Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
15
března

vadí-nevadí.cz / Kdo je srab a kdo je hrdina?

ARCHA+

zpět na výpis akcí
 

Vadí–nevadí. Nevinná dětská hra, kterou jsme snad všichni někdy hráli. Kdy jsme hrdiny a kdy poraženými v očích našeho okolí?

Datum:15. 03. 14
Cena:190 Kč
Čas:20:00 - 22:00
Kategorie: kultura|divadla, koncerty

 

Vadí - nevadí. Nevinná dětská hra, kterou jsme snad všichni někdy hráli. Spolužáci ve třídě nám dávali úkoly, které mířily za hranice zaběhaných konvencí. Běž a podraž učitelce nohy. Vadí? Strach, že budu mít malér, když učitelce nastavím nohu. Strach, že se zachovám jako srab, když tak neudělám. Dobře, tak zaplatím, dám fant. Dobrovolně stojím mezi dvěma ohni. Co řeknou moji spolužáci? Seš srab! Jdu tedy a učitelce nohu nastavím. Hrdina! Kdy jsme hrdiny a kdy poraženými v očích našeho okolí? Kdo je silný a kdo je na konci řady?

Tomáš je Rom. Je mu osm let a žije v Kostelci nad Orlicí. Má tři sourozence, jeho rodiče nemají práci. Tomáš chce být nejlepším tanečníkem. Vadí? Hanička bydlí v Korytech. Je jí dvanáct a je menší než ostatní. Ve třídě je obětí šikany. Nevadí? Hanička se rozhodla chodit na judo. Chce se naučit bránit. Vadí?


Hanna je Běloruska. Vdala se, když jí bylo devatenáct. Spolu s manželem Yauhenem se účastnila protivládních demonstrací. Později utekli a požádali u nás o azyl. Nevadí? Rok žili v uprchlickém táboře v Kostelci nad Orlicí. Prožili si zde nečekaně těžké období. Chtějí studovat. Chtějí si najít v Čechách práci a nový domov. Vadí?

 

"V pražském Divadle Archa vznikla netradiční dokumentárně-divadelní inscenace, která prostřednictvím výpovědí skutečných lidí připomíná, že život je tak trochu permanentní hra na vadí – nevadí. Všichni jsme někdy silní a jindy na konci řady..."
Petra Smítalová / "Zajdu na..." | Lidové noviny - Pátek, 28.2.2014

 

Koncept, scéna: Jana Svobodová, Philipp Schenker
Režie: Jana Svobodová
Hudba: Michael Romanyshyn, Jan Burian
Video: Jaroslav Hrdlička
Světla: Pavel Kotlík
Dramaturgie: Lonneke van Heugten, Ondřej Hrab
Účinkují: Pavlína Halušková, Hana Charvátová, Richard Janša, Vojtěch Rejchrt, Bára Konířová, Tomáš Jovnáš, Maruška Halušková, Nikola Čonková, Kevin Bundal, Hanna Sharypa, Yauhen Sumouski, Philipp Schenker, Jan Burian, Jaroslav Hrdlička
Dramaturgická spolupráce: Anna Lengyel
Hudební spolupráce: Ted van Leeuwen
Poděkování: Jing Lu, Petra Čechová, Jiří Němec, ing. Luboš Lerch, Jana Nováková, Soňa Luňáčková, Pavlína Halušková, Tereza Veselá, Michael Romanyshyn, Hudebníci Allstar Refjúdži Bandu: Adrian Ševeček,Philippe Leforestier, Lukáš Mičko, Kryštof Verner
Produkce: Lucie Špačková
Asistentka produkce: Markéta Prchalová

Projekt vznikal ve spolupráci se základní školou Gutha-Jarkovského v Kostelci nad Orlicí a za podpory města Kostelce nad Orlicí.

Premiéra 11. a 12. února 2014

 

SPECIÁLNÍ RODINNÉ VSTUPNÉ
na odpolední představení
v neděli 16.3.2014 a
v neděli 27.4.2014 od 16.00
250 Kč / 1 dospělý + 1 a více dětí (max. 10)

Divadlo Archa
Tel: 221 716 111
Na Poříčí 26
Praha 1, 11000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: