Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
15
července

Paradox módy: Móda versus umění

Museum Kampa

zpět na výpis akcí
 

Výstava představuje módní exponáty převážně šedesátých let ze sbírky Alexandre Vassiljev Foundation z Kaunasu v Litvě.

Začátek:15. 07. 23
Konec:05. 11. 23
Cena:od 100 Kč
Čas:10:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie

Móda je plná rozporů. Zahaluje i odhaluje. Vyvolává emoce, ale také vytváří bariéry. Patří jí povrch, avšak naznačuje hloubku. Dokáže být rebelská, ovšem přiklání se ke konformitě. Je líbivá, ale rovněž zneklidňující. Neustále se proměňuje, přitom směřuje k nadčasovosti. Vytrhává nás z davu, ale svádí k uniformitě. Překvapuje, jakož i uklidňuje a míří k jasně vymezenému stylu. Bere se až příliš vážně, přesto bývá nečekaně hravá. Je povrchní až prázdná, nicméně zároveň obsahující významy. Umění naproti tomu rozporné být nemá – spojuje se s jednoznačnou hloubkou a nadčasovou hodnotou.

Móda je paradoxní fenomén ze své podstaty. Nikdy není pouze funkční a užitková, přesahuje společenskou nutnost, která člověku přikazuje se oblékat. Její povrchnost a triviálnost jsou šalebné – vždy odráží posedlosti i ideály doby, ve které vznikala. Módní artefakty jsou příkladnými objekty touhy. Byly jimi už v době svého vzniku, proto se nám také zachovaly, proto nás fascinují dodnes. Můžeme je obdivovat, ale též analyzovat, ukotvovat v kontextu, zbavovat původního kouzla, nebo trikem naopak umocňovat. Není divu, že se módní artefakty staly muzejními objekty. Můžeme je obdivovat jako stopy zaniklé kultury, ale je možné v nich nacházet něco, co historičnost přesahuje, co k nám hovoří z jiné doby. Móda je tématem nás všech, i když si to třeba nechceme přiznat.

Výstava představuje módní exponáty převážně šedesátých let ze sbírky Alexandre Vassiljev Foundation z Kaunasu v Litvě, doplněné a konfrontované uměleckými díly ze sbírek Musea Kampa.

Museum Kampa
Tel: 257 286 147
U Sovových mlýnů 2
Praha 1, 118 00
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: