Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
21
listopadu

Nikola Tesla - výstava

Výstaviště Praha

zpět na výpis akcí
 

Srbské Muzeum Nikoly Tesly přiváží do Prahy úspěšnou výstavu o geniálním vědci, jehož vynálezy nás dodnes provází každodenním životem.

Začátek:21. 11. 22
Konec:11. 12. 22
Cena:od 90 Kč
Čas:10:00 - 18:00
Kategorie: poznání|muzea, ostatní

Psal se rok 1891 a František Křižík uchvátil návštěvníky Jubilejní zemské výstavy na Výstaviš-ti v Bubenči elektrifikací výstavy a později i samotné Prahy. Psal se rok 1893 a svět okouzlil dosud opomíjený a Edisonem ustrkovaný srbský génius a vynálezce Nikola Tesla, který mohl díky podpoře tehdy již úspěšného podnikatele George Westinghouse konečně doslova zazářit na Světové výstavě v Chicagu. Právě zde došlo poprvé v historii k osvětlení celého výstavního areálu prostřednictvím mohutné záře světel. A svět pochopil, že střídavý proud není hrozba, ale dar, díky kterému si později mohla každá domácnost na světě rozsvítit. Přestože tento génius odešel ze světa ne zcela doceněn, celá planeta dnes žije z jeho vynálezů, jeho jméno je skloňováno ve všech učebnicích fyziky a Elon Musk by nebyl bez Nikoly Tesly tím, kým ve světě byznysu je. Srbské Muzeum Nikoly Tesly přiváží po městech jako Hofu či Milano uni-kátní výstavu o svém významném rodákovi také do Prahy, kde se mohou návštěvníci sezná-mit s jeho geniálním dílem na Výstavišti v Křižíkově pavilonu D ve dnech 21. listopadu až 11. prosince denně od 9.00 do 18.00 hodin.   

Nikola Tesla a jeho geniální vize budoucnosti  

Srbské Muzeum Nikoly Tesly přiváží do Prahy úspěšnou výstavu o vědeckém géniovi, jehož vynálezy nás dodnes provázejí každodenním životem. Výroba a rozvod elektrické energie, generátor vícefázového střídavého proudu, magnetické rotující pole, dálkové ovládání, neonové osvětlení, rentgenové snímky, ale i řízené střely, za tím vším najdeme mozek srb-ského génia. 

Tesla byl také inovátorem, který při provádění svých výzkumů poprvé zkoumal globální problémy planety a lidstva. V mnoha ohledech představují Teslovy výzkumné laboratoře v Colorado Springs a na Long Islandu vrchol jeho vědecké a inženýrské práce. V oblasti stro-jírenství se Tesla zabýval principem přenosu elektrické energie a jeho posledním patento-vaným vynálezem byl princip vertikálního startu a přistání.

„Muzeum Nikoly Tesly je ojedinělá vědecká i kulturní instituce, a to jak v Srbsku, tak ve svě-tě. Je to v podstatě jediné muzeum, které uchovává původní a osobní odkaz našeho slavného rodáka. Mezi cenné sbírky patří Teslův osobní archiv – knihovna a sbírky osobních, technic-kých, uměleckých a pamětních artefaktů z Teslovy pozůstalosti. A právě na řadu těchto vzpomínek se mohou těšit i návštěvníci výstavy v Praze. Expozice na Výstavišti proběhne z iniciativy Velvyslanectví Srbské republiky v Praze a Jeho Excelence velvyslance Berislava Vekiće. S ohledem na dobré vztahy mezi našimi zeměmi bylo ke spolupráci přizváno i Minis-terstvo kultury a informací Srbské republiky a mně je velkou ctí, že mohu potvrdit účast srb-ské ministryně kultury paní Maje Gojković v rámci zahájení pražské výstavy,“ komentuje výstavu kurátorka srbského Muzea Nikoly Tesly Ivana Zorić. 

Teslův odkaz v Praze

V roce 1880 zavedl Nikolu Teslu zájem o elektřinu také do Prahy, kde navštěvoval před-nášky na Karlově univerzitě. Ne náhodou tedy muzeum nesoucí jméno slavného rodáka ze Srbska opět přináší jeho jméno do stověžaté Prahy, kde se mohou návštěvníci výstavy sro-zumitelnou formou seznámit s jeho zásadními vynálezy. Výstava je koncipována tak, aby jeho dílo zaujalo i žáky základních či středních škol, kteří o generátoru střídavého proudu slýchají většinou jen ve školních lavicích. „Výstava je chronologií Teslova života zachycující jeho osud s důrazem na zlomové okamžiky v jeho kariéře. Nechybí proto ani část expozice, která je věnována vztahu Tesly k Praze a České republice,“ doplňuje Ivana Zorić. 

„Pro Výstaviště i Prahu je velkou ctí, že můžeme po zemích jako Japonsko, Čína nebo Itálie hostit tuto unikátní výstavu. Jméno Tesly je nejen v České republice nesmazatelné a vlastně je až neuvěřitelné, že jeho vynálezy dodnes formují stěžejní průmyslová odvětví, ke kterým bezesporu patří dnes denně skloňovaná výroba elektromobilů. Výstava je atraktivní jak pro širokou veřejnost, tak pro školy v rámci výuky a já věřím, že si na Výstaviště najde cestu za poznáním o životě této vědecké ikony hojný počet návštěvníků,“ říká Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha, a.s.  

 

Jak žil a pracoval novodobý Prométheus, který pomocí elektřiny změnil svět, s čím bojoval a o čem snil? Chcete vidět naživo, jak pracuje věhlasný Teslův transformátor? Dokážete si představit, jak funguje elektrárna, která zkrotila Niagarské vodopády? A jak si Tesla před-stavoval bezdrátový přenos energie? Srbské Muzeum Nikoly Tesly přiváží do Prahy tyto a další funkční modely jeho nejvýznamnějších vynálezů, které si budete moci prohlédnout každý den od 21. listopadu do 11. prosince. Výstava je vhodná také pro školy, kdy mohou děti odlehčenou formou poznat svět jinak málo srozumitelné fyziky. 

Kde:

Křižíkův pavilon D

Kdy:

21. listopadu – 11. prosince 2022

Vstupné:

Děti 6–15 let 90 Kč

Dospělí 180 Kč

Rodina 300 Kč

O muzeu

Muzeum Nikoly Tesly bylo založeno v roce 1952 a v roce bylo 1955 otevřeno pro veřejnost. Je to jediné muzeum na světě, které uchovává osobní dědictví tohoto geniálního vynález-ce. V jeho sbírkách najdou návštěvníci na 200 000 dokumentů, fotografií a předmětů z Teslova života. V roce 1957 zde byla umístěna i urna s jeho popelem. V roce 2003 zařadilo UNESCO Teslův archiv do registru „Paměť světa“, který představuje nejvyšší formu ochrany kulturních statků.

 

Výstaviště Praha
Tel:
Výstaviště 67, Křižíkův pav. D
Praha 7, 17000
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: