁCLAV LAUTNER

Pražský hrad
Tel: 224 372 201
Pražský hrad
Praha 1, 119 08
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: